Що потрібно знати про качку

Качка у багатьох країнах - незмінний атрибут святкового столу. Справді, не всі наважаться приготувати це м’ясо у повсякденному житті, адже, щоб воно вийшло соковитим та ніжним, потрібно постаратися. Однак, не можна заперечувати той факт, що це корисний продукт, про який нам відомо не так і багато. Напередодні Нового року та Різдва, і численних святкових застіль, давайте дізнаємося більше цікавого про качку та один з рецептів приготування м’яса.

Качина грудинка

  • Качка належить до темних сортів м’яса, оскільки воно жирне та абсолютно не дієтичне. Його калорійність  - 287 ккал на 100 г. Але при цьому м’ясо качки є дуже корисним: містить 17,2 г білка, 24,2 г жиру, а вуглеводів - 0. Також, качка є цінним джерелом багатьох вітамінів та мінеральних речовин, а саме цинку, омега-3 та омега-6 жирних кислот. Холестерину у м'ясі качки міститься у декілька разів менше, ніж у свинині.

  • Сьогодні у світі є величезна кількість різних порід домашніх качок, які умовно можна поділити на м’ясні, яєчні та м’ясо-яєчні. Птиця першого виду є більш важкими за вагою, проте другі дають не менше яєць, ніж кури, а треті - є чимось середнім.

  • Смак та аромат м’яса качки краще всього підкреслюють кисло-солодкі фрукти, на кшталт яблук і апельсинів.

Качка по-пекінськи

  • М’ясо домашньої качки, вирощеної у природних умовах, відрізняється від м’яса качки, придбаної у супермаркеті, за кольором, розміром та зовнішнім виглядом. Домашня птиця повинна багато рухатись, адже вона постійно знаходиться на свіжому повітрі, тому у неї будуть добре розвинені, сильні м’язи та міцні кістки. Різницю можна помітити навіть ззовні: м’ясо домашньої качки темне та щільне, помірної жирності, кістки та суглоби міцні, шкіра щільна, трохи жовтувата. У магазинної качки більше жиру, ніж м’яса, шкіра біла, тонка, липка, кістки неміцні. Відрізняється м’ясо і на смак.

  • М’ясо домашньої качки можна давати дітям, людям похилого віку, вагітним жінкам та хворим, не боячись, що до організму потраплять шкідливі для здоров’я речовини. 

  • При виборі качки зверніть увагу на її шкіру. Вона повинна бути світлою та однорідної за кольором. На її поверхні не повинно бути гематом і темних плям, пошкоджень, пір’я. Про вік качки говорить колір її жиру. Якщо він темний, то птиця вже стара. Але також вважається, що жир домашньої качки є темнішим. Це насправді так, та він все рівно не може бути занадто насиченим за кольором. Також, визначити вік м’яса можна по кісткам. Молода качка на кінчику грудинки має хрящик, кістки ще м’які. Несвіжа качка має характерний кислуватий запах, близький до затхлого. Жир у такій птиці має зеленуватий відтінок і не є пружним на дотик.

Локшина з качкою

Готуємо качку, фаршировану мандаринами

  • 1 качка вагою 2-2,5 кг.

  • 600 г мандаринів.

  • 2 ст.л. яблучного оцту.

  • Сіль, перець за смаком.

Качку щедро натріть сіллю та свіжим меленим перцем ззовні та зсередини.

Мандарини почистіть від шкірки. Розігрійте духовку до 180 градусів. Із половини мандаринів вичавіть сік, іншу половину розберіть на скибочки.

Викладіть качку у глибоке деко, всередину додайте частину мандаринів, інші викладіть поряд. Полийте соком фруктів, змішаним з яблучним оцтом, і відправте запікатися у духовку на 60-90 хвилин. Час приготування залежить від розміру качки та властивостей духовки. Кожні 20 хвилин відкривайте духовку та поливайте качку соком.

Качка, фарширована мандаринами



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.