Який чай пити

Щоб випити горнятко чаю, особливий привід не потрібен. Але якщо за допомогою напою ви хочете збадьоритися, розслабитися, зігрітися, заспокоїтися або впоратися з ситною вечерею, краще вибрати відповідний сорт, який допоможе впоратися із завданням швидше.

Горнятко чаю

Корисні екстракти, ефірні олії та антиоксиданти є в більшості знайомих нам гарячих напоїв. Втім, конкретний набір кожного є унікальним, і різний чай по-різному діє на організм. Наприклад, традиційні чорні та зелені сорти містять порівняно багато кофеїну, позаяк їх не бажано пити після 17 години, якщо не хочете порушити сон. Однак, якщо бадьорість - якраз те, що зараз вам потрібно для закінчення справ - 1-2 горнятка чорного чаю з бергамотом допоможе протриматися до ранку.

Трав’яні напої, які правильніше називати фіто-чаєм, наприклад, відвари з м’ятою, чебрецем, ромашкою, також потребують правильного споживання. Дуже часто вони володіють заспокійливою або м’якою тонізуючою дією та цікавим смаком, позаяк, пити їх хочеться постійно. З одного боку, це правильно: трав’яний збір - не пігулка і не забезпечить миттєвої дії, ефект буде накопичувальним. З іншого, фіто-чай, навіть дуже корисний та улюблений, лікарі не рекомендують пити постійно протягом кількох місяців. Оскільки до складу таких напоїв зазвичай входять лікарські рослини, які мають помітний вплив і на гормональний фон, пити збір краще курсами, роблячи перерви через кілька місяців, та уважно стежити за своїм станом. Запаморочення, слабкість, реакції з боку травної системи зазвичай сигналізують про те, що з трав’яними зборами пора закінчувати.

Наливання чаю у горнятко

Якщо потрібно швидко прокинутись, збадьоритися, сконцентруватися - чорний чай, мате

Листя чорного чаю проходять найбільшу ферментацію і мають найбільший вміст кофеїну. Він і забезпечує прилив сил, покращення мозкової діяльності та концентрації уваги.

Схожими властивостями може похвалитися відомий напій Латинської Америки - мате. Його готують з подрібненого листя парагвайського дуба і п’ють, коли потрібно збадьоритися і продуктивно попрацювати. На відміну від чорного чаю, мате не містить кофеїну, за тонізуючі властивості відповідає речовина матеїн. Згідно зі спостереженнями вчених, вона дозволяє людині залишатися бадьорою до 10 годин підряд, а потім не мати проблеми з засинанням.

Мате

Допомогти травленню - зелений чай, збір з ромашкою та м’ятою

Усім, хто прагне підтримувати високу швидкість метаболізму та стимулювати спалювання жиру, боротися з клітинним старінням і захищати травну систему від новоутворень, вчені рекомендують пити до 5 горняток якісного зеленого чаю на добу. А також радять переймати азійську традицію робити декілька ковтків чаю за 15 хвилин до їжі і через 15 після - такий ритуал має позитивний вплив на самопочуття навіть після дуже ситного обіду.

Трав’яний чай з ромашкою та м’ятою, випитий після їжі, буде корисним для тих, хто регулярно страждає та здуття живота і метеоризм. Ромашка, згідно зі спостереженнями вчених, також може бути засобом профілактики діабету для людей з групи ризику.

Зелений чай

Детокс - матча

Особливий вид зеленого чаю, який збирають тільки раз на рік, дбайливо сушать, а потім перетворюють у порошок для заварювання, матча відомий цілим набором корисних властивостей. Якщо заспокоїти без сонливості, наповнити антиоксидантами та підвищити імунітет здатні й інші напої, то з комплексним очищенням організму краще за матчу не впорається ніхто. Усе завдяки хлорофілу, який зберігається у листі завдяки акуратному сушінню, дає чаю інтенсивний зелений колір та ефективно виводить продукти розпаду і токсини з організму людини.

Матча

Зміцнити імунітет, м’яко тонізувати - ройбуш, імбирний чай, трав’яний збір з ехінацеєю.

Ройбуш, напій з Африки, який роблять з подібного на червоні голки листя куща - ідеальний варіант для тих, хто хоче випити чаю ввечері, але хвилюється за якість сну. Наявні у рослині речовини по-своєму інкальні: вони м’яко тонізують, але не підвищують рівень адреналіну в крові і не стимулюють занадто нервову систему. Основна їх мета - забезпечити організм антиоксидантами, які підвищують імунний захист.

Альтернатива ройбушу - пряна настоянка з подрібненого імбиру або трав’яний чай з ехінацеєю. Обидві ці рослини - визнані адаптогени і борці з інфекціями, пити напої з них можна у будь-який час доби: на нервову систему вони не впливають.

Ройбуш

Зняти нервову напругу - трав’яний чай з мелісою, липою, ромашкою, коренем валеріани

Ідеальний напій для вечора важкого дня, оскільки справді допомагає розслабитися, в тому числі за рахунок ароматичної дії. Втім, як би не подобався ніжний трав’яний аромат чаю, пити його зранку або у розпал ділових переговорів не слід: існує ризик виглядати занадто спокійно чи навіть сонливо. Збори, у яких є м’ята і меліса, не рекомендують пити під час вагітності, ці рослини можуть спровокувати передчасні пологи.

Чай з ромашкою



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.