Як навчити дитину любити овочі

Переконати дітей спробувати нову їжу може бути складним завданням, особливо якщо вони вибагливі. Найгостріше постає питання спробувати познайомити дітей з поживними корисними продуктами, необхідними для росту, наприклад, овочами. Звісно, діти не розуміють, навіщо їм їсти овочі. Вони просто бачать у себе на тарілці зелений предмет з листям і цілком можуть припустити, що він буде жахливим на смак.

Батьки дітей, які не люблять овочів, часто проявляють креативність, намагаючись додати хоч невелику їх кількість до страв. Наприклад, маскують під виглядом та смаком інших продуктів. Якщо це працює, сміливо використовуйте такий варіант. Втім, не забувайте, що діти зазвичай люблять звичну та знайому їм їжу.

Тобто, діти повинні бачити, що вони їдять, щоб звикнути. У випадку з овочами їм потрібно побачити, як їх їдять батьки та друзі, понюхати, а іноді навіть погратися з ними, перш ніж з’їсти. Хитрість зводиться до повторення та частоти: чим частіше діти матимуть справу з овочами, тим швидше вони звикнуть.

Якщо ви не знаєте з чого, почати, у нагоді можуть стати наступні поради.

Хлопчики їдять овочі

Пропонуйте дітям овочі змалку

Як тільки починаєте прикорм, обов’язково пропонуйте немовлятам різноманітні перетерті овочі, щоб вони познайомилися з новими смаками.

Можна готувати і перетворювати на пюре овочі та фрукти власноруч, а можна придбати уже готові пюре з магазині. Якщо ви помітили, що дитина з більшим апетитом їсть солодке, можна пропонувати їй суміш овочів та фруктів.

Дівчинка закриває очі і не хоче їсти овочі

Завжди кладіть овочі на дитячу тарілку

Коли діти стають старшими, завжди кладіть їм на тарілку овочі.

Розміри порцій не повинні бути великими, щоб дитина не була пригнічена думкою, що має з’їсти купу їжі, яка, можливо, їй не сподобається. Втім, дітям важливо постійно бачити овочі на своїй тарілці, щоб одного разу таки захотіти їх спробувати.

Дівчинка і броколі

Доповнюйте овочами продукти, які діти вже люблять

Ще один гарний спосіб переконати дитину їсти овочі — придумати страви, які мають в собі поєднання продуктів, які, як ви знаєте, вона любить, із новими овочами. Таким чином, дитина буде більш готовими спробувати овочі, а також буде асоціювати їх з тими продуктами, що їй подобаються. До речі, це працює не лише з овочами, а з будь-якими новими продуктами.

Приготування овочів з дитиною

Використовуйте так звану миску “до побачення”

Цей метод дозволяє дітям вирішувати, що їм їсти, а що ні, але з деякою умовою.

Ставте маленьку порожню миску біля дитячої тарілки і назвіть її мискою “до побачення”. Скажіть, що дитина може витягнути овоч, який не хоче їсти, зі своєї тарілки і покласти у цю миску, але потрібно поцілувати його на прощання. 

Хоч це і може здаватися дивним, але коли їжа торкатиметься губ дитини, вона зверне увагу на її текстуру, запах і навіть смак. Позаяк, навіть коли миска “до побачення” — це можливість відмовитися від овочів, недовготривалийй тісний контакт з новим продуктом дозволить органам чуття частково познайомитись з їжею.

Дитина не хоче їсти броколі

Дозвольте дитині погратися з овочами

Дехто вважає, що гратися їжею у жодному випадку не можна, отже і не можна заохочувати дітей гратися з овочами, втім, мова не зовсім про це.

Читайте дітям книги про овочі, показуйте яскраві картинки, купуйте овочеві іграшки. Також, давайте дітям можливість погратися зі своєю їжею чи взяти участь у приготуванні. Це ще один спосіб знайомства дитини з овочами, який підвищує ймовірність того, що їй захочеться спробувати нові продукти.

Дитина їсть огірок

Не змушуйте дітей їсти через силу

Попри добрі наміри, тиск на дитину щодо того, що вона повинна з’їсти овочі, може тільки завадити їй полюбити ці продукти. Як би не хотілося, щоб дитина їла овочі, примус погіршує ситуацію.

Намагайтеся не змушувати дітей їсти їжу, яка їм не подобається. Існує багато інших способів, які допоможуть заохотити до споживання овочів. Ну а якщо ви спробували все і не отримали жодних результатів, проконсультуйтеся з лікарем щодо доцільності прийому вітамінів, щоб уникнути дефіцитів, поки дитина не захоче розширити свій раціон.

Дитина з тарілкою овочів



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.