Корисні властивості водоростей

Морські водорості — дещо більше, ніж просто трава, яка плаває в океані. Водорості можуть бути поживною частиною здорового раціону. Фактично, морські водорості як джерело їжі почали використовувати ще в 4 столітті у Японії та в 6 столітті у Китаї. Сьогодні у цих двох країнах разом з Кореєю водорості є частиною традиційною кухні. Також, морська зелень стає все більш популярною в інших країнах світу, де її їдять не тільки як частину суші, а й як салат чи сушений снек.

Водорості мають досить унікальний смак, який може бути досить незвичним, але вони мають багато корисних властивостей для здоров’я. Давайте дізнаємося більше.

Врапи з водоростей, тофу та овочів

Йод

Водорості містять важливий мінерал — йод — і є одним з найбільш цінних харчових джерел. Наприклад, можна отримати близько 77% рекомендованої добової норми цього нутрієнту тільки у 2 ст.л. сушених норі. Йод відіграє ключову роль у функціонуванні гормонів щитовидної залози, а ці гормони регулюють багато біологічних процесів, у тому числі метаболізм.

Можна отримати йод з риби та морепродуктів, йогурту, молока, збагаченого йодом хліба чи йодованої кухонної солі, але морські водорості є чудовим альтернативним варіантом.

Морські водорості можуть бути корисними для тих, хто не їсть сіль, морепродукти або молочні продукти. Однак, і ними не слід захоплюватися надміру.

Занадто велика кількість йоду, навіть отримана з їжі, може привести до проблем з щитовидною залозою або загострити наявний гіпотиреоз. Кількість йоду залежить від виду, але більшість водоростей містить в 1 склянці усе, що потрібно на день. Більше — не завжди краще.

Салат з водоростей

Важливі поживні речовини

Морські водорості — це в принципі морські овочі чи зелень. Вони містять низку важливих вітамінів та мінералів: вітамін С, кальцій, калій, фолієву кислоту, тіамін, рибофлавін, мідь, залізо, йод і магній. Також, вони мають унікальну здатність поглинати та зберігати мінерали в концентрованих кількостях.

Хоча ці мінерали необхідні у раціоні, морські водорості іноді можуть містити також велику кількість токсичних важких металів: кадмій, ртуть і свинець. Це може бути потенційною небезпекою, якщо їсти водорості дуже часто і в непомірних кількостях. Щоб цього уникнути, по-перше, не зловживайте ними (це стосується будь-якої їжі), а також вибирайте органічні продукти, якщо це можливо.

Хлібці з водоростями

Підтримка здоров’я кишківника

Якщо ви прагнете покращити травлення, додайте до раціону водорості.

Морські водорості багаті на клітковину і цукри, які називають полісахаридами, і які підтримують здоров’я кишківника та стимулюють ріст хороших бактерій. Вони роблять це, створюючи коротколанцюгові жирні кислоти, що допомагають живити здорові кишкові бактерії — пробіотики — та сприяють їх процвітанню.

Водорості

Зниження ризику серцево-судинних захворювань

Споживання водоростей пов’язане зі зниженням рівня холестерину та ризику ішемічної хвороби серця.

У статті, опублікованій у Nutrition Reviews, йдеться про те, що споживання морських водоростей може мати важливу роль у зміні впливу хронічних захворювань, таких як серцево-судинні, а також пов’язаних з ними факторів ризику.

Спільне когортне дослідження показало, що Японія мала найнижчий ризик смертності від супутніх захворювань. Припускають, що це пов’язано зі споживанням морських водоростей. Дослідження показало, що типова японська система харчування, до якої входить багато водоростей, пов’язана зі зниженням ризику серцево-судинних захворювань.

Страва з овочів та водоростей



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.