Корисні властивості і правила приготування матча

Якщо прийти у спеціалізований чайний магазин, то можна загубитися серед різнокольорових коробочок зі справжнім дивом всередині. Чорний з мигдалем, ваніллю, апельсином та спеціями. Зелений з ароматом цитрусових, марципану та карамелі. Білий чай з ароматом квітів сакури. Сенча з мигдалем, кардамоном і жасмином. Але найбільш особливий і поки ще мало кому відомий - японський чай матча. Його обов’язково потрібно спробувати, і ось чому.

Донати з матча

Незвичайний чай

Матча (по-японськи правильно вимовляється “маття”) - улюблений чай середньовічних буддійських монахів, який не без їх допомоги поширився по всьому світу.

В кінці літа - на початку осені, коли дні стають помітно коротшими і різнокольорове листя починає плавно опадати на землю, настає пора пити матча. Багато хто часто асоціює зелений чай з весною, а в Японії, на батьківщині матча, кажуть, що найбільш глибокий смак зелений чай має восени, це його сезон.

Матча народжується в напівтемряві. Ранньою весною, за кілька тижнів або місяців до збору врожаю, чайні кущі закривають від прямого сонячного проміння рисовою соломою: таким чином сповільнюється ріст листя, і воно збагачується амінокислотами, що надають майбутньому чаю незрівнянну глибину та солодкавість.

Листя збирають і переробляють, а потім закупорюють у спеціальний посуд та прибирають під землю - до осені. Восени контейнер витягають, зривають печатку і перемелюють листя у порошок чарівного яскраво-фісташкового кольору. Його заварюють і п’ють, святкуючи прихід чудової осені та нового чайного сезону.

У магазині продавець, напевне, розповість про неймовірну користь напою: які жарти, коли матча містить майже у 100 разів більше антиоксидантів, ніж якісний зелений чай, причому переважно катехінів - це найпотужніші захисники нашого імунітету у боротьбі з раком. Окрім того, матча, володіє корисними властивостями для жінок, допомагає прискорити метаболізм і позитивно впливає на стан шкіри. Однак, навіть такий чудо-напій має протипоказання.

Усе для приготування матча

Чим корисний чай матча

Чи боролися ви колись з голодом за допомогою горнятка кави? Якщо так, то якраз час якщо не позбутися від цієї не надто корисної звички, то хоча б знайти альтернативу бадьорливому напою

У середньому горнятку кави міститься приблизно 90 мг кофеїну. Після його потрапляння в організм, людина відчуває прилив енергії. Водночас відбувається утворення кортизолу та адреналіну, прискорюється серцебиття, а в організмі відбуваються процеси, ідентичні до тих, що запускаються в стресових ситуаціях. Кофеїн, який міститься в матчі, засвоюється поступово завдяки поєднанню з амінокислотою L-Theanine. Після горнятка японського зеленого чаю організм отримує порцію стійкої енергії і не зустрічається при цьому з надмірним збудженням нервової системи.

Матча володіє важливими властивостями для схуднення. Зберегти струнку фігуру або навіть позбутися пари зайвих кілограм допомагає здатність напою оксилювати жири, тим самим прискорюючи обмін речовин та знижуючи рівень так званого поганого холестерину.

Користь чаю для жінок полягає у можливості стабілізувати гормональний фон. Матча нормалізує рівень андрогену та тестостерону - чоловічих гормонів, що приводять у тому числі до появи акне.

В організмі людини основну роль у виведенні токсинів та засвоєнні корисних речовин відіграє печінка. Недавні дослідження показали, що зелений напій родом з Японії запобігає проблемам з цим органом. Чай матча є корисним також для зміцнення пам’яті та покращення концентрації. Як нам вже відомо, цей напій додає бадьорості та водночас зменшує стрес.

Позаяк пити матча краще у першій половині дня. А чай, який залишився на дні горнятка, можна наносити на зону навколо очей та шию, щоб зволожити шкіру та пом’якшити зморшки. Окрім того, матча - гарний антисептик, позаяк, ним можна полоскати горло та ясна, якщо вони кровоточать.

Печиво з матча

Побічні ефекти

Зелений чай матча вважається дуже корисним та безпечним у споживанні, єдиним серйозним протипоказанням може стати індивідуальна непереносимість. Втім, через кофеїн у складі, при надмірному захопленні напоєм можуть виникнути такі неприємні симптоми, як головний біль, порушення сну, розлад шлунку та дратівливість.

Матча, що вирощується у Китаї, може характеризуватися високою концентрацією свинця. Рослина вбирає його з грунту, затримуючи у листі, яке потім перемелюють у порошок для приготування чаю. Саме тому при виборі матча звертайте увагу на країну-виробника.

Національні інститути охорони здоров’я США радять споживати не більше 5 горняток матча на добу і повністю відмовитися від напою дітям, вагітним та молодим мамам.

Горнятка з матча

Де купувати матча

Матча ділиться на сорти за рівнем якості сировини. Усього виділяють 3 сорти: церемоніальний, преміальний та кулінарний.

Для приготування церемоніального матча використовується наймолодше листя куща, а п’ють напій найчастіше під час чайних церемоній у буддистських храмах. Преміальний сорт виготовляється з молодого листя верхівки куща. Він характеризується свіжим тонким смаком і частіше всього споживається у чистому вигляді. Кулінарний сорт матча - найдешевший і найбільш терпкий, виготовляється з нижнього листя чайного куща. Його часто використовують для приготування смузі чи кондитерських виробів.

Де можна купити чай матча? Придбати порошок можна на різних сайтах з продуктами для здорового харчування та здоров’я, або у спеціальних чайних магазинах. Звертайте увагу на колір порошку - він повинен бути яскраво-зеленим. Чай повинен мати зазначені дату і місце виробництва. Добре, якщо на упаковці вказано, що матча органічний. Не забувайте, що, як і у випадку з будь-яким іншим якісним чаєм, ціна смачного матча не може бути дуже низькою.

Крім незвичайного напою - фісташкового кольору з ніжною пінкою та глибоким, чистим, освіжаючим смаком - із матча роблять багато інших продуктів та косметики: від морозива з чайною перчинкою до запашного мила.

Спробуйте додати матча у випічку - він додать пирогу, чізкейку або кексу привабливого яскраво-зеленого кольору. Окрім того, корисно доповнити матчею смузі, сік, кисломолочний сир та йогурт, кашу, мюслі, морозиво. Із порошком можна також змішати спеції, борошно та морську сіль - вони вийдуть цікавого кольору (що особливо сподобається дітям) і заодно отримають більше антиоксидантів.

Морозиво з матча

Який матча кращий

Найвідоміший у світі матча - японського походження. Але спеціалісти стверджують, що не менш смачний зелений порошковий чай виробляють у Кореї. Протягом сотень років ці країни удосконалювали мистецтво виробництва та заварювання цього напою.

На відміну від Японії, де штучно затінюють чайні кущі рисовою соломою, в Кореї надають перевагу природному затіненню - гори, бамбуковий гай неподалік від чайної плантації або океанське вологе повітря, яке покриває листя туманом. Корейці не підживлюють чайні кущі азотом, як японці, щоб посилити глибину кольору та смак майбутнього чаю. Корейський матча зазвичай є органічним.

При виборі чаю зверніть увагу на колір порошку та його аромат. Блідо-зелений колір є свідченням не надто високої якості або результатом неправильного зберігання. А якщо матча насичено-зелений, то це хороший знак. Аромат повинен бути досить інтенсивним, з квітковими, ягідними або карамельними відтінками.

Приготування матча

Як заварювати і пити чай матча

Для того, щоб правильно приготувати матчу вдома знадобляться спеціальні аксесуари - керамічна мисочка для японського чаювання (тяван), мірна ложка (тясаку) і бамбуковий вінчик (тясен), призначений для збивання чаю. Потім слід вирішити, яким чином ви будете заварювати матча: у легкому або більш концентрованому вигляді. Міцний напій у Японії називають “койтя”, а слабкий - “усутя”. В обох випадках дуже важливою є температура води. Заварювати матча у жодному випадку не можна кип’ятком, вода повинна бути гарячою на 70-80 градусів.

Для одного горнятку “усутя” знадобиться 70 мл води і 2 г зеленого порошку, що дорівнює 2 ложкам тясаку або 1 ч.л. без гірки. Налийте у мисочку воду та збийте її вінчиком, щоб посуд прогрівся, а тясен пом’якшився. Потім витріть миску насухо, а порошок пропустіть через ситечко, щоб прибрати грудочки. Висипте заварку у тяван та долийте води, а потім збийте вінчиком до повного розчинення порошку та утворення густої піни.

Щоб приготувати матчу за методом “койтя” використовуйте 4 г порошку (4 ложки тясяку або 1 ч.л. з гіркою) та близько 50 мл гарячої води на 1 порцію чаю. Повторіть всі ті ж дії, що й при приготуванні слабшого напою: прогрійте миску водою, протріть її, розм’якшіть вінчик. Цього разу інтенсивними рухами збивати порошок не потрібно. Просто перемішайте суміш плавними рухами і стежте за тим, щоб не утворювалася піна.

“Усутя” на смак повинен вийти м’яким, трохи терпким і з кисло-солодким післясмаком. “Койтя” - густим і тягучим, з яскравим трав’яним ароматом. Пити його прийнято з японськими солодощами, які можна легко замінити корисними сухофруктами або гірким шоколадом.

Шоколадні цукерки з матча

Як пити матчу з молоком

Японський чай активно використовується у різних сучасних напоях: холодних або молочних коктейлях, фруктових фрешах, смузі, лате.

Якщо вам до вподоби фотогенічний зелений лате з міської кав’ярні, можна повторити цей напій на власній кухні. Для цього потрібно доповнити уже наявний посуд для приготування матчі, капучинатором. На одне горнятко матча-лате потрібно 150 г рослинного молока.

Підігрійте молоко, не доводячи до кипіння, а потім збийте електричним вінчиком до густої піни. Додайте тонкою цівкою у заварений за всіма правилами чай. При бажанні можна додати натуральний підсолоджувач за смаком або додати до лате трохи води, щоб консистенція була не такою щільною.

Матча лате



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.