Що потрібно знати про хрін

Хрін - рослина родини капустяних, або брассікових, що значить, що він споріднений з капустою, броколі, а також васабі і гірчицею. Сам по собі білий корінь, схожий на моркву, нічим не виділяється, але, якщо подрібнити його на терці, ферменти рослинних клітин вивільняють потужний глюкозинолат синігрін, який виділяє гірчичну олію зі специфічним запахом, що подразнює слизові, змушуючи нас шморгати носом та витирати сльози. Саме за це кулінари і цінують хрін - за здатність надати пікантності ніжному стейку, кислуватій окрошці або наваристому бульйону.

Однак хрін не тільки слугує відрадою для гурманів, а й володіє масою корисних для здоров’я властивостей, що пояснюється високим вмістом харчових волокон, ферментів і мінеральних речовин, включаючи вітамін С, фолати, калій, кальцій, магній, цинк і марганець. Давайте детальніше дізнаємося, на що здатний хрін.

Хрін

Змінити імунітет

Встановлено, що фітохімічні речовини у складі хрону, в тому числі гірчичні олії (ізотіоціанати) і синігрин, які володіють антиоксидантними властивостями, посилюють імунну систему, стимулюють вироблення та активність лейкоцитів - основних захисників організму. Вміст вітаміну С у гострому корені є вражаюче високим, що сприяє зміцненню імунної системи та забезпечує захист від вільних радикалів. Окрім того, хрін здатний прискорити загоєння ран при місцевому застосуванні.

Тертий хрін

Полегшити дієту

Пекучий корінь володіє вкрай скромною калорійністю - всього 48 ккал на 100 г. Як відомо, хрону багато не з’їси, але у поєднанні з іншими стравами він забезпечує відчуття ситості, нормалізуючи рівень цукру у крові, і тому його можна додавати практично до будь-якого рецепту.

Салат з хроном

Знизити тиск крові

Хрін - цінне джерело калію, надзвичайно важливого елементу для регуляції потоку клітинних рідин і навантаження кровоносних судин. Маленька порція пекучого кореню задовольняє добову потребу калію, нормалізуючи тиск та зміцнюючи здоров’я серця.

Хрін

Покращити травлення

Велика кількість харчових волокон у будь-якому овочі налагоджує обмін речовин, забезпечуючи регулярне та ефективне спорожнення кишечника. Хрін здатний вирішити більшість проблем із травленням, в тому числі справляючись з хронічними закрепами і діареєю.

Картопляне пюре з хроном

Позбавити від токсинів

Білий корінь володіє вражаючими діуретичними властивостями, змушуючи відвідувати дамську кімнату так же часто, як і після горнятка міцної кави. Це добре для загального детоксу, очищення нирок і зниження ваги (адже сеча на 4% складається з жиру).

Тост зі сметаною і хроном

Подолати бактерії та грибки

Гірчична олія у складі хрону, яку вчені охрестили непростим словом алілізотіоціанат, справляється з мікробами та бактеріальними інфекціями, включаючи кишкову паличку і стафілококи, позбавляє від інфекцій сечостатевих шляхів і гайморових пазух, а також працює як протигрибковий засіб.

Стейк із соусом з хрону

Впоратися з ГРВІ

Характерний запах хрону, який змушує ніс чухатися зсередини, а очі - сльозитися, допомагає прочистити ніс, звільняючи від закладеності, яка викликана застудою, хворобою або алергією.

Окрім вищезгаданих переваг, дослідження підтверджують, що хрін допомагає боротися з раком і поширенням метастаз завдяки унікальним біоактивним сполукам. БІохіміки та дієтологи продовжують вивчення цілющих властивостей пекучого кореню, але водночас застерігають від зловживання гострою закускою, щоб не спровокувати наступні проблеми.

  • Подразнення травного тракту, що може виникнути при виразці шлунку, запаленнях кишечника, інфекціях травного тракту та інших захворюваннях органів травлення.

  • Збільшення діурезу (виділення сечі), що є небезпечним при захворюваннях нирок.

  • Загострення гіпотиреозу: овочі родини капустяних класифікуються як зобогенні, оскільки можуть пригнічувати функцію щитовидної залози, особливо якщо споживати їх у сирому вигляді та великій кількості.

Хрін

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.