Корисні властивості ківі ч.2

Пухнасті ззовні та яскраво-зелені всередині, ківі — тропічні фрукти, які можна знайти у супермаркеті цілий рік. Ці унікальні на вигляд овальні плоди надають більше барв та цікавого смаку десертам, салатам, смузі, тощо, або можна просто насолоджуватися ними окремо.

Ківі однозначно є частиною здорової дієти. Фрукти багаті на клітковину, фолієву кислоту, вітаміни С і E, позаяк матимуть багато переваг для здоров’я. Давайте дізнаємося більше.

Ківі

Зміцнення здоров’я серця

Певно, ні для кого не стане новиною, що споживання надмірної кількості солі є шкідливим для серця, але не менш важливий вплив на ризик серцевих захворювань має баланс солі та калію.

Ці дві речовини добре працюють разом, якщо споживати їх у відповідних кількостях, допомагаючи підтримувати водний баланс, частоту серцевих скорочень, артеріальний тиск, гігієну клітин та здоров’я м’язів.

Оскільки ківі багатий на калій і майже не містить солі, що робить його корисним для серця. Збагачення раціону продуктами, що містять калій, зокрема ківі, може допомогти компенсувати негативний вплив солі на артеріальний тиск, частоту серцевих скорочень та водний баланс.

Окрім того, плоди містять багато клітковини, трохи більше 2 г на фрукт, що сприяє підтримці здоров’я серця. Дослідження показують, що дієта з високим вмістом клітковини пов’язана з меншим ризиком серцево-судинних захворювань, а також нормалізацією ваги.

Смузі з ківі

Покращення травлення

Якщо говорити про клітковину, то слід згадати і про травлення. Збагачення раціону достатньою кількістю харчових волокон має доведену ефективність для регулярності травлення та підтримки здорового мікробіому кишківника. 

Втім, користь ківі для травлення цим не обмежується. Дослідження 2010 року показало, що фермент, наявний у плодах, під назвою актинідин допомагає розщеплювати білок у травному тракті.

Салат з ківі

Покращення зору

Ківі багаті на такі антиоксиданти, як лютеїн та зеаксантин, які відіграють важливу роль у здоров’ї очей. Ці каротиноїдні сполуки є єдиним типом, який накопичується у сітківці ока. Там вони захищають від пошкодження очей, очищуючи клітини від шкідливих вільних радикалів. Як результат — зменшення ризику та сповільнення утворення катаракти і дегенерації жовтої плями.

Мафіни з ківі

Профілактика залізодефіцитної анемії

Ківі є багатим джерелом вітаміну С, фрукти містять в середньому 56 мг на один плід. Це становить 62% від рекомендованої добової дози аскорбінової кислоти для чоловіків і 75% для жінок.

Достатня кількість аскорбінової кислоти у щоденному раціоні може допомогти уникнути анемії, оскільки ця сполука покращує засвоєння заліза організмом. Якщо поєднувати ківі з продуктами, багатими на залізо, це може допомогти у профілактиці та боротьбі з залізодефіцитною анемією.

Морозиво з ківі

Схуднення

Один плід ківі містить тільки 44 ккал — це досить невелика кількість у порівнянні з багатьма солодкими фруктами та закусками. Заміна висококалорійної їжі та десертів на соковиті зелені фрукти може зменшити щоденне споживання калорій, що однозначно піде на користь фігурі.

Дослідження 2018 року показало, що люди, які споживали 2 ківі на день потягом 12 тижнів, значно зменшити окружність талії та співвідношення розміру талії до стегон.

Пиріг з ківі

Стабільний рівень цукру у крові

Знаєте, що таке глікемічний індекс? Цей показник пояснює, наскільки ті чи інші продукти підвищують рівень цукру у крові за шкалою від 0 до 100. Отримавши приблизно 50 балів, ківі має чи не найнижчий діапазон для фруктів. Що особливо важливо для людей з діабетом.

Споживання продуктів з низьким глікемічним індексом допомагає підтримувати природний контроль рівня цукру у крові. Така їжа не викликає стрибків глюкози, позаяк організму не потрібно багато інсуліну, щоб впоратися з цим сплеском.

Десерт з ківі



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.