Корисні властивості тофу

Можливо, вам здається, що тофу має дуже незрозумілий та невиражений смак, але це тільки у тому випадку, якщо ви не знаєте, як правильно його приправити і приготувати.

Регулярне споживання тофу має безліч переваг для здоров’я, особливо якщо замінити ним м’ясо кілька разів на тиждень. Не кажучи вже про те, що продукт є досить універсальним і з нього вийде смачне та корисне доповнення до різних страв на кшталт яєшні, салатів та супів, а також смачні закуски. З соєвого сиру навіть можна приготувати веганський варіант скремблу чи сирників.

Давайте дізнаємося більше про те, які переваги для здоров’я можна отримати, якщо додати тофу до свого раціону.

Запечені кубики тофу 

Зменшення ризику серцевих захворювань

Якщо ваш сніданок зазвичай складається з яєць, ковбаси та бекону, то заміна додатків до яєшні на тофу з приправами чи звичайної бовтанки на скрембл з соєвого сиру може стати просто дивом для рівня холестерину. Перероблене червоне м’ясо часто містить дуже багато насичених жирів, як підвищують рівень так званого поганого холестерину, що збільшує ризик серцево-судинних захворювань, якщо не звертати на це уваги. Тофу ж може мати протилежну дію.

Дослідження 2020 року, опубліковане в журналі Американської кардіологічної асоціації, вивчило дані 200 000 людей і виявило, що споживання всього лиш 1 порції тофу на тиждень асоціюється зі зниженням ризику серцевих захворювань на 18%, порівняно з тими, хто не їв соєвий сир взагалі.

Тофу скрембл з картоплею

Зниження ризику діабету 2 типу

Деякі дослідження свідчать про те, що ізофлавони сої — сполуки, що містять у соєвих бобах та продуктах на основі сої, зокрема тофу, можуть покращити регуляцію цукру у крові в організмі. А людям, які страджають на переддіабет чи діабет другого типу, якраз важливо підтримувати стабільний рівень цукру. 

Окрім того, дослідження 2020 року показало, що споживання тофу, соєвого білка та ізофлавонів сої пов’язане зі зниженням ризику діабету 2 типу серед понад 560 000 людей.

Локшина з тофу

Захист від деяких видів раку

Є багато досліджень, які вказують на те, що регулярне споживання соєвого сиру може допомогти знизити ризик розвитку кількох видів раку. Наприклад, 2 оглядові дослідження показали, що чоловіки, які регулярно додавали тофу до свого раціону, мали на 32-51% менший ризику раку простати. Інше дослідження свідчить про те, що достатнє споживання сої та тофу пов’язане зі зниженням ризику раку шлунка у жінок на 59%.

Сирники з тофу

Профілактика втрати кісткової маси

Тофу вважається повноцінним білком, тобто містить усі 9 незамінних амінокислот. Всього лиш 1 порція соєвого сиру (85 г) містить 8 грамів білка та задовольняє 15% від добової норми кальцію. Один науковий огляд містить дані, що вказують на те, що споживання близько 80 мг ізофлавонів сої щодня може допомогти попередити втрату кісткової маси. А 1 порція тофу містить 20 г цих сполук.

Боул з тофу



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.