Як припинити переїдати

Пандемія, війна та інші надзвичайні ситуації дещо похитнули контроль над харчовими звичками, що й не дивно. Однак, замість того, щоб випробувати чергову швидку дієту, яка приведе тільки до ще більшого стресу, чому б не спробувати відмовитися від шкідливих харчових звичок і взяти себе у руки.

Багато хто планує вирішити проблему, сівши на жорстку дієту, коли все закінчиться. Але використання їжі для заспокоєння нервів, створює міцний зв’язок між емоціями та переїданням, який може тривати ще довго після завершення стресової ситуації. А сувора дієта після такого досвіду може викликати ще більше стресу, тим самим створюючи гірші та частіші епізоди переїдання.

Давайте візьмемо до уваги кілька кроків, які можуть допомогти позбутися звички переїдати надійним і здоровим шляхом.

Жінка їсть

Встановіть межі щодо продуктів, які викликають найбільшу спокусу

Ми часто встановлюємо чіткі межі у спілкуванні з різними людьми, то чому б не спробувати застосувати подібну концепцію щодо їжі, яка найчастіше спонукає до переїдання.

Є велика різниця між “Я намагатимусь не їсти багато картопляних чіпсів” і “Я буду їсти картопляні чіпси тільки у вихідні, і в жодному випадку не більше однієї маленької пачки на день”. У першому випадку немає чітких меж, і тому легко піддатися впливу емоцій. Окрім того, без встановлених обмежень потрібно постійно приймати рішення щодо споживання продуктів щоразу, коли виникає бажання з'їсти щось шкідливе — це виснажує силу волі.

Картопляні чіпси

Купуйте більше здорової їжі

Тепер, коли ви зберігаєте картопляні чіпси тільки для вихідних, переконайтеся, що на вашій кухні достатньо корисних продуктів. Це допоможе боротися з відчуттям нестачі їжі, яке — незалежно від того усвідомлюєте ви чи ні — є результатом того, що мозок надсилає екстрені сигнали про потребу у їжі заради виживання, які можуть сильно впливати на вибір і споживання продуктів. Це також може привести до порушення здорових схем харчування і повернення до некорисних звичок. Замість того, щоб гратися з мозком у ці ігри, подбайте про те, що у коморі, холодильнику та морозилці завжди був достатній вибір корисних продуктів.

Овочі та фрукти

Визначте, що приводить до переїдання

Усвідомити те, що причиною надмірного захоплення їжею є звичка, яка сформувалася у намаганні впоратися з відчуттям самотності, стресу і смутку, має вирішальне значення, щоб позбутися її. Зрештою, ця звичка швидше посилює ці почуття, ніж усуває їх.

Переїдання не лише дестабілізує рівень цукру у крові, забирає енергію та приводить до різних фізичних проблем, воно також негативно впливає на силу волі. З часом потяг до шкідливих продуктів стає сильнішим і людина все менше здатна чинити опір. Врешті-решт, безнадія бере гору і з’являється справжня залежність. Позаяк, важливо змінити харчові звички якомога швидше, а не чекати закінчення всіх проблем.

Жінка їсть бургер і картоплю фрі

Їжте та перекушуйте згідно з планом

Щоб розірвати зв’язок їжі та емоцій, який часто і є основною причиною переїдання, для початку слід перейти від “їжі на примху” до “їжі за планом”. Проконсультуйтеся з дієтологом і складіть план харчування, який буде відповідати індивідуальним потребам, і в якому буде чітко визначено, коли починається та закінчується сніданок/обід/вечеря, кількість та наявність перекусів, калорійність страв, тощо. По мірі позбавлення від звички переїдати можна коригувати план харчування і робити його більш вільним, головне пам’ятати, що правила встановлюєте ви, а не навколишні події.

Контейнери зі стравами

Спілкуйтеся з рідними та друзями

Незалежно від того, збираєтеся ви на прогулянку з другом, що живе поряд, чи віртуально поспілкуватися з родиною, яка живе далеко, важливо підтримувати соціальні взаємодії. Це не тільки допоможе відволіктися від думок про їжу. Дослідження показують, що регулярна соціальна активність робить людей щасливішими. 

Візуальний контакт під час віртуальної зустрічі з друзями, родиною та колегами також може мати не останнє значення. Позаяк, не відмовляйтеся від відеодзвінків. Це можна пояснити тим, що набагато легше сказати собі, що розберетеся із зайвою вагою пізніше, якщо вас ніхто не бачить.

Родинна вечеря



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.