Як навчити дитину їсти овочі

Багато людей досі переконані в тому, що діти в принципі не можуть любити овочі. На жаль, саме цей стереотип частіше всього створює проблеми на початку шляху, коли малюк ще тільки знайомиться з різними продуктами.

Часто молоді батьки впевнені: дітей потрібно переконувати любити овочі, вмовляти чи мотивувати чимось, щоб це сталося. Насправді, головне, що можна зробити - не заважати дитині знайомитися з овочами і самій знайти ті, котрі прийдуться до смаку. Давайте дізнаємося більше про те, як це зробити.

Дівчинка не хоче їсти овочі

Починайте прикорм з овочів

І не поспішайте додавати до раціону фрукти. Краще пропонуйте по черзі різні варіанти овочів. Пам’ятайте: щоб розкуштувати новий смак, дітям потрібен час і багато спроб. Позаяк, якщо якийсь продукт не зайшов одразу, запропонуйте його знову через 3-4 дні і будьте готові зробити це ще кілька разів. Важливо, щоб малюк чітко навчився розпізнавати новий смак і остаточно визначився з вердиктом.

Хлопчик їсть овочі

Тримайте овочі на видноті і знайомте дитину з ними в натуральному вигляді

Нехай овочі завжди будуть доступним перекусом. Зберегти свіжість допоможуть маленькі багаторазові зіп-пакети або контейнери з щільною кришкою. Як тільки дитина навчиться відкушувати від великого шматка, краще припинити різати овочі на дрібні кубики чи палички. Уникайте прийомів, які спонукають малюка їсти без усвідомлення відчуття голоду.

Симпатичні формочки для вирізання фігурок з овочів, спроби зробити з них зображення героїв мультфільмів чи тварин - гарна ідея для інстаграму. Та чи готові ви все життя вирізати зайчиків з моркви та викладати портрети Міккі Мауса з салату? Ваше завдання - навчити дитину приймати овочі такими, як вони є, як смачну їжу, а не іграшку.

Дівчинка їсть помідор

Припиніть розповідати про те, що овочі корисні

Краще взагалі не створювати навколо овочів додаткового фону, оскільки напруга тільки посилює опір. Це особливо важливо у спілкуванні з дітьми від 3 років і більше. У такому віці вони вже мають схильність сприймати дорослі твердження про користь для здоров’я як стоп-сигнал.

Річ у тім, що більшість ситуацій, коли діти зустрічаються з аргументом “це корисно для здоров’я” мають негативний відтінок. Так говорять перед відвідуванням лікаря, коли потрібно піти спати, їсти за розкладом, або взагалі зробити щось, що малюк не дуже хоче. Для  дитини основним мотивом для їжі повинно бути відчуття голоду і бажання з’їсти щось смачне. Завдання батьків - грамотно це викоритати і запропонувати з’їсти ті овочі, які сподобаються.

Діти їдять овочеві палички

Пропонуйте овочі насамперед

Коли дитина голодна, перш ніж подати до столу основну страву, запропонуйте невелику закуску з овочів. Наприклад, це можуть бути шматочки овочів, нанизані на шпажку або овочеві палички з грецьким йогуртом. Це не зіпсує апетит, проте дитина точно отримає щоденну порцію клітковини.

Дівчинка не хоче їсти броколі

Уникайте маніпуляцій

Не показуйте свого розчарування з приводу відмови від овочів і не демонструйте надмірної радості, якщо малюк з’їв суцвіття броколі чи шматочок моркви. У питаннях харчової поведінки небажаний вплив може мати як негативне, так і позитивне супроводження. Демонструючи своє розчарування або занадто хвалячи дитину, ви виробляєте звичку орієнтуватися у їжі не на власні відчуття, а на сторонню думку чи схвалення. У дорослому віці така установка може завдати серйозної шкоди, викликаючи різні розлади харчової поведінки.

Діти з міцною прив’язаністю до батьків часто відрізняються високою схильністю бути слухняними та природним бажанням подобатися близьким. Вони навіть готові будуть до певного часу їсти щось, тільки щось отримати схвалення від мами чи тата. Але як тільки дитина увійде у фазу спротиву, що є обов’язковою частиною розвитку, вона буде намагатися будь-яким способом продемонструвати власну волю. І якщо овочі насправді бути неприємні малюку, то їсти їх він ймовірно перестане.

Хлопчик їсть овочі

Не обманюйте

Ховати в іншу їжу овочі, які дитина не любить - погана ідея. Звісно, ви можете додати якийсь новий інгредієнт до супу-пюре чи смузі і не сказати про це малюку. І зовсім необов’язково розповідати повний склад страви, яку ви подаєте до столу. Але не слід цього робити з овочами (та й взагалі будь-якими продуктами), які дитина відмовляється їсти, якщо вона чітко знає їх смак і каже, що вони їй не подобаються. Рецептори малюка є більш чутливими за дорослі. Швидше всього, дитина розпізнає смак доданого продукту. А якщо їй більше 3-4 років, то вона ще й запитає, що ви таке додали у страву.

Регулярні спроби обманним шляхом підсунути дітям продукти, від яких вони відмовляються, приведуть тільки до того, що ви підірвете їх довіру до себе. У кращому випадку це пошириться тільки на ваші кулінарні здібності, а в гіршому (і більш ймовірному) дитина буде відчувати, що дорослі не на її боці, і буде очікувати якогось обману і в інших сферах життя. Звучить не дуже добре, правда?

Діти з овочами



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.