Декілька фактів про кіноа

Кіноа (квіноа, кінуа, рисова лобода) — корисний, трохи забутий, але наразі все ж досить “модний” злак, який набув особливого поширення серед вегетаріанців. Важливо пам'ятати, що корисна їжа — знайома нам історично, з близьким генетичним кодом. Адже очевидно, що яблуко принесе нам більше користі та сприйметься організмом легше за маракуйю (особливо людьми, яким характерні харчові алергії). Така ж ситуація і зі злаками. Першими кіноа почали культивувати індійці у гірських районах Південної Америки, ще до поширення кукурудзи, кіноа була однією з найбільш споживаних культур, на якій росли інки. Зараз крупа залишилась популярною у США, країнах Карибського басейну та на батьківщині — у Венесуелі, Чилі, Еквадорі, Колумбії та Болівії.

Крупа кіноа

  • Інки називали кіноа “золотим зерном” і поважали не менше картоплі та кукурудзи, що становили основу їх раціону харчування. Така крупа росте лише на гірських схилах, історично її батьківщиною прийнято вважати Анди. Зараз кіноа також вирощують у Гімалаях та на деяких морських побережжях з кліматом, що передбачає великий перепад температур.

Варена кіноа

Кіноа та дикий рис з овочами

  • За що цінують кіноа дієтологи — за один із найбільш високих показників рослинного білка у складі крупи — від 10 до 15 г у склянці продукту, а також високий вміст фолієвої кислоти та клітковини. Така крупа повністю засвоюється організмом.

  • За смаком кіноа схожа на шліфований рис.

Кіноа з бананом

  • Кіноа варять як гарнір, а також просто як кашу — самостійну страву, приправлену спеціями або соусом за смаком. Перед приготуванням кіноа дуже важливо добре промити — невідлущені частинки можуть дати гірчинку, а також не переварити, оскільки крупа швидко розмокає. З борошна кіноа роблять пасту, випікають хліб та готують вітамінні напої. 

  • 2013 рік проголошено Міжнародним роком кіноа. Виступаючи на 66-й сесії засідання, Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун заявив, що ця сільськогосподарська культура може внести величезний вклад у забезпечення продовольчої безпеки у світі та досягнення цілей розвитку тисячоліття загалом.

Батончики з кіноа

А про іншу цікаву крупу (чи, точніше, пасту) - фреголу - читайте у статті - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/fregola-krupa-chy-pasta-i-yak-yiyi-yisty.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.