Які продукти слід додати до раціону взимку

Короткий світловий день, мороз, який щипає за носа, передноворічна метушня - основні причини, чому в холодну пору року важче стежити за харчуванням. Потяг до солодкої ароматної випічки та гарячого какао з зефірками стає набагато сильнішим за бажання з’їсти овочевий салат. Як наслідок - дефіцит енергії, поганий настрій та зайва вага. І справа навіть не в силі волі. Вчені стверджують: усе це особливості адаптації організму людини до зими, серед яких і підвищений апетит, і зниження витрат енергії.

Але при правильному підході до вибору раціону можна допомогти організму впоратися з переходом на зимовий час без втрат. А точніше - без надбань у вигляді нежиті чи зайвих сантиметрів на талії. І мова не про чергову дієту, яка не принесе нічого, крім додаткового стресу та відчуття провини. Мова про правильний вибір їжі, якої організм потребує саме у холодну пору року.

До вашої уваги список зимових продуктів харчування - більшість з них є набагато кориснішими та ефективнішими за БАДи.

Крем-суп

Продукти, що містять цинк

Причиною частих застуд та проблем зі шкірою восени та взимку може бути не холодна погода, а нестача цинку. Як відомо, цей мікроелемент стимулює роботу імунної системи, а також відповідає за стан шкіри і волосся. Позаяк, його часто додають у засоби для тіла та рук, які захищають від морозу.

Перш ніж запасатися противірусними препаратами, пригадайте, як давно у вашому меню були морепродукти та шпинат? У 100 г устриць міститься понад 78 мг цинку, що перевищує рекомендовану добову норму у 5 разів. Якщо ж будь-які види молюсків ви не дуже полюбляєте або дотримуєтеся веганської дієти, то додайте взимку до свого раціону горіхи (арахіс, фундук, мигдаль), гарбузове насіння та гіркий шоколад.

Шпинат

Продукти, багаті на магній

Цей мікроелемент має дуже важливу роль для розвитку кісток, а також допомагає виробляти енергію. А хіба не про неї всі мріють напередодні новорічних свят? Замість того, щоб випити ще одне горнятко кави або з’їсти енергетичний батончик, краще зверніть увагу на ламінарію (бурі водорості), горіхи, бобові, паростки пшениці, авокадо та темний шоколад без додатків.

Раціон, багатий на ці продукти, буде особливо корисним для тих, хто сумує через нестачу сонця або піддається передноворічній меланхолії. Наукові дослідження показали, що дефіцит магнію у крові пов’язаний з розвитком депресії. Позаяк боротися з поганим настроєм потрібно не тільки позитивними емоціями, а й правильним харчуванням, що покращує настрій.

Какао

Цитрусові

Мандарини не лише створюють довгоочікувану новорічну атмосферу, а й дають організму багато корисних речовин. Завдяки щедрій порції вітамінів С, A, D, групи B, цитрусові фрукти покращують колір обличчя та зміцнюють імунну систему.

До того ж, апельсини (і помаранчеві, і червоні) багаті на клітковину, яка сприяє відчуттю ситості. Це допомагає не переїдати і контролювати вагу, що особливо важливо під час свят. А ще, Американська кардіологічна асоціація встановила, що цитрусові, зокрема апельсини та грейпфрути, допомагають знизити ризик інсульту серед жінок на 19%. Але, звісно, при регулярному споживанні фруктів.

Червоні апельсини

Суперфуди

Провідний нутриціолог Індії, Руджута, Дівекар, у своїй книзі Eating in the Age of Dieting радить згадати взимку про важливі суперфуди. Мова йде про продукти, що містять максимальну кількість корисних речовин. Почесне місце серед них займає кіноа - крохмалисте насіння, а не крупа, як багато хто думає. Цей продукт багатий на рослинні білки, що містять усі 9 видів незамінних амінокислот, клітковину, залізо та магній.

Також, до зимових суперфудів слід віднести продукти, що містять багато протизапальних омега-3 кислот. Організм людини не здатний виробляти їх самостійно, тому так важливо, щоб у раціоні була присутні жирна морська риба (лосось, оселедець, сардини, скумбрія, палтус), лляна олія та насіння чіа.

Жирна риба належить до суперфудів ще й тому, що містить багато вітаміну D, нестачу якого відчуває більшість людей з настанням холодів. Цей нутрієнт є важливим для здоров’я кісток, опорно-рухового апарату, міцного імунітету та злагодженої роботи нервової системи.

Кіноа

Зелений чай

Холодна погода - не привід відмовлятися від прогулянок. Головне, тепло вдягнутися і запастися гарячими напоями. Особливої уваги заслуговує зелений чай. Наявні у напої поліфеноли мають антивірусний ефект, а невелика кількість кофеїну допомагає збадьоритись.

А якщо згадати про здатність напою прискорювати метаболізм, то це зробить його ще ціннішим елементом раціону під час свят, коли ми часто дозволяємо собі щось шкідливе, жирне та солодке. Якщо смак зеленого чаю вам не до вподоби, спробуйте улун. Це суміш неокисленого зеленого та повністю окисленого чорного чаїв. Окрім кофеїну та поліфенолів, напій містить вітаміни C і D, а також мікроелементи, серед яких магній, калій і цинк.

Улун



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.