Різдвяні страви різних країн світу

Різдво - одне з найбільш важливих та улюблених свят у світі. Воно асоціюється із затишком, яскравою ялинкою, святковими гірляндами та смачною вечерею у колі рідних та друзів. У кожній країні є свої традиції підготовки та святкування Різдва. Хтось ще за місяць до Святвечора готує десерт, щоб він настоявся, хтось починає вибирати ідеальну рибу та індичку, а хтось планує час відвідування ресторану швидкого харчування. Попри всі відмінності у проведенні свята, Різдво дарує людям позитивні емоції та віру в те, що прийдешній рік принесе лише радість та щастя. А смачна їжа та особлива атмосфера допомагають налаштуватись на святковий настрій.

Різдвяна вечеря

Великобританія - Різдвяний пудинг

Різдвяний пудинг або плам-пудинг - головний десерт на святковій вечері у Великобританії, Ірландії та інших державах Співдружності націй. Незважаючи на назву, готують його не зі слив (plum - з англ. слива). Цим словом у Середньовіччі називали родзинки. До складу пудингу входять: родзинки, хлібні крихти, цукор, масло, спеції (гвоздика, кориця, мускатний горіх). Іноді перед подачею десерт поливають бренді, ромом або іншим міцним напоєм та підпалюють. Ще одна особливість плам-пудингу - його готують за кілька тижнів до свята, давши йому час на “дозрівання”.

Різдвяний пудинг

Литва - Кучюкай

Кучюкай - маленьке литовське печиво з маком. Зазвичай, десерт подається з маковим або коров’ячим молоком, щоб структура стала більш м’якою, а смак - насиченим. Печиво зазвичай подається під час різдвяної вечері, яка у Литві називається Кучіос (Кūčios). Цього вечора прийнято подавати 12 страв, які в основному складаються з фруктів, овочів, грибів та риби. М’ясо зазвичай на столі відсутнє.

Кучюкай

Ізраїль - Латкес

Латкес - важлива частина святкового столу на Хануку в Ізраїлі. Це оладки з тертої картоплі, смажені до золотистої скоринки у великій кількості олії. Їх прийнято їсти зі сметаною або яблучним соусом. Страву готують як згадку про диво, коли у храмових світильниках олія горіла 8 днів, замість 1. Перші версії латкесу, але із сиру, готували ще за часів Середньовіччя.

Латкес

Чехія - Різдвяний карп

Різдвяний карп - обов’язкова страва на святковому столі у Чехії. Коріння цієї традиції тягнеться до Середніх віків, коли луска карпа вважалася символом багатства. Навіть зараз дехто вважає, що її потрібно носити в гаманці на удачу, а не лише класти під кожну тарілку під час різдвяної вечері. Готувати цю рибу на Різдво почали у 19 столітті. Зазвичай карп подається у вигляді смажених шматочків, запеченим цілим або фаршированим. Як і в Литві, на чеському святковому столі не знайдеш м’яса. Усе частіше чехи купують 2 карпи: одного - щоб приготувати, другого - запускають у ванну, а потім випускають на волю (що насправді не дуже корисно для риби).

Різдвяний карп

Німеччина - Штоллен

Штоллен - випічка з цукатами та родзинками, яка за формою та кольором нагадує малюка Ісуса, загорнутого у пелюшки. Також є різновиди святкової випічки з горіхами, марципаном і маком. Готується штоллен із особливого дріжджового тіста з великою кількістю борошна та масла. Після випікання його змащують топленим вершковим маслом і посипають цукровою пудрою. Штоллен зазвичай випікають завчасно і зберігають від 1 місяця до 3. Перша згадка про святковий десерт датується 14 століттям.

Штоллен

Данія - Флескештег

Флескештег - запечена свинина з хрусткою скоринкою, яка зазвичай подається з червоною капустою, тушкованою у качиному жирі з цукром, яблуками, цибулею, червоним вином і спеціями. Традиційна різдвяна вечеря закінчується солодкою рисовою кашею, яку подають опівночі. У страву додають 1 мигдалевий горіх - якщо на нього натрапить незаміжня дівчина, то у прийдешньому році, згідно з повір’ям, вона вийде заміж. Усім іншим знахідка несе щастя. До речі, той, кому трапився мигдаль, повинен це приховувати, поки не з’їдять усю кашу.

Флескештег

Куба - Cмажені банани

На Кубі Святвечір, як і в багатьох країнах Латинської Америки - привід зібратися всією родиною для святкової вечері. Зазвичай, до столу подають рис, чорну квасолю, рисовий пудинг, ромовий пиріг. Найяскравішим гарніром є смажені банани, які на диво добре смакують зі смаженим поросям та рисом. Їх готують на топленому салі і традиційно їдять з морською сіллю, іноді для пікантності додають перець.

Cмажені банани

Італія - Панеттоне

У різних регіонах Італії різдвяна вечеря відрізняється. Десь готують 7 різних страв з риби, десь подають сушену тріску і кальмари, а десь їдять смажене ягня або птицю. Єдина страва, яка об’єднує всю країну - святковий кекс панеттоне. Його готують із солодкого дріжджового тіста з додаванням цукатів, шоколадної крихти, родзинок та горіхів. Кожна господиня має свій рецепт цього десерту.

Панеттоне

Японія - Смажена курка

Японія - специфічна країна, з унікальними традиціями, позаяк недивно, що саме тут є досить незвична традиція щодо святкування Різдва. З 1970 року японці масово ходять до ресторану швидкого харчування Kentucky Fried Chicken (KFC), який відомий завдяки своїй смаженій курочці в особливій паніровці з таємною рецептурою. Також, до святково столу подається осечі-ріорі - набір морепродуктів, до якого входять риба, креветки, устриці, ікра, омари і водорості. Склад може змінюватися. Страва сервірується у спеціальних лакованих коробках. Кожний елемент осечі-ріорі має своє символічне значення.

Смажена курка KFC

Нова Зеландія - Павлова

Торт-безе Павлова - зірка різдвяного столу у Новій Зеландії (і часто в Австралії). Він був створений спеціально для легендарної прими-балерини Анни Павлової і названий на її честь. Зверху десерт прикрашають полуницею, маракуєю та малиною, а також збитими вершками. Відомі близько 700 рецептів цих легких та повітряних солодощів.

Десерт Павлова

Ямайка - Соррел

Єдиний напій, який потрапив до списку різдвяних страв - соррел. Його готують на основі квітів гібіскусу, з яких заварюється чай каркаде. Додають імбир, цедру апельсину, корицю, цукор. І, звісно ж, на Ямайці не обходиться без рому, який доповнює смакову композицію соррелу. Подають напій з льодом.

Соррел

Аргентина - Парильяда

Парильяда - національна аргентинська страва і основне частування на різдвяній вечері. Її основою є яловичина, яку зазвичай готують на грилі. Приготуванням займаються спеціально навчені кухарі - асадор та перильєро. Вони знають, як розробляти та смажити різні частини туші. Іноді парильяду готують з кишками, кров’яною ковбасою та зобною залозою. В Аргентині є поширеними однойменні ресторани, що спеціалізуються на парильяді.

Парильяда

Греція - Меломакарона

Меломакарона - солодке печиво, у вигляді овальних коржиків. Ця страва є обов’язковим елементом грецького різдвяного столу. Після випікання меломакарону щедро просочують цукрово-медовим сиропом з цитрусом, що робить печиво м’яким та ароматним. Зверху посипають подрібненими грецькими горіхами. Під час зимових свят цей десерт можна знайти майже у будь-якому магазині або пекарні.

Меломакарона

США - Печена індичка

Раціон різдвяної вечері в Америці є дуже схожим на бенкет у День Подяки - основним частуванням є печена індичка. Птицю маринують близько доби та запікають у духовці протягом 3-7 годин. Іноді індичку фарширують хлібними крихтами, картоплею, овочами, травами, грибами. На гарнір готують картопляне пюре. Не менш важливу роль, ніж індичка, відіграють соуси - журавлиновий та грейві (підлива).

Печена індичка

Франція - Різдвяне поліно

Французи не можуть уявити святкування Різдва без особливого десерту на столі. Це рулет у вигляді поліна, який готують із бісквітного тіста з шоколадним кремом. Зверху торту, на кремовому шарі, імітують структуру кори дерева, а як прикраси виступають ягоди, цукрова пудра, солодкі сніжинки, марципанові шишки, грибочки, тощо. Усе залежить від фантазії кондитера. Ідея цього рулету пов’язана з середньовічною традицією, коли було прийнято спалювати святкове поліно.

Різдвяне поліно

Ірландія - Копчений лосось

Улюблена страва ірландців на різдвяному столі - копчений лосось з креветковим коктейлем, який викладають на свіже листя зеленого салату. Лосось можуть подавати просто з соусом або овочами. Під час зимових свят така копчена риба вважається чудовим подарунком для колег, друзів та рідних.

Копчений лосось

Іспанія - Туррон

Туррон - страва, без якої важко уявити Різдво в Іспанії. Десерт готують з меду, мигдалю, яєчних білків та цукру. В принципі, це різновид нуги. Туррон може бути твердим - із карамелізованої маси з великою кількістю горіхів. Також, цей десерт може бути м’яким - за рахунок додавання олії чи масла. Такий різновид туррону називається бландо або хіхонський. Усе частіше замість традиційного мигдалю в туррон додають фундук та арахіс, а також фрукти, марципан, шоколад, кокос та інші додатки.

Туррон

Португалія - Бакаляу

У Португалії, так само як в Ірландії та Чехії на святковому столі обов’язково є риба. Але, на відміну від інших країн, подається вона в особливому вигляді. Бакаляу - це дуже солена та сушена тріска. З неї готують багато страв, попередньо замочивши рибу та декілька разів міняючи воду. На Різдво бакаляу прийнято подавати у вареному вигляді з вареною картоплею та зеленою капустою. Страву щедро заправляють оливковою олією. Саме у такому вигляді тріску їли 500 років тому.

Бакаляу

Мексика - Тамале

Тамале - одна з найбільш популярних страв у Південній Америці. Мексиканці люблять готувати її на Різдво. Це хлібці з кукурудзяного борошна, загорнуті у кукурудзяне листя. Всередину часто додають м’ясо, овочі, сир і навіть фрукти. Готують тамале на парі. Перед споживанням кукурудзяне листя потрібно розгорнути. Воно потрібне тільки для надання форми начинці.

Тамале

Україна - Кутя

Кутя - солодка каша із пшениці, ячменю, іноді рису, з додаванням меду, маку, родзинок та горіхів. У різних куточках України рецепти відрізняються складом круп і додатків. Незмінною залишається солодкавість. У Святвечір похресники несуть кутю своїм хресним батькам на святкову вечерю. А натомість отримують подарунки.

Кутя

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.