Які ферментовані продукти слід додати до раціону

Ферментована їжа останнім часом перебуває у центрі уваги. Зважаючи на всі твердження про те, що ферментовані продукти пов’язані з покращенням функціонування кишківника, психічного стану та багатьох інших аспектів здоров’я, не дивно, чому люди із задоволенням додають квашену капусту до м’яса чи гарніру, а йогурт — до смузі.

Під час ферментації продуктів відбувається процес, коли додані бактерії чи дріжджі розщеплюють природний цукор. Після цього залишається їжа, що містить пробіотики, яка несе користь для організму багатьма способами. Недавнє дослідження, проведене в Стенфордській медичній школі, показало, що дієта, багата на ферментовані продукти, усього протягом 10 днів привела до більш різноманітного мікробіому кишківника, тобто у ньому був кращих баланс хороших бактерій. Завдяки цьому люди відчували покращену імунну відповідь. Інші дані свідчать про те, що ферментована їжа може мати протизапальну дію, знижувати артеріальний тиск, тощо.

Давайте дізнаємося про те, які ферментовані продукти слід додати до раціону, щоб скористатися їх перевагами для здоров’я.

Жінка їсть кімчі

Йогурт

Йогурт виготовляється шляхом поєднання молока з живими та активними культурами, в результаті чого виходить вершковий продукт, який так смачно доповнити гранолою чи свіжими ягодами. Окрім того, що у багатьох варіантах йогурту міститься живі бактерії, він також є джерелом важливих для здоров’я кісток поживних речовин, зокрема кальцію та магнію. Регулярне споживання йогурту пов’язане зі збільшенням мінеральної щільності кісткової тканини та фізичної функції у людей поважного віку.

Певні пробіотичні штами, що містяться в йогурті, покращують здоров’я кишківника і чинять загальну протизапальну та імунну реакцію. Деякі дані свідчать про те, що споживання пробіотиків також може привести до зниження газоутворення серед людей з синдромом подразненого кишківника.

Йогурт

Кефір

Цей кисломолочний напій також є широко відомим та популярним. Споживання кисломолочних продуктів, зокрема кефіру, може допомогти зменшити маркери запалення, позбутися болю у животі та закрепів. Однією з унікальних властивостей кефіру є те, що він є природним джерелом вітаміну K2 — поживної речовини, що пов’язана зі зниженням ризику переломів.

Також, споживання кефіру пов’язують зі зниженням зараження Helicobacter pylori. Зараження шлунку цією бактерією загрожує підвищеним ризиком раку шлунку.

Кефір

Кімчі

Кімчі — традиційна корейська страва, яку зазвичай готують з солених і квашених овочів, наприклад, капусти. Помірне споживання кімчі пов’язане зі схудненням серед людей корейського походження середнього та старшого віку. Інші дані свідчать про те, що споживання кімчі може допомогти у зниженні ризику розвитку екземи та має протираковий потенціал, зокрема стосовно раку підшлункової залози.

Кімчі

Комбуча

Сьогодні комбуча очолює списки модних напоїв. Як ферментований продукт, цей напій містить антиоксиданти та живі пробіотики, якщо його не пастеризувати перед споживанням.

Деякі дані вказують на те, що споживання чайного гриба (він же і є комбуча) може допомогти у боротьбі із запаленням, підтримувати процес детоксикації печінки та здорову і збалансовану мікрофлору кишківника, але наразі потрібно більше досліджень.

Комбуча

Місо

Ця ферментована соєва паста є обов’язковим інгредієнтом улюбленого багатьма місо-супу. Продукт надає стравам смак умамі, а кишківнику — заряд пробіотиків.

Дослідження показують, що люди, які споживали суп місо щодня, мали менший ризик розвитку захворювань шлунку, зокрема гастриту, виразки шлунку і дванадцятипалої кишки, ніж ті, хто їсть страву рідко чи ніколи. Місо також містить важливі сполуки для підтримки здоров’я серця, включаючи рослинні стероли, лінолеву кислоту та вітамін E.

Місо паста

Квашена капуста

Квашена капуста — ще один чудовий салат, додаток до м’яса чи начинка для сендвіча. Регулярне споживання квашеної капусти сприяє здоровій мікрофлорі. Тож не соромтеся взяти додаткову порцію, знаючи, що ви даєте своєму кишківнику дозу корисних бактерій.

Квашена капуста

Темпе

Темпе виготовляють з варених ферментованих соєвих бобів. Продукт є багатим джерелом рослинного білка. Поряд з перевагами для здоров’я кишківника, які пропонує ферментована їжа, темпе також пов’язане зі зниженням ризику діабету 2 типу. Продукт можна використовувати для приготування веганських відбивних, канапок і салатів.

Темпе



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.