Як харчуватись у Великий піст

Як тільки настає Великий піст, всі кафе і ресторани починають пропонувати пісне меню, шеф-кухарі і фуд-блогери вигадують складні страви, які не містять тваринних продуктів, а багато хто задається питанням, чи вдасться схуднути під час Великого посту. 7 тижнів обмеження - це не жарти.

Насправді Великий піст - випробування сили духу, яке зовсім не зводиться до обмежень у харчуванні. І точно не може вважатися дієтичною чи оздоровчою практикою, навіть навпаки: під час посту легко втратити м’язову масу і набрати зайвий жир. Втім, цього можна уникнути.

Для початку, потрібно розібратися, що можна і не можна їсти під час Великого посту. Давайте дізнаємось, як зробити меню Великого посту здоровим і смачним.

Боул з квасолею та кукурудзою

Дозволені продукти під час посту

Усі продукти рослинного походження: крупи, овочі, фрукти, трави, горіхи, ягоди, хліб, макарони без яєць, гриби, водорості, рослинні олії, в останні дні - риба, ікра та вино.

Овочі та фрукти

Заборонені продукти під час посту

Усі продукти тваринного походження: м’ясо, птиця, яйця, молочні продукти, тваринні жири.

М'ясо і молоко

Як скласти меню для Великого посту

Якщо подивитися на список продуктів Великого посту, одразу стає зрозуміло: тут мало джерел білка і багато вуглеводів. Щоб харчування було повноцінним і відповідало вимогам посту, слід мати на увазі наступне.

  • У писаннях немає прикладів меню для посту, не розшифровується, що таке “сухоядіння” і чи буде ним вважатися чіа пудинг, залитий холодним рослинним молоком. Говориться, що це “груба суха їжа”. А далі кожний вирішує самостійно.

  • Є монаший пост і для мирян. А згідно з правилами благословення на піст потрібно отримувати у батюшки, і він вирішує, які вам дозволені послаблення. Традиційно хворим, вагітним, молодим мамам і тим, хто подорожує, давали особливі вказівки. Якщо кожного дня їдете на роботу і з роботи по 1,5 годин, то, ймовірно, за давніми мірками ви вічний мандрівник:) А тому ідея дотримуватись суворого варіанту монашого посту і відмовитись, наприклад, від олій у цьому випадку буде не найкращою ідеєю.

  • Піст - час утримання. Раціон, що складається з авокадо, чорного шоколаду, соєвого лате і кокосових чіпсів формально пісний, але ось помірним його точно не назвеш.

Спрінг-роли

  • Під час посту складно отримати достатню кількість протеїну. Білка потрібно не менше 1 г на 1 кг ваги. Основними джерелами протеїну є ті самі тваринні продукти, які не дозволені. Позаяк слід зробити ставку на овочі, які містять його достатню кількість. Наприклад, це броколі і цвітна капуста. Хороші джерела білка - горіхи та насіння. Але у них міститься фітинова кислота, яка зменшує всотування мікронутрієнтів. Позаяк краще замочувати їх, а потім просушувати при невеликій температурі. Веганський протеїн у порошку - не самий зсж-ний продукт, але під час посту може бути непоганим варіантом. Звертайте увагу на склад, часто такі продукти містять і некорисні інгредієнти. Краще - гороховий і конопляний, ніж соєвий. Бобові багаті не тільки на білок, а й на вуглеводи. У спробі набрати норму протеїну за рахунок гороху та квасолі ви ризикуєте набрати зайві кілограми та влаштувати бурю у кишківнику.

  • Якщо ви активно тренуєтесь або готуєтесь до вагітності, обмежуватись тільки рослинним білком - не найкраща ідея. Краще залишити у раціоні рибу, але відмовитись на час посту від соцмереж. Щоб одразу отримати і білки, і корисні жири, вибирайте скумбрію, оселедець, сьомгу і печінку тріски.

Тости

  • Жири - найпростіша позиція у піст. Використовуйте кокосову, оливкову, олію авокадо. А ось рослинні олії з горіхів та насіння містять багато омега-3 жирних кислот, які при надмірному споживанні можуть негативно впливати на здоров’я і талію. І не забувайте про рослинні продукти, багаті на жири: кокос, авокадо, горіхи та насіння.

  • Дозволені у пістпродукти - це в основному джерела вуглеводів. Щоб отримати з них максимум користі, слід робити ставку на овочі. Причому заморожені овочі не поступаються свіжим за кількістю вітамінів і корисних речовин. А ось хліб, макарони і каші хоч і пісні, але гарному самопочуттю не сприяють: вони дають відчуття ситості на короткий термін, а потім спочатку приходить сонливість і - через короткий термін - гостре відчуття голоду.

  • Цільні натуральні продукти завжди краще сурогатів. З точки зору християнства людина зроблена по подобі Божій, а значить, про тіло потрібно піклуватися так само, як про дар Бога. Можна харчуватись веганською ковбасою з цукром і глютеном та бургерами з замінників м’яса і формально дотримуватись принципів Великого посту, втім турботою про організм таке харчування не назвеш.

Веганський боул

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
Коментарі

Вхід на сайт

Корисна інформація.Дякую!