Найкорисніша зелень для салату

У науковій роботі, присвяченій цінній енергії овочів та фруктів, професор Університету Вільяма Патерсона у Нью-Джерсі Дженніфер Ді Нойя, в принципі, відповіла на запитання про те, що потрібно їсти, щоб бути здоровим. До списку природних енергетиків (вони не лише заряджають організм, а й попереджають багато хронічних захворювань) увійшли 47 інгредієнтів. Знаючи цей фруктово-овочевий набір, можна легко зосередитись на найбільш поживних з них.

Що цікаво, до першої 10-ки найкорисніших інгредієнтів увійшли виключно хрестоцвіті та темно-зелені овочі. Усі вони багаті на вітаміни B, C і K, клітковину, кальцій, залізо, рибофлавін та фолієву кислоту, які допомагають захистити організм від раку та серцевих захворювань. При цьому вони містять мінімальну кількість калорій. До речі, неймовірно популярний та розкручений на Заході суперфуд - кучерява капуста - опинився у цьому списку тільки на 15-тій позиції, а одразу за ним йде улюблена французами кульбаба. Отримати цінні мінерали із зелені можна незалежно від того, чи будете ви її їсти сирою, чи приготуєте. Отже, давайте дізнаємося, що це за суперзелень.

Зелений салат

Крес-салат

Двоюрідний брат звичайної капусти і руколи - соковитий крес, який росте поблизу водойм, він заробив собі здорову репутацію ще у 400 році до н.е. Якщо вірити Гіппократу, крес-салатом лікували пацієнтів у першій лікарні на острові Кос. У 1700-х Ніколас Калпепер довів, що ця зелень очищує кров. Сучасна наука виявила у його листі і стеблинах понад 15 незамінних вітамінів та мінералів - у ньому більше заліза, ніж у шпинаті, більше кальцію, ніж у молоці, більше вітаміну С, ніж в апельсинах. У крес-салаті мінімум калорій та багато антиоксидантів. Зелень зміцнює кістки, зуби та запобігає пошкодженню нейронів у головному мозку. А рівень вітаміну A, також відомого як ретинол, у ньому має колосальне значення для імунної системи.

Однією з найкращих кулінарних характеристик крес-салату є універсальність. Зелень додають до салату у свіжому вигляді, готують на парі, додають до гострих супів. У Великобританії це стандартний інгредієнт сендвічів, які подають під час 5 o’clock.

Спробуйте приготувати улюблений салат американських дієтологів. Для цього змішайте у глибокій мисці 2 склянки нарізаного крес-салату і 2 склянки шпинату, грушу, нарізану товстими скибочками, і 1 терту моркву. У блендері змішайте 1 ст.л. тертого імбиру, ½ склянки мигдалевої олії, трохи оцту, мед, 2 ст.л. води і, при бажанні, трохи чилі. Заправте салат і посипте зверху жменею кунжутного насіння.

Крес-салат

Китайська капуста

Листові зелені овочі чудово підходять для догляду за шкірою та волоссям, і китайська капуста тут - один з хедлайнерів. Вона містить індол-3-карбонову кислоту, яка є потужним антиоксидантом та відповідає за детоксикацію печінки і, як наслідок, виведення токсинів. Регулярне споживання китайської капусти, як і інших хрестоцвітих, затримує біологічні процеси старіння. Окрім того, вітамін A у поєднанні з D робить шкіру чистою та здоровою. Сік з цього овочу може вилікувати запалення ясен. А поєднання китайської капусти та огірка (сірка + кремній) стимулює ріст волосся і попереджає їх випадіння. Але для цього її потрібно їсти мінімум тричі на тиждень. Здається, вибір салату для сьогоднішньої вечері зроблено.

Китайська капуста

Мангольд

Мангольд - близький родич шпинату з аналогічними смаковими характеристиками та ароматом. У Європі основним постачальником мангольду вважається Швейцарія, однак історично вона не є батьківщиною зелені. У своїх трактатах терпкий салат згадував грецький філософ Аристотель - ще в 4 ст. до н.е. Особливими прикметами свіжого мангольду є яскравий колір листя (він може бути не лише зеленим, а й червоним), стеблини, котрі виглядають твердими та хрусткими. Зберігати його потрібно тільки у холоді, не довше 5 днів - зелень у жодному випадку не повинна бути вологою. Стеблини та листя мангольду лід різати у салат окремо. Щоб мангольд став солодшим, його можна трохи відварити протягом 1-2 хвилин (якщо стеблини товсті - 3) або приготувати на парі. Готовий мангольд - чудовий акомпанемент до пасти з часником і лимонним соком, омлету, вегетаріанської лазаньї.

Мангольд

Бадилля буряка

Великий домашній шеф Джеймі Олівер відкрив нам декілька сенсаційно-смачних, корисних та несподіваних інгредієнтів, які раніше більшість з нас просто відправляли би у смітник. Це і кульбаба, і квіти цукіні, і буяркове бадилля, яке у рейтингу найкорисніших продуктів входить до першої 5-ки. Цікаво, що за своїм поживним складом зелень буряка є набагато ціннішою за сам овоч. Як джерело заліза серед рослинних продуктів вона поступається тільки бобовим. Додайте до цього бета-каротин (від нього залежить здоров’я очей, особливо сітківки), кальцій та магній - і більше ніколи не станете викидати бадилля, коли готуєте. А ще воно чудово допомагає стабілізувати нервову систему - візьміть на озброєння у стресових ситуаціях. У трактаті “Мистецтво кулінарії”, датованому 1 ст. до н.е., грецькі шеф-кухарі розділяли буряк на рожевий плід, який додавали у бульйон (прототип борщу), і листя, яке їли з гірчицею та олією.

Бадилля буряка

Шпинат

Саме слово шпинат стало у наш час синонімом #зсж #дієта #фітнес. Соковита зелень з азійськими генами (вона була відома у Непалі та Китаї) була поширена у Середземномор’ї (особливо в Іспанії) завдяки арабським агрономам. Коли шпинат дістався до Провансу, то миттєво став найбільш модним овочем у регіоні, перегнавши за популярністю капусту. Його подавали з м’ясом і часниково-йогуртовим соусом. У Венеції кухарі додали шпинат до числа так званих мусульманських ароматизаторів, його смажили разом з кедровими горіхами та родзинками як гарнір до риби. Насправді культовим шпинат став у 1960-ті завдяки мультфільму про моряка Попая. Вмовляти дітей їсти суперзелень більше було непотрібно. Шпинат є настільки багатогранним за своїми поживними властивостями, що діє комплексно на весь організм: тримає під контролем холестерин, покращує обмін речовин, зміцнює пам’ять. І це ще не все. Кулінарний лайфхак: щоб зберегти у шпинаті високий рівень заліза, у процесі приготування завжди додавайте трохи оцту або лимонного соку.

Шпинат

Цикорій

У нас цикорій насамперед асоціюється із розчинним аналогом кави, який відновлює травлення, заспокоює нерви, лікує діабет і регулює серцебиття. Подрібнене листя використовують як компреси для загоєння ран. Зовнішнє листя цикорію справді має гіркий, терпкий смак, а внутрішнє - м’який та приємний. У перекладі з голландської цикорій - білий лист. У салатах це універсальний солдат, у ньому міститься всього потрохи: по 7% від добової норми селену, марганцю, фосфору, калію та інших мінералів. Що важливо, цикорій має здатність позитивно впливати на рівень статевих гормонів. А ще у зелені містяться олігосахариди - як у грудному молоці матері. Салату він надасть приємної гостроти.

Цикорій

Листовий салат

Салат айсберг у нас вже майже отримав звання народного. Заслужив він таку любов не дарма. На 20% від складається з білка, за рахунок чого, на сленгу західних дієтологів, отримав прізвисько Горили серед зелені. Харчові волокна айсберга допомагають регулювати травлення і не тільки позбутися зайвої ваги, а й закріпити приємний результат на вагах у довготривалій перспективі. А ще салат знімає набряки - візьміть на озброєння після тривалих перельотів. Цікаво, що айсберг може боротися із безсонням завдяки заспокійливій речовині lactucarium, аналогу опіуму, але без сильних побічних ефектів. Це один з рідкісних салатів, який потрібно їсти виключно сирим.

Салат айсберг



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.