Що потрібно знати про петрушку

Петрушка виявилася настільки крутою та корисною, що достойна не однієї статті. У той час, як весь світ поступово сходив з розуму за екзотичними суперфудами типу грибів чага або тигрових горіхів чуфа, головний суперфуд всіх часів безкоштовно ріс у горщику на підвіконні й урочисто прикрашав новорічні закуски.

Так, у списку смакових непереносимостей гіршими за петрушку можуть бути лише варена цибуля, смажена печінка та кінза. Але якщо останні продукти поки не заслужили наукових овацій, то до петрушки своє ставлення все ж краще змінити та придбати пучок чи два у найближчому магазині. Втім, після наступної інформації, вам і самим захочеться це зробити.

Пучок петрушки

  • Перше оголошення для тих, хто збирається відкривати пляжний сезон вже за тиждень. Петрушка є синонімом детоксу. І це все, що потрібно про неї знати під час екстреної операції Бікіні.

  • Натуропат і бізнесвумен, американка Кірстен Шенкс, запевняє: петрушка - чемпіон з вмісту вітаміну С, яка переважає всі цитрусові. У комплекті традиційно йдуть потужні омолоджувальні властивості. Петрушка (правда, у якості сушеної приправи), входить до топ-3 продуктів у рейтингу ORAC (oxygen radical absorbance capacity, одиниця виміру, що використовується дієтологами для визначення антиоксидантної здатності продуктів харчування).

Сушена петрушка

  • Петрушка корисна і для шкіри - вона суворо контролює роботу сальних залоз. І є чудовою профілактикою акне, в тому числі і гормонального. Жуйте гілочки трави в якості швидкого перекусу протягом тижня, і вам більше не знадобляться фільтри в інстаграмі.

  • А ось для підвищення лібідо петрушку потрібно не нарізати в салат і не класти під подушку у повню, а заварювати. Ошпарити кип’ятком, покласти маленький пучок петрушки у термос, залити водою та робити кілька ковтків такої настоянки за 20 хв до їжі. Працює краще за будь-які афродизіаки.

  • У найбільш богемному та зсж-орієнтованому районі Нью-Йорку Вест-Віллідж не лише класичні ранкові смузі, а й алкогольні коктейлі для вечірок під час Тижня моди готують з трав’яними добавками - хлореллою, алое-вера та петрушкою. І вони користуються шаленою популярністю. Моделі та їх супутники просять повторити.

Нарізання петрушки

  • Пучок кучерявої зелені навряд склеїть розбите серце, але містить солідну дозу фолату, який бореться з серцево-судинними захворюваннями - знижує рівень гомоцистеїну, який пошкоджує кровоносні судини та підвищує ризик інсульту.

  • У міфах та легендах петрушка має криваву репутацію. Ніяких кришталевих сліз Афродіти та шовкового волосся Артеміди. У давніх греків рослина з’явилася з крові місцевого напівбога Офельта, якого вкусила змія. У єгиптян все ще гірше - зелень виросла на місці кривавих струмків, які витікали з вирваного ока верховного бога Тора. Так чи інакше божественне походження забезпечило середземній траві репутацію лікувальної - протягом століть її застосовували від зубного болю, забоїв та для очищення печінки (тобто для детоксикації). Здогадки давніх цілителів підтвердили в американському Університеті Бастропа. Місцеві вчені рекомендують петрушку серед небагатьох трав, які можуть замінити (або доповнити) антибіотики, зокрема, при захворюваннях нирок.

Інгредієнти для чаю з петрушки

  • Корисною буде петрушка і для тих, хто хоче бути не лише гарним, а й розумним. Апігенін у петрушці зміцнює нейронні зв’язки мозку, тим самим покращує пам’ять і увагу. Витримку з цієї трави навіть використовують у лікуванні депресії, шизофренії, хвороб Альцгеймера і Паркінсона.

  • Влітку петрушка може доповнити засоби для захисту від сонця: сповільнює фотостаріння шкіри під дією ультрафіолету, а також знижує пігментацію.

  • А якщо у цифрах: 100 г подрібненої петрушки забезпечує 658,3% добової норми вітаміну K.

Різні види петрушки

А якщо говорити про декоративну роль петрушки в традиційних салатах, то це чудовий лайфхак, щоб кожного дня їсти більше корисної зелені. Звісно, за умови, що салат, який ви прикрашаєте травою - як, мінімум, без майонезу.

Соус з петрушки



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.