Корисні продукти для дитини

Організм дитини, який росте та розвивається, потребує сил для великих відкриттів, які відбуваються з ним кожного дня. Щоб дитина росла здоровою та активною, її раціон харчування повинен бути різноманітним та збалансованим. Давайте дізнаємося більше про те, як скласти максимально корисне дитяче меню.

Тост у вигляді сонця

Здоров’я дитини залежить від багатьох факторів, і не останню роль у її розвитку відіграють харчування, фізична активність та позитивне навколишнє середовище. Корисні продукти для дітей містять заряд вітамінів і мінералів, необхідних для активного росту. Знаючи список найбільш потрібних для дитини продуктів, можна скласти меню, кожного разу пропонуючи дитині нову смачну страву.

Інтуїтивно і так зрозуміло, які продукти є корисними для дитини. В основі раціону харчування дитини повинні бути молочні продукти, злаки, овочі, фрукти, ягоди, зелень, м’ясо та риба, яйця, горіхи. Важливо, щоб кожного дня дитина харчувалася різноманітною їжею з високим вмістом білків, жирів, вітамінів та мінералів.

Хлопчик їсть овочі

Почнемо зі сніданку. Кращої страви, ніж каша, для першого прийому їжі важко знайти. Каші зі злакових культур заряджають організм енергією і дають відчуття ситості. Найбільш корисними є каші з низьким глікемічним індексом - рисова, гречана, пшенична. Ці злаки багаті на вітаміни A, B, C, D, E, жирні кислоти. Складні вуглеводи рису допомагають виробити енергію, необхідну школярам у навчальному процесі. Гречана каша багата на рослинні білки. Найменш корисною кашею вважається манна.

Ще один незамінний продукт для повноцінного розвитку дитини - куряче яйце. У яйцях міститься багато тваринних білків, амінокислот, вітамінів A, D, B2. У випадку відсутності індивідуальної непереносимості дитина може їсти яйця хоч щодня. Тим паче, що існує багато рецептів приготування страв з яєць, які не набриднуть. Омлет, яйця пашот, Бенедикт, яйце у грінці, яєшня, варені яйця - такий сніданок є простим, смачним і корисним.

Батьки з дітьми на кухні

На другий сніданок дитині можна запропонувати фруктовий салат. До складу всіх фруктів у різних кількостях входять вітаміни та мікроелементи. Вважається, що організм краще засвоює фрукти та овочі, які підходять йому за місцем народження та зростання. Тобто, у нас найкориснішими фруктами є яблука, сливи, груші, абрикоси, персики, багаті на вітамін A. Цей вітамін є важливим для утворення гормонів у молодому організмі, покращує гостроту зору, сприяє гарному стану шкіри та волосся, зміцнює кісткову тканину і зуби.

У цитрусових фруктах міститься багато вітаміну B1, який відповідає за обмінні процеси організму. Для правильного розвитку нервової, серцево-судинної та м’язової систем і профілактики авітамінозу бажано їсти у день мінімум по 100 г грейпфруту, ківі та ананасу. Діти повинні їсти фрукти у свіжому або замороженому вигляді. Консервовані фрукти містять цукор, який підвищує калорійність страви, а всі корисні компоненти у результаті тривалого зберігання організм отримує у менш високій концентрації. Кожного дня бажано їсти різні фрукти.

Ланч

Обід дитини повинен бути ситним, але помірним, і повинен містити білкову їжу. Якщо дитина виховується не у вегетаріанській родині, то на обід можна приготувати рибу або страву з нежирного м’яса. Дієтичним вважається м’ясо кролика, індичка та телятина. Страви, приготовані з цих сортів м’яса і птиці, багаті на білок, залізо, цинк, вітаміни B2 і B6. М’ясо, приготоване на парі, варене або тушковане, краще та швидше засвоюється організмом.

Найбільш корисні продукти для дітей можна знайти у рибному відділі магазину. Шведські вчені на прикладі дітей своєї країни показали всьому світу, у чому користь риби для організму, що росте та розвивається. Згідно з їх дослідженнями, наявність риби у раціоні дитини сприяє покращенню розумових здібностей дитини у 2 рази порівняно з тими, хто не споживає дари моря.

Школярі обідають

Риба багата на білки, залізо, поліненасичені жирні кислоти, вітамін B12. Хоча б раз на тиждень страви з риби повинні бути у раціоні дитини. Найбільш корисними сортами риби для дітей вважаються тріска, судак, форель.

М’ясні та рибні страви в обід краще подавати з вареними гарнірами - картопля, гречка, рис, макарони з твердих сортів пшениці.

Хлопчик із випічкою

У якості підвечірку запропонуйте дитині склянку молока чи кефіру, або інший молочний продукт. Норма молочних продуктів для дитини становить не менше 500 мл молока і 50 г домашнього сиру на добу. Слід вибирати продукти з невисокою жирністю, для молока підійде 2,5-3,5%, сиру - до 9%. Корисні молочні продукти харчування для дітей містять кальцій, найважливіший елемент для росту кісток, тваринні жири та вітаміни, а також корисні для травної системи та кишкового тракту лактобактерії.

На вечерю приготуйте дитині м’ясну або рибну страву та овочевий салат. Овочі містять клітковину, без якої повноцінне травлення їжі неможливе. Найбільш корисними для дитини є овочі у свіжому вигляді або приготовані на парію У такому вигляді вони зберігають якомога більше вітамінів.

Діти їдять полуницю і п'ють молоко



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.