Що відбувається з організмом, коли ми їмо сливи

Літо в самому розпалі, а це значить, що з’являється усе більше сезонних овочів та фруктів. Терпкі соковиті сливи є справжнім делікатесом другої половини літа, втім, часто вони є менш популярними за солодкі нектарини та персики. І все ж, це не зменшує користь, яку ми можемо отримати від цих фруктів.

Давайте дізнаємося, як саме ми можемо допомогти своєму організму, додавши до раціону сливи і чорнослив — з останнім слід бути обережними, оскільки сухофрукти містять значно більше цукру за свіжі плоди.

Багато слив

Користь для серця

Дієта, багата на фрукти та овочі, допомагає знизити артеріальний тиск, зокрема завдяки антиоксидантам, а чорнослив (сушені сливи) може мати позитивний вплив на гіпертонію. Вчені пов’язують споживання чорносливу зі зниженням кров’яного тиску і навіть зі зниженням рівня холестерину. Враховуючи, що ці проблеми спричиняють вищий ризик серцево-судинних захворювань, зниження тиску та холестерину має позитивний вплив на здоров’я серця.

Сливовий пиріг

Зменшення запалення

Якщо говорити про антиоксиданти, то у сливах їх багато. Поліфеноли, що містяться у сушених сливах є потужними протизапальними та антиоксидантними засобами. Антиоксиданти допомагають боротися з вільними радикалами в організмі, зменшуючи окислювальний стрес і ризик розвитку хронічних захворювань.

Сливи на столі

Зниження рівня цукру у крові

Чорнослив пов’язують з посиленням відчуття ситості, що, у свою чергу, зменшує кількість спожитої їжі. Відсутність переїдання відіграє важливу роль для запобігання і боротьби з такими захворюваннями, як ожиріння, діабет, серцево-судинні хвороби. Такі властивості фруктів можна пояснити тим, що сливи не викликають різкого підвищення рівня цукру у крові та викиду інсуліну, а ці фактори, зазвичай, є чинниками, які підвищують ризик розвитку захворювань, пов’язаних з вагою.

Сливи на грилі

Покращення пам’яті

Якщо вірити огляду, опублікованому в Phytotherapy Research, ці фрукти також мають здатність покращувати пам’ять. В огляді було розглянуто 73 статті, включаючи 25 досліджень за участі людей, які виявили, що сливи мають позитивний вплив на когнітивні функції.

У дослідженні використовували чорнослив, а не свіжі фрукти, тому для остаточного підтвердження, потрібно більше інформації. Однак, сливи багаті на антоціани — тип антиоксиданту з групи флавоноїдів, що відповідає за синє, червоне або фіолетове забарвлення фруктів, овочів та ягід. А як стверджує Journal of Biomedicine and Biotechnology, антоціани сприяють покращенню когнітивних функцій.

Чорнослив

Зміцнення кісток

Споживання сушених слив може мати позитивний вплив на щільність кісток. У деяких випадках чорнослив здатний допомогти повернути назад втрату кісткової тканини через розвантаження скелета, що приводить до зниження формування кісток і кісткової маси. Це особливо важливо, коли люди починають старіти, оскільки кісткова маса з віком зменшується, що спричиняє підвищений ризик розвитку остеопорозу. Сушені сливи у раціоні можуть допомогти дещо сповільнити цей процес.

Курча, запечене зі сливами



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.