Що відбувається з організмом, коли ми їмо руколу

Рукола — смачна, та часто недооцінена зелень, яку більшість людей вкрай рідко додає до своїх страв, і дарма. Руколу можна додати до піци, як гарнір до м’яса та риби з іншими овочами, у обідній салат — усе буде смачно і корисно.

Рукола вважається овочем родини хрестоцвітих. Є багато досліджень, які свідчать про те, що цей вид овочів сприяє покращенню здоров’я. Давайте дізнаємося, які переваги ми можемо отримати, додавши руколу до свого раціону, а також, чому слід бути обережними.

Миска руколи

Рукола може знизити ризик раку

Вірите чи ні, але споживання достатньої кількості хрестоцвітих овочів, руколи зокрема, може мати позитивний вплив на тривалість життя. Мета-аналіз 2017 року пов’язав споживання більої кількості овочів зі зниженням ризику розвитку раку. Ймовірно, причиною цьому є те, що хрестоцвіті овочі містять фітонутрієнти — рослинні сполуки, які зменшують рівень запалення в організмі. Також було виявлено, що овочі родини хрестоцвітих знижують ризик смерті від супутніх захворювань.

Вирощування руколи

Рукола підтримує здоров’я серця

Збільшення споживання фруктів — цитрусових, яблук та груш, а також овочівзелені та хрестоцвітих, пов’язане зі зниженням ризику розвитку серцево-судинних захворювань.

Окрім того, дослідження 2018 року, опубліковане в Журналі американської кардіологічної асоціації, показало, що раціон, багатий на хрестоцвіті овочі, зокрема руколу, може допомогти знизити ризик атеросклерозу (коли стінки артерій забиваються жирами та холестерином) у літніх жінок.

Салат з буряка, халумі та руколи

Рукола запобігає остеопорозу

Рукола багата на кальцій і вітамін K, які, як відомо, підтримують здоров’я кісток. І хоча недостатнє споживання кальцію може привести до зниження мінеральної щільності кісткової тканини, прийом добавок цього мінералу може прискорити відкладення кальцію на стінках кровоносних судин, і в кінцевому результаті підвищити ризик серцевих захврювань. Однак, якщо споживати його у поєднанні з вітаміном K, це може покращити засвоєння та виведення кальцію організмом.

Піца з руколою

Не зловживайте руколою, якщо приймаєте препарати для розрідження крові

Оскільки рукола містить багато вітаміну K, слід бути обережними зі споживанням зелені при прийомі препаратів для розрідження крові. Усе тому, що вітамін K сприяє згортанню крові, а тому може зменшувати або нівелювати ефект від ліків. При помірному додаванні руколи до раціону проблем виникнути не повинно, але краще проконсультуйтеся з лікарем, щоб знати, які обмеження щодо вітаміну K потрібні.

Фрітата з руколою



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.