Яку рослинну олію вибрати

Симпатичних пляшечок з оліями із горіхів, насіння, оливок на полицях магазинів багато, і всі хочеться купити. Та чи варто насправді?

Коли на етикетці написано “рослинна”, “натуральна”, “містить вітаміни”, рука так і тягнеться покласти продукт у кошик. Часто ці слова асоціюються зі здоров’ям та довголіттям - і справді можуть такими й бути. Однак, навіть у такій однозначній на перший погляд темі, як користь рослинної олії, є свої нюанси.

Різні рослинні олії

Походження має значення

Спосіб виробництва рослинної олії може покращити властивості продукту, а може вбити все корисне. Гарбузове насіння або стиглі оливки, наприклад, містять багато вітамінів та мікроелементів, але якщо олію з них чавили, нагріваючи сировину, в результаті у пляшці буде просто гарна й ароматна рідина, що не має для організму ніякої користі. Позаяк, основні слова, які потрібно шукати на етикетці олії - “холодний віджим”.

Пляшка і ложка оливкової олії

Термічна обробка

Готувати на ніжно вичавленій нерафінованій рослинній олії - погана ідея. Причини все ті ж: нагрівання до температури 100 градусів вбиває більшу частину вітамінів. Але гірше інше: тушкування та смаження зазвичай відбуваються при температурі близько 140 градусів, при якій більшість рослинних олій сягає так званої точки димлення - температури, коли жирні кислоти продукту починають утворювати стихійні хімічні сполуки, токсичні для організму людини. З усіх рослинних олій для кулінарних потреб підходить тільки кокосова: вона починає димитися при температурі понад 170 градусів, тобто ця олія здатна пережити тушкування, запікання і не дуже інтенсивне смаження. Трохи гірше з такими завданнями справляється оливкова олія, втім, готувати можна і з нею. А ось лляна, соняшникова, гарбузова, кунжутна та всі горіхові олії призначені тільки для холодного використання: приготування салатів, закусок, соусів, додавання у вже готові та трохи охолоджені каші та супи.

Рослинна олія у пательні

Кислотний баланс

Дієта сучасних людей, навіть тих, хто стежить за своїм харчуванням, містить занадто багато омега-6 жирних кислот і занадто мало омега-3. Така схема загрожує типовими хворобами цивілізації: запалення різного роду, проблеми зі шкірою, серцево-судинні захворювання. Змістити баланс у бік дорогоцінних омега-3 кислот допомагає регулярне споживання жирних сортів риби і правильний вибір олії. У більшості рослинних олій присутні обидва види кислот, але їх концентрація є різною. Омега-3 переважають над омега-6 у лляній, оливковій, кокосовій і ріпаковій оліях, що робить їх ідеальними для щоденного споживання. У соняшниковій, кукурудзяній та соєвій, навпаки, більше омега-6 жирних кислот, позаяк споживати ці рослинні олії рекомендовано, коли в раціоні є багато інших джерел омега-3.

Мисочки з різними рослинними оліями

Тож, які рослинні олії є найбільш корисними? Які з них слід придбати та використовувати регулярно? Правильна відповідь: ті, які підходять для більшості страв і чиї корисні властивості не обмежуються кулінарією. Список найбільш корисних виглядає наступним чином.

Кокосова олія

Справжній сучасний суперфуд з приємним, трохи солодкавим смаком.

  • Не втрачає своїх корисних властивостей при термічній обробці.

  • Десертам надає легкої кокосової нотки та допомагає загуснути: кокосова олія стає твердою при температурі нижче 25 градусів.

  • Можна використовувати як натуральну олію для тіла і маску для волосся: наносити на шкіру та волосся після душу, щоб зберегти дорогоцінну вологу.

Кокосова олія

Оливкова олія

Зірка середземноморської дієти і одна з небагатьох рослинних олій, до яких не мають претензій ні дієтологи, ні лікарі.

  • Позитивно впливає на серце та судини людини.

  • Гіркі на смак темно-зелені сорти олії містять більше антиоксидантів, які захищають від запалень та онкологічних захворювань.

  • Декілька крапель оливкової олії, додані у зволожуючий крем, потішать дуже суху шкіру.

Оливкова олія

Кунжутна олія

У магазинах можна зустрити 2 сорти: ароматну темно-коричневу зі смаженого насіння (поганий вибір) і світлу (те, що треба).

  • В аюрведі кунжутна олія протягом багатьох століть застосовується для полоскання роту зранку: вона вбиває хвороботворні мікроби і навіть відбілює зуби. Класичний ритуал рекомендує тримати олію у роті 20 хвилин, але почати можна і з більш комфортних 7-10.

  • Тонкий смак насіння кунжуту ідеально поєднується з рибою та морепродуктами.

  • Ледь нагріту кунжутну олію можна використовувати як поживну маску для дуже сухої шкіри ніг - ніжність гарантована через 20 хвилин.

Кунжутна олія

Гарбузова олія

Найбільш фотогенічна рослинна олія завдяки густоті та яскраво-зеленому кольору - до уваги всіх, хто любить ділитися своїми рецептами в інстаграмі.

  • Позитивно впливає на роботу ендокринної та травної систем.

  • Є незамінною у салатах та супах-пюре, де був використаний гарбуз: олія відтіняє солодкавість овочу та робить смак страви більш збалансованим.

Гарбузова олія

Лляна олія

Чемпіон зі вмісту корисних омега-3 кислот, але багато кого зупиняє різкий, трохи гіркуватий смак олії. Пом’якшити його можна, зробивши у якості салатної заправки суміш із лляної олії та соєвого соусу.

  • Знижує рівень поганого холестерину.

  • 2 ч.л. лляної олії натще стимулюють травну систему і можуть вирішити проблему закрепів.

  • Містить антиоксиданти, що нейтралізують нітрати в овочах, позаяк салати з плодів сумнівної якості краще заправити лляною олією.

Лляна олія

Олія авокадо

Ледь горіховий смак олії натякає, що у десертах, листових салатах і стравах мексиканської кухні вона буде незрівнянною. Як авокадо чудово поєднується з рибою, морепродуктами, шпинатом, помідорами та яйцями, так і олія з цього плоду товаришує з ними.

  • Хімічний склад олії авокадо близький до складу ліпідної мантії шкіри людини, позаяк її можна використовувати як доглядовий засіб для тіла, обличчя та волосся.

  • Поліненасичені жирні кислоти, на які багата олія авокадо, є корисними для серця та головного мозку.

Олія авокадо

Мигдалева олія

Завдяки високому вмісту вітаміну E, улюбленця косметологів, мигдалева олія більше відома як косметичний продукт. Але цій олії під силу не тільки заспокоювати подразнену шкіру та боротися з розширеними порами.

  • Олію можна використовувати як експрес-засіб для відновлення посічених кінчиків волосся та ламких нігтів.

  • Усі горіхові олії (грецька, кедрова, мигдалева) ідеально підходять для raw-десертів завдяки ніжному горіховому смаку.

  • Кілька крапель мигдалевої олії зроблять цікавішим смак ванільного морозива, салату з печених овочів, супу-пюре.

Мигдалева олія



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.