Які продукти слід додати до раціону навесні

Ні для кого не буде таємницею, що після довгої холодної зими наш організм потребує підтримки. Щоб уникнути такого неприємного явища, як авітаміноз, слід звернути увагу на харчування - і тоді ніщо не затьмарить прихід довгоочікуваного тепла. Давайте дізнаємося, які продукти потрібно додати до раціону навесні, щоб бути в тонусі.

Овочевий суп

Цитрусові

Апельсини, мандарини, лимони, помело, грейпфрути - все це обов’язково повинно бути на вашій кухні цієї весни. Як відомо, цитрусові фрукти багаті на вітамін С, який є необхідним для зміцнення судин, здорової шкіри та кращого засвоєння заліза. Також аскорбінова кислота допомагає підтримувати імунітет та захищає від застуди. Ще одна причина запастися цитрусовими - наявність у продуктах пектину, який сприяє виведенню з організму токсинів та шлаків.

Цитрусові фрукти

Кисломолочні продукти

Якщо ви не любите кефір, йогурт, домашній сир та інші кисломолочні продукти, то якраз час переглянути свої звички. Ці продукти не лише допомагають підтримувати здоров’я мікрофлори кишківника (що забезпечує правильне засвоєння білків, жирів, вуглеводів, вітамінів та мікроелементів), а й завдяки наявності вітаміну A захищають легені - якраз те, що потрібно, щоб вберегтися від застуди весною. І це вже не кажучи про те, що кисломолочні продукти є джерелом кальцію та приймають участь у побудові клітин головного мозку.

Кисломолочний сир з редисом та авокадо

Бобові

Усі бобові багаті не лише на білки, а й на інші корисні речовини. У горосі (як консервованому, так і замороженому - навряд чи навесні просто буде дістати свіжий) міститься багато антиоксидантів, які сповільнюють процеси старіння організму. Квасоля ж, особливо стручкова, є багатим джерелом магнію та вітамінів групи B - саме вони допомагають підтримувати нервову систему та протистояти стресу.

Стручки зеленої квасолі з мигдалем

Капуста

Капуста вважається не менш цінним джерелом вітаміну С, ніж цитрусові. Причому їсти її можна як у свіжому, так і в квашеному вигляді - головне перед подачею не промивати її від розсолу, щоб продукт не втратив свої корисні властивості. Окрім того, капуста - джерело клітковини, необхідної людині для гарного травлення.

Квашена червона капуста

Редис

У редисі, крім все того ж вітаміну С (до речі, чим більш червоний коренеплід, тим більше у ньому аскорбінової кислоти), також містяться вітаміни групи B, залізо та калій. До того ж продукт багатий на фітонциди, які допомагають уникнути таких неприємностей, як весняна застуда.

Салат з редису та огірка

Листя салату

Салат, та й взагалі вся зелень, багатий на хлорофіл - а якщо вірити ведичній системі харчування, ця речовина є “зеленою кров’ю” світу рослин. Якраз те, що потрібно, щоб збадьоритися після зимової сплячки. Але навіть якщо відкинути екзотичні учення, слід визнати, що зелень містить справді багато антиоксидантів, вітамінів та мікроелементів. Позаяк, обирайте улюблені продукти з цієї категорії та сміливо додавайте їх до щоденного раціону навесні.

Зелений салат

Помідори

Попри те, що ранньою весною знайти смачні помідори не дуже легко, не слід забувати про цей продукт. Томати мають потужні антибактеріальні та протизапальні властивості, зміцнюють нервову систему та допомагають боротися з перевтомою. Ще один доказ на користь того, що помідори корисно їсти саме навесні - здатність продуктів активізувати захисні функції шкіри проти ультрафіолету: що буде не зайвим в умовах, коли сонце кожного дня світить все яскравіше.

Запечені помідори черрі

Риба

Основне джерело обожнюваних дієтологами зі всього світу омега-3 жирних кислот - це риба, причому чим північнішим є ареал її мешкання, тим більше у ній користі для виснаженого зимою організму. А ще лосось, сардина, оселедець допомагають зміцненню кісток та зубів - завдяки наявності вітаміну D, який покращує засвоєння кальцію.

Лосось на грилі



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.