Які харчові звички шкодять травленню

Будьмо відвертими: проблеми з травленням - це зовсім невесело. Погане травлення їжі може привести до здуття, важкості та болю у шлунку. А якщо це все почалося зранку, то такі симптоми можуть зіпсувати весь день.

Проблеми з травленням їжі можуть бути викликані кількома факторами, пов’язаними з вашими харчовими звичками. Давайте дізнаємося більше про звички та продукти, які можуть зупинити метаболізм.

Дівчинка їсть

Ви їсте недостатньо клітковини

Якщо ви відчуваєте постійну важкість у шлунку і маєте проблеми з походом до туалету, насамперед зверніть увагу, чи достатньо клітковини у вашому раціоні.

Клітковина міститься у фруктах, овочах, цільнозернових культурах, горіхах, насінні, квасолі, бобових і сочевиці. Клітковина не перетравлюється, а натомість діє як свого роду наповнювач, що стимулює роботу кишківника і адекватне травлення та виведення залишків іншої їжі. Намагайтеся споживати 25-38 г клітковини на день, але пам’ятайте, що пропорційно до збільшення кількості клітковини, потрібно збільшити і споживання води.

Салат з нутом і авокадо

Ви п’єте замало води

Разом з достатньою клітковини, вирішальне значення для стабільного регулярного травлення має рідина.

Якщо ваш організм зневоднений - це майже завжди матиме негативний вплив на метаболізм. Потрібно пити рідину регулярно протягом доби. В інтернеті можна знайти кілька формул для вирахування оптимальної кількості води, залежно від віку, ваги, статі та способу життя, але є одне універсальне правило: довіряйте своєму тілу та пийте завжди, коли відчуваєте спрагу.

Склянка води у руці

Ви завжди їсте фрукти без шкірки

Це може стати несподіванкою для багатьох людей, але дуже велика частина поживних речовин, що містяться у фруктах, знаходяться безпосередньо під шкіркою або навіть у шкірці.

Звісно, фрукти є корисною частиною раціону незалежно від того, чистите ви їх чи ні. Але у більшості плодів значна частина клітковини міститься у шкірці. Як ми вже знаємо, клітковина - один з ключових нутрієнтів для стабільного травлення. Яблуко, груша чи персик, з’їдені разом зі шкіркою, допоможуть підтримати метаболізм.

Яблука

Ви їсте забагато сиру

На жаль, споживання великої кількості сиру або молочних продуктів може піти не користь травленню

Безперечно, сир є одним із найсмачніших продуктів, але він може бути дуже важким і привести до проблем з травленням. Якщо вам важко відмовитися від сиру або обмежити його споживання, додавайте продукти, багаті на клітковину, кожного разу, коли ви їсте закуски чи страви з сиру - салат, цільнозернові хлібці, тощо.

Різні види сиру

Ви споживаєте забагато алкоголю чи кофеїну

Хоч дія кави та алкоголю і не проявляється у безпосередній зупинці метаболізму, те, як ці напої взаємодіють з нашим тілом, у деяких випадках може привести до проблем з травленням.

Алкогольні напої та напої з кофеїном, наприклад, міцна кава, чай і кока-кола мають зневоднювальну дію на організм, а нестача рідини, як нам вже відомо - не найкращий помічник метаболізму.

Кава і вино

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.