Корисні властивості хумусу

Коли ви думаєте про здорові перекуси, що спадає на думку? Якщо ви згадуєте про ніжний хумус (і, можливо, трохи хрустких овочів на додачу) — ви на правильному шляху. Не дарма соус з нуту і тахіні став улюбленою закускою мільйонів людей у всьому світі. Цей продукт містить просто надзвичайну кількість поживних речовин, зокрема рослинні білки, багато клітковини та здорових жирів.

Користь від споживання хумусу є набагато більшою за те, що ви можете прочитати не етикетці. Давайте дізнаємося більше, чому слід зробити цей соус регулярною частиною свого раціону.

Тарілки з хумусом

Більш здорова дієта

Не будемо казати, що відро хумусу на обід — чарівний квиток до здорового харчування. Втім, дослідження свідчать про те, що існує прямий зв’язок між споживанням хумусу і загальним щоденним споживанням здорової їжі.

Автори дослідження 2020 року висунули теорію, що це відбувається природним шляхом, коли соус з нуту замінює інші, менш здорові продукти. І, звісно, з точки зору калорій, жирів та рівня обробки хумус є набагато кращим вибором, ніж багато інших популярних снеків.

Люди їдять хумус

Менше солодкого

Вплив хумусу на якість раціону є досить широким, але є деякі неочевидні ефекти. Наприклад, у результаті одного дослідження було виявлено, що соусу з нуту в якості перекусу може запобігти спокусі з’їсти десерт пізніше. Люди, які їли хумус вдень, мали на 20% менше шансів з’їсти солодощі ввечері. Це можна пояснити тим, що вони відчували більшу ситість і задоволення. Можливо, перекус хумусом і не вбереже від вечірнього десерту на 100%, але це однозначно не зайвий крок на шляху до здорового харчування.

Різні види хумусу

Схуднення

Мабуть, ви помічали, наскільки ситним є хумус. Це тому, що він містить у собі жири, білки та клітковину, а це в принципі основні нутрієнти, що потрібні для насичення. А залишатися ситим — це запорука успішного схуднення, позаяк не дивно, що соус з нуту сприяє зниженню ваги. 

Дослідження, опубліковане в Journal of Nutrition and Food Sciences, показало, що люди, які їли хумус і нут, мали на 53% менший ризик ожиріння. Також, ті, хто регулярно додавав цей продукт до свого раціону мали менші індекс маси тіла та обхват талії, ніж ті, хто цього не робив.

Приготування хумусу

Стабільний рівень цукру у крові

Навіть якщо ви не маєте ризику діабету, стабільний рівень цукру у крові допомагає почуватися значно краще, позаяк слід додати до раціону продукти, які запобігають його стрибкам і падінням. Хумус і нут (інгредієнт, з якого соус, власне, і готується) мають низький глікемічний індекс, тобто вони різко не підвищують рівень цукру у крові.

Одне з досліджень показало, що споживання хумусу підвищує рівень цукру у крові в 4 рази менше, ніж білий хліб, і не знижує рівень інсуліну. Отож, замість канапки краще перекусити соусом з нуту.

Нут

Здоровий кишківник

Певно, ви чули про пробіотики, а що вам відомо про ПРЕбіотики? Пребіотична клітковина забезпечує поживне середовище для корисних бактерій у кишківнику, допомагаючи їм процвітати, що зрештою забезпечує здоровий мікробіом. Останній має безліч переваг для здоров’я, від нормальної ваги до гарного настрою.

Хумус і нут є джерелами пребіотиків. Дослідження 2019 року показало, що 100 г порція нуту забезпечує від 60 до 75% рекомендованої добової норми пребіотичної клітковини.

Люди їдять хумус

Дієта без алергенів

Якщо ви відмовилися від тих чи інших продуктів через алергію чи непереносимість, часом буває непросто знайти те, що прийдеться до смаку. На щастя, для багатьох навіть дуже обмежених дієт хумус підходить. Більшість рецептів соусу з нуту не містять глютену, молочних продуктів, продуктів тваринного походження та багатьох інших інгредієнтів зі списку популярних харчових алергенів. Це допомагає урізноманітнити раціон, не порушуючи протокол.

Зелений хумус



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.