Що потрібно знати про лисички

Лисички - справжні царівни лісу, істинно делікатесні гриби. Цінували їх завжди -  і в давнину, і зараз - за виключний смак, харчову цінність та корисні властивості. Але що ми знаємо про ці гриби? Наприклад, чому лисички ніколи не бувають червивими? На які вітаміни багаті гриби? Давайте дізнаємося більше про лисички, а також приготуємо з ними щось смачненьке.

Гриб лисичка

  • Лисички ростуть у багатьох країнах світу: як у нас, так і в багатьох країнах Європи, Мексиці, Гімалаях, США та Африці. У наших широтах розмір шляпки гриба переважно змінюється від 2 до 8 сантиметрів, у інших країнах вони можуть бути більшими. Найбільші лисички можна зібрати у Каліфорнії - один гриб може важити в середньому 0,5 кг.

  • Лисички справді ніколи не бувають червивими. Річ у тім, що у них міститься речовина під назвою хіноманоза, яку не переносять всі жучки, черв’ячки та навіть гельмінти (саме тому сирі або сушені гриби можна споживати у якості ліків проти глистів).

Лисички

  • Хімічний склад у лисичок дуже багатий: у них міститься вітаміну А стільки ж, скільки у моркві (а в ній, як відомо, його дуже багато). А ще у цих грибах багато вітаміну С, що відповідає за імунітет, а також цинку та міді, які покращують стан шкіри та позитивно впливають на процеси кровотворення. Загалом лисички є дуже корисними для здоров’я, їх регулярне споживання зміцнює зір, допомагає роботі мозку та серця. У народній медицині цьому продукту взагалі ціни немає: вважається, що гриби володіють протипухлинною та імуностимулюючою діями.

  • Лисички не рекомендується заморожувати, оскільки при розморожуванні у них з’являється гіркий присмак. Оптимально зберігати гриби у сушеному вигляді. Але якщо ви все ж вирішите піддати лисички впливу низьких температур, попередньо зваріть гриби, посмажте або запечіть у духовці - це допоможе уникнути появи гіркоти.

  • Щороку у світі збирають 200 000 тонн лисичок. Лідером у цій справі є Латвія. До речі, сьогодні ці гриби - це не лише цінний продукт харчування, а й сировина для виготовлення косметичних засобів для обличчя та тіла.

Смажені лисички

Готуємо зелену гречку зі смаженими лисичками та пармезаном

150 г зеленої гречки.

20 г пармезану.

50 г шампіньйонів.

50 г глив.

40 г лисичок.

20 г селери.

20 г ріпчастої цибулі.

5 г кропу.

Зваріть зелену гречку до стану аль денте. Посмажте цибулю, селеру та гриби у вершковому маслі на середньому вогні до золотистої скоринки. Можна на цьому етапі відкласти невелику порцію грибів для прикрашання готової страви. У пательню додайте зелену гречку, пармезан і ретельно перемішайте.

Сервіруйте страву у тарілку. Зверху посипте тертим пармезаном, кропом,смаженими грибами.

Зелена гречка зі смаженими лисичками та пармезаном



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.