Що таке дієта блакитних зон

У світі існує безліч дієт, і всі вони засновані на головному принципі - зниження калорійності. Однак, дієта блакитних зон полягає у правильному розподіленні поживних елементів у раціоні, а не зменшенні добової калорійності.

Групою дослідників на початку 2000-х років виявлено 5 основних регіонів, мешканцям котрих, а точніше їх здоров’ю та довголіттю, може позаздрити більшість. До блакитних зон входять: Ікарія (Греція), острів Нікоя (Коста-Рика), Лома-Лінда (США), Сардинія (Італія), Окінава (Японія). Ден Бюттнер, американський письменник та дослідник, провів декілька експедицій у кожну точку блакитних зон і з’ясував, яких саме принципів необхідно дотримуватися, щоб залишатися вічно молодим.

Броколі

Сервірування столу та подача

Дана дієта має на увазі використання невеликого за розміром посуду, щоб порція здавалася більшою. Це буквально допоможе обманути мозок.

Відмовтеся від цілого яблука та наріжте його не маленькі шматочки, відмовтеся від канапки з ковбасою та сиром і зробіть собі сендвіч, який виглядатиме трохи більшим за розміром, але при цьому буде більш поживним та корисним для організму: цільнозерновий хліб, помідор, листя салату, цибуля, креветки або тофу. Збільшуйте об’єм вашої страви за рахунок корисних компонентів.

Щодо процесу нарізання - під час споживання будь-якого продукту, важливо дрібно нарізати всі інгредієнти, в тому числі рибу і навіть креветки. Дрібні шматочки простіше прожувати, до того ж важко буде з’їсти подрібнену страву занадто швидко.

Тарілка з закусками

Їсти потрібно повільно

Бездумне поглинання всього підряд пригнічує сигнал мозку про те, що він вже наситився. А ось повільне, ретельне пережовування дозволить вчасно відчути цей сигнал про зникнення відчуття голоду.

Салат

Обмеження м’яса у раціоні

Мешканці блакитних зон не виключать повністю червоне м’ясо зі свого харчування, однак зводять його споживання до мінімуму. У місяць не більше 4 разів, і важливо, щоб це було натуральне м’ясо, а не промислово перероблений продукт (ковбаса, шинка або сосиски). Заміняти м’ясні продукти можна і потрібно на рослинну їжу.

Рис та додатки

Овочі та фрукти під час кожного прийому їжі

Розберемо основний принцип дієти блакитних зон - мешканці цих регіонів харчуються переважно свіжими овочами та фруктами, зазвичай, без термічної обробки і з мінімальною кількістю солі та спецій.

У кожному прийомі їжі повинні бути присутніми сезонні овочі, фрукти та зелень. Вони забезпечать організм необхідними поживними речовинами, антиоксидантами, знизять ризик серцево-судинних захворювань, запальних процесів, а клітковина, яка міститься в овочах, чинитиме позитивний вплив на травний тракт.

Овочі

БЖВ

Правильне співвідношення БЖВ також відіграє важливу роль у дієті блакитних зон.

Білки - 20%

Риба, морепродукти, сочевиця, квасоля, нут, горох - практично всі представники бобових. Салат з квасолею на обід або суп з сочевиці, рагу з нуту або горохова каша. Бобові - це найкраще джерело рослинного білка з комплексом вітаміну B, який не містить жирів.

Жири - 10%

Морська жирна риба, авокадо, рослинні олії, яловичий бульйон і молюски.

Правильні вуглеводи - 60%

Нерозщеплювані вуглеводи краще отримувати з горіхів (фісташки, мигдаль, грецькі, кедрові та пекан), овочів та фруктів, необроблених злаків.

Лосось з салатом

Легкий обід

Переважно у мешканців блакитних зон харчування складається з 2 прийомів їжі - це сніданок та вечеря. Під час обіду можна перекусити фруктом чи овочами або потішити себе горнятком еспресо зі склянкою води.

Горнятко кави

Щаслива година

Це не лише смачна їжа, келих червоного вина, а й щоденне проведення часу з рідними, друзями, близькими. Намагайтеся більше часу приділяти собі, а не роботі, новинам та гаджетам.

Сімейна вечеря

Якщо підвести підсумки, то запорука довголіття, хорошого самопочуття, сяючої шкіри та ідеальної фігури тримається на 2 китах:

  • Збалансоване харчування, яке включає свіжі овочі, рибу та фрукти.

  • Мінімізація стресу.

Думаєте, це неможливо? А мешканці блакитних зон доводять зворотне. Потрібно лише розставити пріоритети - під час обіду насолоджуватися фруктами та горнятком кави, а після роботи зустрічатися з друзями або готувати смачну вечерю у компанії рідних і близьких. Навіть (а точніше - особливо), якщо ця близька людина - ви особисто.

Вечеря



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.