Корисні властивості оливкової олії

Незалежно від того, використовуєте ви її для приготування домашніх салатних заправок чи просто змащуєте макарони, оливкова олія стала незамінним інгредієнтом страв багатьох кухонь. Втім, не лише привабливий смак та аромат зробив продукт таким популярним — оливкова олія також має багато переваг для здоров’я.

Використання оливкової олії замість соняшникової може збагатити раціон більшою кількістю корисних жирів, що матиме кілька корисних ефектів для організму. Давайте дізнаємося більше.

Оливкова олія та оливки

Зниження ризику серцево-судинних захворювань

Багато видів жирів, особливо насичені та транс-жири, пов’язують із захворюваннями серця та артеріальними бляшками. Натомість оливкова олія має важливі переваги для здоров’я серцево-судинної системи.

Згідно із дослідженням 2020 року, опублікованим в журналі Circulation, люди, які споживали більше 0,5 ст.л. оливкової олії щодня, знизили ризик ішемічної хвороби серця на 21% і ризик будь-якого типу серцевих захворювань на 15%.

А дослідження, опубліковане в журналі Neurology, виявило, що серед групи людей віком 65 років та більше, після коригування інших факторів ризику, зокрема ІМТ та рівня фізичної активності, люди, які регулярно споживали оливкову олію, мали на 41% менший ризик інсульту, ніж ті, хто повідомив, що ніколи продукт не споживав.

Приготування з використанням оливкової олії

Зниження артеріального тиску

Близько 45% дорослого населення має високий кров’яний тиск — стан, який підвищує ризик серцевого нападу та інсульту. Додавання оливкової олії до раціону може допомогти. Згідно із дослідженням 2020 року серед групи з 50 дорослих добровольців, ті, хто споживав приблизно 60 мл оливкової олії холодного віджиму на день, значно знизився периферичний та систолічних артеріальний тиск. Цим можна завдячувати високому вмісту поліфенолів у продукті.

Оливки

Зменшення запалення

Запалення може проявлятися багатьма симптомами, наприклад, болем у суглобах. Споживання оливкової олії і тут може стати у нагоді.

Огляд, опублікований в журналі Endocrine, Metabolic & Immune Disorders, показав, що споживання оливкової олії холодного віджиму знижує запальні біомаркери, пов’язані з атеросклерозом. Окрім того, дослідження, опубліковане в журналі Nature, свідчить про те, що цей продукт має протизапальні властивості, подібні до ібупрофену, завдяки високому вмісту олеканталу — фенольної сполуки.

Соус з оливкової олії та часнику

Зменшення тривожності

Можливо, людям, які борються з тривогою, слід додати більше оливкової олії до свого раціону.

Дослідження 2021 року показало, що серед групи дорослих із важким ожирінням споживання оливкової олії протягом 12 тижнів значно зменшило як тривогу, так і депресію.

Ложка оливкової олії

Покращення когнітивних функцій

Хочете зберегти гострий розум якомога довше? Трохи оливкової олії може допомогти у цьому. Дослідження, опубліковане в JAMA Internal Medicine, свідчить про те, що серед групи дорослих людей із середнім віком 66,9 років ті, хто дотримувався середземноморської дієти з додаванням оливкової олії холодного віджиму, частіше демонстрували покращення когнітивних функцій, ніж ті, хто дотримувався контрольного раціону харчування.

Хліб з оливковою олією



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.