Що треба знати про ківі

Коли хочеться додати в раціон вітамін С, ми зазвичай згадуємо про апельсини, навіть не підозрюючи, що ківі містить вдвічі більше. Приємний зелений колір, хрусткі чорні зернятка, соковита, свіжа, кислувата м’якоть, що тане у роті - цей азійський фрукт пора оголосити королем сніданків за унікальний концентрат енергії та бадьорості, прихований під пухнастою шкіркою.

Ківі

Перша згадка про китайський агрус датується 12 століттям - саме у Китаї ківі був виявлений та окультурений для вирощування на продаж, в тому числі на імпорт. У Європу цей плід потрапив в кінці 19 століття, а назву ківі отримав у Новій Зеландії, очевидно через схожість з рідкісним птахом ківі, який мешкає в тих краях. Там тепер плід також вирощують, але ніколи не називають просто ківі, а тільки kiwifruit, тому що “ківі” на новозеландському слензі - це ще й вони самі, місцеве населення. Слід відмітити, що в селекції фрукт новозеландці перегнали Китай, подарувавши світу крупноплідний золотий сорт з характерним відтінком, тонкою шкіркою і ніжною, ароматною м’якоттю.

Кола ківі

Харчова цінність ківі

Забезпечуючи організм енергією завдяки високому вмісту вітаміну С, ківі ідеально підходить для меню на початку дня і перекусів для підтримки бадьорості. Вітамінів у цьому фрукті дуже багато: вітамін К попереджує розвиток остеопорозу, вітамін В9 сприяє зміцненню імунної системи, а вітамін Е володіє чудовими протизапальними властивостями і сприяє правильній роботі серця. Ківі також насичений мінералами і мікроелементами, зокрема, міддю, необхідною для виробництва колагену та відновлення тканин, і калієм - для правильного травлення і м’язового тонусу.

Ківі добре підходить для дієтичних і розвантажувальних днів, оскільки складається з якісної клітковини, що забезпечує відчуття ситості без зайвих калорій. Вуглеводи у плоді, звісно, також є, але глюкоза і фруктоза необхідні для відновлення сил (особливо якщо ви займаєтесь спортом) і підтримки діяльності мозку.

Половинки ківі

Ківі і користь для організму

Фрукт з давніх-давен використовувався як цілющий засіб - ківі настільки багатий на антиоксиданти, що його щоденне споживання попереджує розвиток серцево-судинних захворювань і деяких видів раку. Регулярне введення ківі в меню знижує рівень тригліцеридів у крові та регулює метаболізм. Його активні інгредієнти концентруються в хорошому холестерині, знижуючи при цьому рівень поганого, а також сприяє відновленню та загоєнню після хвороб, ускладнень та операцій. 

Морозиво з ківі

Як правильно їсти і вибирати ківі

Хороший свіжий плід повинен бути пружним (але не настільки твердим, як картопля) і без плям. Такий фрукт може зберігатися в холодильнику до 3 тижнів. Не слід недооцінювати його кулінарний потенціал: ківі - справжня знахідка для кухонних експериментів. Він чудово проявить себе в салатах, пирогах, джемах і навіть соліннях. У ранкових пластівцях або йогурті, в якості десерту або закуски (наприклад, нарізаний на шматочки до сирної тарілки) - пікантні на смак яскраві скибочки ківі підуть на користь будь-якій страві. Не забувайте тільки, що молочні продукти можуть згорнутися від контакту з його насиченою кислотністю.

Дівчинка їсть ківі

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.