Небезпека щоденного споживання алкоголю

Багато людей люблять відпочити ввечері за келихом вина або випити пива під час перегляду матчу з друзями на вихідних. У більшості випадків ми навіть не задумуємося про цей вибір. Зазвичай, споживання алкоголю у помірних кількостях не є приводом для занепокоєння (і навіть може мати свої переваги). Якщо ж ця звичка стає регулярною чи навіть щоденною, cлід звернути увагу на те, скільки алкоголю ви споживаєте, і який вплив це може мати на здоров’я.

Люди п'ють алкогольні напої

Келих пива чи вина, або алкогольний коктейль час від часу до вечері не є проблемою чи приводом для занепокоєння для більшості людей. Проте, коли споживання алкоголю стає щоденною звичкою, це починає становити небезпеку для здоров’я. Навіть якщо це всього лиш 1 келих вина чи пива, або склянка коктейлю чи міцного алкоголю - якщо ви звикли пити щовечора, це можна вважати небезпечним рівнем споживання алкоголю.

Небезпечним рівнем або навіть залежністю можна вважати споживання більше 3 спиртних напоїв у будь-який день або більше 7 напоїв на тиждень для жінок і чоловіків поза 65 років (а це всього лиш 1 напій на добу кожного дня поспіль протягом тижня). Для чоловіків віком до 65 років небезпечним рівнем споживання алкоголю вважається більше 4 напоїв у будь-який день або більше 14 напоїв на тиждень.

Алкоголь може завдати шкоди органам тіла людини та привести до різних проблем зі здоров’ям. У жінок ця шкода виникає при споживанні менших порцій алкоголю, оскільки їх організм містить менше води, ніж чоловічий. Саме тому рекомендації щодо безпечних доз спиртного так відрізняються для жінок і чоловіків.

Перш ніж обрати вино чи пиво до сьогоднішньої вечері чи перегляду фільму перед сном, слід нагадати собі про наслідки для здоров’я. Саме про них ми поговоримо далі. Якщо будь-які з симптомів здаються вам знайомими, настав час зменшити споживання алкоголю.

Королева п'є вино

Негативний вплив на роботу мозку

Споживання занадто великої кількості алкоголю становить загрозу для виникнення неврологічних проблем з кількох причин. По-перше, алкоголь - це нейротоксин, який може порушити комунікацію мозку. По-друге, спритні напої впливають на функції клітин головного мозку через порушення роботи інших органів та дефіцит вітамінів під впливом алкоголю. Зловживання спиртним може привести до судом, інсульту та деменції. Особливо токсичним алкоголь є для вагітних, він може спричини дефекти розвитку мозку у ще ненародженої дитини, які збережуться протягом усього життя. Якщо ви хочете зберегти ясний розум якомога довше, слід подумати про обмеження кількості алкоголю або й повну відмову від нього.

Жінка з келихом вина

Проблеми з печінкою

Алкоголь метаболізується у печінці, за його розщеплення відповідає фермент, відомий як алкогольдегідрогеназа. Неконтрольоване споживання спиртних напоїв спричиняє надмірне навантаження на цей орган і при тривалому збереженні такої ситуації може привести до серйозних проблем з печінкою. Насамперед - підвищення ризику виникнення раку шлунку. Також, щоденне споживання алкоголю значно збільшує ризик виникнення цирозу - серйозного захворювання печінки.

Пляшка пива

Підвищений ризик раку

Через руйнівний вплив на весь організм непомірне споживання спиртних напоїв може збільшити ризик розвитку багатьох видів раку, зокрема печінки, шлунку, молочної залози, товстої кишки та ротової порожнини.

Чоловік п'є пиво

Проблеми з підшлунковою залозою та шлунком

Алкоголь змушує підшлункову залозу виробляти токсичні речовини. Надмірне споживання спиртного підвищує ймовірність виникнення запалення підшлункової залози (панкреатиту) і слизової оболонки шлунку.

Пляшки з алкоголем у руках

Підвищений ризик смерті

Надмірне споживання алкоголю є третьою найбільш поширеною причиною смерті, якої можна було б запобігти, у США та багатьох інших країнах світу.

Алкогольні коктейлі

Підвищення артеріального тиску

Споживання великої кількості алкоголю може підвищувати артеріальний тиск до небезпечного рівня. Більше 3 напоїв за один раз тимчасово підвищує артеріальний тиск, але повторне споживання алкоголю приводить вже до довгострокового ефекту. Спиртне також може підвищити тиск крові через посередництво інших проблем зі здоров’ям, таких як, наприклад, поява зайвої ваги через велику кількість пустих калорій, що міститься у спиртних напоях.

Магазин алкогольних напоїв

Залежність від алкоголю

Споживання спиртних напоїв щодня може привести до залежності - розлад споживання спиртного, який іноді називають алкоголізмом.

Алкоголізм розвивається з часом, коли люди звикають до впливу алкоголю. Зі збільшенням толерантності до алкоголю часто зростає і частота та об’єми споживання спиртних напоїв. Слід бути дуже обережними, адже від алкоголізму буває дуже важко вилікуватись і його наслідки є дуже серйозними. Потрібно відмовитися від алкоголю принаймні пару разів на тиждень, або й протягом довшого часу не споживати спиртні напої, щоб перевірити, чи залежності немає. Спойлер: якщо вам важко це зробити і ви постійно шукаєте виправдання - це тривожний сигнал.

Старші чоловіки п'ють алкоголь

Навантаження на серце

Надмірне споживання алкоголю може привести до пошкодження серцевого м’яза (алкогольна кардіоміопатія), що викликає серцеву недостатність. Занадто велика кількість спиртного може підвищити тиск крові та рівень тригліцеридів. І те, й інше, підвищує ризик виникнення серцевих захворювань.

Людська постать всередині пляшки





Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.