Корисні властивості кеш'ю

Кеш’ю можна назвати одним з найсмачніших та найпопулярніших горіхів завдяки насиченому солодкавому смаку та маслянистій текстурі. Про те, що вони смачні, знають майже всі, проте не всі знають про те, які позитивні ефекти для здоров’я може мати споживання кеш’ю. Горіхи містять не лише багато білка, клітковини та корисних жирів, а й різні вітаміни та мінерали, які підтримують весь організм.

Кеш’ю — це зручна та корисна закуска, їх можна їсти як окремо у якості перекусу, так і приготувати з горіхів рослинні замінники молока, вершків та масла, а ще — додавати у салати та різні страви для цікавішого смаку та текстури..

Давайте дізнаємося більше про корисні властивості кеш’ю.

Миска з кеш'ю

Схуднення

Більшість людей вважають, що горіхи є забороненими під час дієти для схуднення, оскільки вони є калорійним продуктом з високим вмістом жиру. Насправді, як підтверджує дослідження у Nutrients, людям, які регулярно їдять горіхи, простіше підтримувати здорову вагу, ніж тим, хто цього не робить. Це можна пояснити тим, що горіхи містять усі поживні речовини — білки, клітковину та жири, а тому є дуже ситними.

Порівняно з іншими горіхами, наприклад, мигдалем, волоськими та арахісом,  кеш’ю містять дещо менше жиру та калорій. 1 порція кеш’ю в середньому містить 137 ккал, але дослідження, опубліковане в Nutrients, показало, що організм людини може засвоїти близько 84% цих калорій, оскільки частина жиру залишається у волокнистих стінках горіхів.

Каррі з куркою, креветками та кеш'ю

Зниження артеріального тиску

Чи не половина дорослого населення планети мають проблеми з високим тиском. Споживання кеш’ю пов’язане зі зниженням артеріального тиску. Регулярне споживання горіхів допомагає контролювати рівень так званого поганого холестерину у крові, який може збільшувати ризик інсульту, серцевого нападу та захворювань серця.

Втім, майте на увазі, що не всі кеш’ю є однаково корисними. Багато запакованих горіхів є солоними, а продукти з високим вмістом солі навпаки викликають підвищення тиску.

Веганський молочний коктейль з кеш'ю та фініками

Покращення рівня холестерину

Існує два види холестерину: ліпопротеїди низької щільності (ЛПНЩ) — він сприяє накопиченню шкідливого жиру в артеріях, і ліпопротеїди високої щільності (ЛПВЩ) — він навпаки може захистити серце, переносячи ЛПНЩ від артерій до печінки.

В ідеалі, потрібно, щоб рівень ЛПВЩ мав вищі показники, а ЛПНЩ — нижчі. Тут на допомогу можуть прийти горіхи кеш’ю. Дослідження в The American Journal of Clinical Nutrition показало, що додавання горіхів до раціону може ефективно знизити рівень так званого поганого холестерину (ЛПНЩ). До того ж, інше дослідження в Journal of Nutrition свідчить про те, що дієта, багата на горіхи кеш’ю, підвищує рівень так званого хорошого холестерину (ЛПВЩ).

Глазуровані горіхи кеш'ю

Підтримка здоров’я серця

Захворювання серця є однією з найбільш поширених причин смерті — вони частіше приводять до летальних наслідків, ніж інсульт, респіраторні захворювання, діабет і хворобу Альцгеймера разом узяті. На щастя, дуже ефективною для їх профілактики є здорова дієта. Огляд досліджень показує, що ризик серцевих захворювань був на 47% меншим у тих, хто споживав горіхи більше 4 разів на тиждень.

Також, кеш’ю корисно додати до свого раціону людям із діабетом 2 типу. Як показує дослідження, опубліковане в Journal of Nutrition, у людей із дібетом, які споживали 30 г сирих несолоних горіхів щодня протягом 12 тижнів, спостерігалося зниження факторів ризику серцево-судинних захворювань: артеріальний тиск знизився, а рівень так званого хорошого холестерину навпаки зріс.

Це можна пояснити тим, що кеш’ю містить багато моно- і поліненасичених жирних кислот, як мають позитивний вплив на рівень холестерину, а отже і на профілактику серцево-судинних захворювань.

Банка з кеш'ю

Рівень цукру у крові

Для вас не повинно стати несподіванкою те, що харчування відіграє важливу роль у здатності організму підтримувати стабільний рівень цукру у крові. Додавання кеш’ю до раціону у цьому плані є дуже ефективним, навіть якщо у вас переддіабет або діабет.

У одному з досліджень було виявлено, що люди з діабетом 2 типу, які отримували 10% щоденних калорій з горіхів, мали нижчий рівень інсуліну, ніж ті, хто цього не робив. А рівень інсуліну напряму пов’язаний з рівнем цукру у крові. 

Кеш’ю містить багато клітковини, яка сприяє більш поступовому вивільненню глюкози у кров, що запобігає стрибкам рівня цукру.

Салат з горіхами кеш'ю

Здорова доза міді

Мідь відіграє важливу роль у різних функціях організму, зокрема у регуляції серцевого ритму та артеріального тиску, утворенні еритроцитів, розвитку кісток, кровоносних судин і сполучної тканини, а також активації імунної системи.

І знаєте що? 30 г кеш’ю містить 70% від рекомендованої добової норми міді.

Крем-сир з горіхів кеш'ю

Захист клітин від пошкоджень

Горіхи та насіння добре відомі тим, що містять багато антиоксидантів. Це сполуки, які нейтралізують вільні радикали в організмі, таким чином захищаючи його від хвороб та зменшуючи запалення загалом.

Кеш’ю є багатим джерелом двох типів антиоксидантів: поліфенолів та каротиноїдів. Зверніть увагу, що смажені горіхи мають більшу антиоксидантну активність за сирі.

Печиво з білим шоколадом і кеш'ю



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.