Некорисні корисні продукти

Складається таке враження, що сьогодні просто безмежна кількість продуктів, як подаються як “здорові”. Багато з них справді мають відчутні переваги та містять вітаміни, мінерали та інші важливі поживні речовини, що робить їх частиною збалансованого раціону. Інші ж продукти мають менший вміст калорій, солі, цукру та жирів, і є більш корисною альтернативою традиційним версіям. Втім, деякі з цих продуктів, які подаються як здорові, можуть бути гіршими за цукерки.

Щоб розуміти, яка їжа не є корисною насправді, потрібно розуміти, чому цукерки шкідливі.

Споживання цукерок, як правило, вважається некорисним, оскільки вони містять багато цукру і калорій, і водночас не мають великої поживної цінності. Зловживання цукром може привести до багатьох проблем зі здоров’ям, зокрема зайвої ваги, карієсу та підвищеного ризику деяких хронічних захворювань, таких як діабет 2 типу та хвороби серця.

Цукерки часто класифікують як їжу з порожніми калоріями, тобто вони забезпечують організм енергією (тобто калоріями), але містять дуже мало таких нутрієнтів, як вітаміни, мінерали та клітковина. Важливо дотримуватися збалансованої дієти, що  включає різноманітні продукти та обмежує споживання їжі з високим вмістом цукру, щоб підтримувати здоров’я.

Давайте дізнаємося як популярні так звані здорові продукти насправді можуть завдати більшої шкоди, ніж здається. У деяких випадках вони просто містять значно більше цукру, ніж цукерки. У інших — містять некорисні додатки, щоб замінити цукор, жири чи ще щось.

Курячий шніцель з яйцем і салатом

Сухофрукти

Хоч фрукти і вважаються здоровою їжею, сухофрукти зазвичай містять багато цукру і калорій. Вони також часто менші за розміром, що дозволяє з’їсти їх більше, ніж свіжих фруктів, що може бути причиною збільшення ваги. Замість сухофруктів краще обирати свіжі фрукти, які так само зручно їсти — яблука, банани, виноград.

Це не означає, що потрібно забути про сухофрукти раз і назавжди. Цей продукт насправді є досить корисним і навіть допустимим під час дієти для схуднення — головне не захоплюватися і знати міру.

Сухофрукти

Гранола

Коли ви думаєте про здоровий цільнозерновий сніданок, швидше всього, на думку спадає гранола. Багато виробників подають цей продукт як корисну альтернативу солодким пластівцям. Втім, багато видів граноли усе ще готується з використанням різних олій для зв’язування зерна, а також підсолоджуються цукром.

Гранола часто продається як здоровий варіант, але вона може містити багато цукру та нездорових жирів. Важливо читати етикетку та вибирати натуральний продукт з меншим вмістом цукру або без нього, корисним жирами та з цільного зерна.

Гранола

Енергетичні батончики

Енергетичні батончики отримали популярність серед людей, що хочуть піклуватися про здоров’я, частково завдяки вдалим рекламним кампаніям із зображенням скелелазів та спортсменів. І хоч багато у кого склалося враження, що підтягнуте тіло та енергетичні батончики йдуть рука об руку, цей продукт може мати багато таємниць. Якщо перегорнути упаковку та звернути увагу на склад, ймовірно, ви побачите високий відсоток вуглеводів та жиру.

Як і у випадку з гранолою, багато різновидів енергетичних батончиків містять цукор і пусті калорії. Важливо вибирати продукт, виготовлений з цільного зерна та з меншим вмістом цукру. Деякі неякісні енергетичні батончики можуть бути менш поживними, ніж шоколадні. Позаяк, не забувайте уважно читати етикетку та вибирати відповідальних виробників.

Енергетичні батончики

Заморожений йогурт

Якщо ви хочете скуштувати здоровий десерт і вибираєте між замороженим йогуртом та цукерками, перший здається очевидним вибором. Виробники рекламують цей продукт як здорову альтернативу морозиву та іншим десертам, але забувають згадати про велику кількість цукру та жиру в кожній порції. Багато сортів замороженого йогурту містять стільки ж, якщо не більше, цукру, як звичайне морозиво чи цукерки. А оскільки люди думають, що це ж йогурт, їдять значно більшу порцію.

Заморожений йогурт

Готові заправки для салату

Салат рідко згадується поряд із цукерками, оскільки вважається еталоном здорового харчування. Втім, не слід забувати, що не лише те, що ви кладете у салат має значення, а й те, чим поливаєте зверху. Готові заправки для салату, які можна знайти на полиці в супермаркеті — це, звісно, зручно і смачно, але часто вони компенсують різницю смаку за рахунок високого вмісту цукру та неякісного жиру. Отже, краще приготувати заправку для салату власноруч, або ж, як і в попередніх випадках, уважно читати склад продукту.

Заправка для салату

Чи потрібно відмовитися від всіх цих продуктів

Чи означає це, що ви більше ніколи не зможете їсти вищезгадані продукти? Звісно, ні. Якщо говорити про здорову збалансовану дієту, то тут більше значення має загальний набір продуктів. Жодна їжа окремо не є виключно здоровою чи нездоровою. Важливим є баланс і різноманіття.

Це нормально насолоджуватися не надто корисними продуктами час від часу, навіть цукерками, тістечками, чіпсами, тощо, але вони не повинні становити більшу частину раціону. Додайте більше різноманітних, багатих на поживні речовини продуктів — фруктів, овочів, цільного зерна та нежирного білка — у страви та закуски, і невелику частку залишіть для маленьких слабкощів.

Продукти



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.