Неочевидні причини зайвої ваги

Часом стається так, що коли ви дотримуєтесь дієти для схуднення, ви набираєте зайву вагу замість того, щоб її позбуватися. Перш ніж лаяти себе та генетику, зверніть увагу на кілька можливих причин.

Якщо ви відчуваєте, що одяг став трохи тіснішим, це може бути не лише через надмірне споживання калорій. Причини зайвої ваги можуть бути не настільки очевидними, оскільки є багато факторів, які впливають на те, що вага збільшується.

Завісно, споживання більшої кількості калорій, ніж організм спалює — поширена та проста причина зайвої ваги. Але на те, як тіло використовує та зберігає енергію, можуть впливати генетика, анамнез здоров’я, поточні ліки, обсяг і тип активності, а також баланс макроелементів.

Незначні коливання ваги не є рідкістю. Від фізичних вправ до гормональних змін, є багато причин, чому позначка на вагах може опускатися чи підніматися на 1-2 кг. Замість того, щоб зосереджуватися на щоденних змінах ваги, ведіть журнал, щоб побачити, чи є постійна тенденція до її зменшення чи збільшення.

Давайте поговоримо про ознаки того, що ваша дієта може привести до набору ваги замість схуднення, щоб розпізнати їх на початку та повернутися на правильний шлях.

Люди їдять

Їжа понад задоволення і неприємне насичення

Переїдання може спричинити збільшення ваги, позаяк кількість спожитої їжі зазвичай впливає на вагу більше, ніж вид продуктів. Звертайте увагу на розмір порцій і на те, як тіло почувається під час їжі. Припиняйте їсти, коли відчуваєте задоволення і комфортну ситість, а не прагніть доїсти все, що поклали на тарілку. Нагадайте собі, що їжа нікуди не подінеться і ви зможете доїсти пізніше, тож немає потреби напихатися зараз.

Занадто довгі перерви між їжею

Занадто довгі перерви між сніданком, обідом та вечерею можуть привести до того, що ви занадто зголоднієте, і, швидше всього, наступного разу з’їсте більше, ніж потрібно, і зробите вибір на користь менш здорових продуктів. Недоїдання приводить до переїдання, а переїдання приводить до зайвої ваги.

Різні продукти

Неконтрольований розмір порції навіть здорових продуктів

Часто люди у прагненні схуднути обирають більш здорову їжу: авокадо, оливкова олія, горіхи, але занадто нею захоплюються. Втім, корисні продукти не допоможуть, якщо споживати їх у надмірних кількостях.

Затримка води в організмі

Збільшення ваги може бути пов’язане із затримкою води. Хоч технічно можна набирати вагу щодня, помітний стрибок від одного дня до наступного навряд чи є результатом зайвих калорій.

Такі симптоми, як здуття живота, можуть бути викликані затримкою води або газоутворенням.

Жінка вибирає фрукти

Стрес і напруга

Хронічний стрес і зайва вага є основними проблемами сучасного суспільства. Зовнішні хронічні та приховані внутрішні стресори впливають на організм. Ви можете їсти справді поживну їжу, та все одно відчувати ефект доміно внутрішнього розладу та вигорання систем організму.

Харчова чутливість

Якщо ви їсте їжу, яка погано засвоюється вашим організмом, у довготривалій перспективі це може стати причиною подразнення та запалення кишківника, що приведе до зайвої ваги.

Це стосується не лише ультраоброблених продуктів, що не мають поживної цінності. Це можуть бути здорові продукти, наприклад, броколі чи риба, але вони будуть погано засвоюватися саме вашим організмом. Позаяк, спеціалісти радять завжди звертати увагу на самопочуття та індивідуальну реакцію на ті чи інші продукти.

Боул з кіноа та овочами

Занадто великі перекуси

Багато людей їдять і перекушують кожні 3-4 години, і це не є погано, якщо перекуси не нагадують обід. Якщо не стежити за розміром та калорійністю закусок, то можна перебрати з загальною калорійністю раціону. Енергетична цінність снеків не повинна перевищувати 200 ккал.

Постійне відчуття голоду

Збалансована страва, яка містить багаті на клітковину вуглеводи, нежирний білок і здорові жири, забезпечує ситістю більшість людей на 3-4 години. Якщо ви відчуваєте голод кожні 1-2 години, то слід звернути увагу на поживність продуктів.

Їжа з високим вмістом простих цукрів і нестачею клітковини та інших поживних речовин часто викликає стрімке підвищення, а потім зниження рівня цукру у крові, сигналізуючи мозку, що потрібно більше енергії. Це спонукає їсти частіше і більше, ніж якби страви були добре збалансованими.

Приготування їжі

Калорійні напої

Якщо вага зростає, але ви не їсте більше, цілком ймовірно, винні напої. Від сезонних новинок у кав’ярні до енергетичних напоїв, вони легко можуть суттєво збільшити калорійність добового раціону, але не дати задоволення та ситість, як це зробили б збалансовані страви і закуски.

Забагато солі

Багато хто відчуває роздутість і набряклість після особливо солоної їжі. Набряки та затримка води в організмі може створити враження зайвої ваги, але у здорових людей воно зазвичай зникає, якщо зменшити споживання солі.

Люди на кухні

Алкоголь

Хай якої б здорової дієти ви не дотримувалися, якщо не контролювати кількість алкоголю (особливо солодких напоїв і коктейлів), це може заважати схудненню.

Проблеми з рівнем цукру у крові

Якщо ви часто відчуваєте ознаки та симптоми сильного голоду — тремтіння, нудоту, спрагу, сонливість у другій половині дня та втому, яка зникає під час споживання їжі — це може свідчити про проблеми з цукром у крові. У такому випадку організм неефективно використовує їжу в якості палива. Цю проблему можна вирішити, пройшовши тест метаболічної ефективності, щоб знайти ідеальне співвідношення макроелементів.

Боул з рисом, тофу та капустою

Споживання їжі рідко великими порціями

Люди часто їдять більше, ніж потрібно і комфортно. Якщо ви регулярно відчуваєте пересичення, то, можливо, їсте більше, ніж організм може перетравити за один раз. Це може бути причиною зайвої ваги. Навіть якщо цього не станеться, не слід забувати, що регулярне переїдання провокує печію, рефлюкс, підвищення рівня цукру у крові та погіршення якості сну.

Занадто сувора дієта протягом тижня

Ще одна поширена ситуація — ви можете дуже суворо контролювати себе з понеділка по четвер, а потім перемкнутися на режим відпочинку і дозволити собі пару зайвих коктейлів, пачок чіпсів, тістечок, адже ж вихідні. Це може стати серйозною перешкодою на шляху до схуднення. Найкращий план — помірне збалансоване харчування, яке допускає невелику кількість улюблених, хай і не дуже корисних, продуктів, на постійній основі, без занадто суворих обмежень і зривів.

Овочі на руці



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.