Корисні властивості мигдалю

Мигдаль може здаватися не найцікавішою закускою, а дарма. Якщо врахувати усі корисні властивості цих горіхів, то з’явиться бажання додати їх до різних страв, щоб зробити їх більш поживними. Мигдаль має приємний смак і є досить калорійним, але завдяки своєму вмісту він має безліч переваг для організму, що дозволяє покращити здоров’я і самопочуття.

Давайте дізнаємося більше про те, чому варто зробити хрусткі горіхи обов’язковою частиною раціону.

Миска мигдалю

Білок та клітковина

Мигдаль є дуже поживним. Порція (30 г) цих горіхів містить багато клітковини (4 г), вітаміну E (50% від добової норми) і рибофлавіну (25% від добової норми). Також, мигдаль є багатим джерелом магнію (20% від добової норми в одній порції). А ще ви отримаєте 6 г рослинного білка.

Мигдалеве молоко

Здоров’я шкіри

З’їдайте невелику жменьку горіхів двічі на день, щоб уникнути появи зморшок. Дослідження за участі жінок у менопаузі, що споживання 2 порцій (по 30 г) мигдалю на день може допомогти зменшити зморшки та пігментацію шкіри. Вираженість зморшок зменшилася на 16%, а загальна інтенсивність пігменту на 20%.

Вчені гадають, що вітамін E та ніацин у складі горіхів є відповідальними за ці ефекти, втім, варто розглядати мигдаль як цілісну їжу з багатьма поживними компонентами, що діють у поєднанні.

Смаження мигдалю

Жир на животі

У 12-тижневому дослідженні дорослих із зайвою вагою та ожирінням, які дотримуватися дієти з обмеженням калорій, було виявлено, що ті, хто споживав мигдаль (15% від загальної кількості калорій), порівняно з тими, хто не їв горіхи, спостерігали однакову втрату ваги. Але люди, у раціоні яких був мигдаль, втратили пропорційно більше жиру в організмі, найбільше — на животі.

Зменшення кількості жиру на животі пов’язане зі зниженням ризику розвитку метаболічного синдрому, який приводить до таких захворювань, як високий рівень цукру у крові, підвищений артеріальний тиск, аномальний рівень холестерину, а також підвищений ризик серцево-судинних захворювань і діабету.

Мигдаль і мигдалеве борошно

Користь для серця

Здоров’я серця є предметом багатьох досліджень. Систематичний огляд, до якого увійшли 18 досліджень показав, що регулярне споживання мигдалю приводить до значного зниження загального і так званого поганого холестерину та тригліцеридів без впливу на хороший холестерин.

Вибір горіхів замість закусок із високим вмістом вуглеводів однозначно піде на користь не лише серцю, а й всьому організму.

Мигдалеве паста

Калорії

Мигдаль може здаватись досить калорійним — 170 ккал у ¼ склянки, втім, те, як тіло перетравлює ці калорії, виглядає інакше, порівняно з багатьма іншими популярними продуктами.

Використовуючи новий метод, вчені змогли визначити кількість калорій, фактично поглинених і перетравлених з горіхів. Цілий несмажений мигдаль насправді дасть організму на 25% менше калорій, зазначених у харчовій цінності, цілий смажений мигдаль — на 19% менше, а подрібнений смажений — на 17%.

Чому такі відмінності? Калорії, вказані на етикетці продуктів харчування, не враховують біодоступність.

У процесі жування клітинні стінки мигдалю не повністю руйнуються, залишаючи частину клітин недоторканою і не поглиненою під час травлення. Інші механічні процеси, такі як смаження, нарізання і подрібнення впливають на розмір частинок горіхів, а отже і на доступність калорій.

І не слід забувати, що велике значення має не лише кількість калорій, а і їх якість, тобто те, скільки поживних речовин міститься у продукті. А в цьому сенсі горіхи мають дуже вигідні пропорції.

Мигдалеве печиво

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.