Які продукти виликають здуття

Певно, кожен хоча б час від часу, або й регулярно, відчуває деякий дискомфорт після їжі, наприклад, здуття живота.

Давайте дізнаємося, які продукти можуть стати причиною надмірного газоутворення, а також як полегшити неприємні симптоми, щоб далі насолоджуватися улюбленою їжею.

Різні страви

Продукти без цукру

Цукрові спирти, такі як сорбіт, маніт, ізомальт і ксиліт, часто містяться в цукерках та жуйках без цукру, і вони часто викликають метеоризм. Слід перевіряти етикетку на продуктах без цукру. А в якості підсолоджувача краще використовувати стевію, кленовий сироп чи цукор-сироп.

Пакетики з замінниками цукру

Злакові батончики та пластівці

Інулін та корінь цикорію часто є додатковими харчовими волокнами, які додають до продуктів з високим вмістом клітковини, наприклад, батончиків чи пластівців. Вони відомі тим, що викликають здуття та надмірне газоутворення. Позаяк, якщо ви відчуваєте подібні симптоми, слід відмовитися чи зменшити кількість цих додатків.

Злакові та протеїнові батончики

Молочні продукти

Близько 75% дорослого населення з віком частково чи повністю втрачають здатність розщеплювати лактозу — цукор, що міститься у молочних продуктах. Побічними ефектами можуть стати діарея та інш розлади травлення, надмірне газоутворення та здуття живота.

Якщо ви переживаєте про кальцій, не бійтеся, такі рослинні продукти, як ячмінь, гарбуз, нут та різні види зелені також містять досить багато мінералу. Також, деякі люди цілком нормально засвоюють продукти з меншим вмістом лактози: йогурт, домашній сир, пармезан та інші витримані сири.

Молочні продукти

Хрестоцвіті овочі

Броколі, брюссельська капуста, білокачанна та кучерява — усі вони є корисними, смачними та досить простими у приготуванні, тож є гарним інгредієнтом для гарнірів і страв. Ще одна перевага — високий вміст клітковини. Втім, якраз через це вони можуть викликати газоутворення та здуття, якщо з’їсти велику порцію.

Хрестоцвіті овочі потребують більше часу для просування травним трактом, завдяки чому вони довше піддаються впливу кишкових бактерій. Бактерії починають ферментувати клітковину і виробляти гази. Щоб зменшити прояви цього, пийте достатньо рідини та дотримуйтеся рекомендованих порцій.

Смажена брюссельська капуста

Оброблені десерти

Їжа з високим ступенем обробки та великою кількістю цукру може посилити метеоризм. Цукор живить бактерії у кишківнику, що викликає бродіння — процес, під час якого цукор перетворюється на газ.

Зменшення кількості переробленого цукру може допомогти зменшити газоутворення та здуття живота.

Шоколадний батончик

Жирна їжа

Часом дискомфорт, який відчувається як здуття, насправді є відчуттям надмірної ситості. А їжа з високим вмістом жирів зазвичай перетравлюється довше, що приводить до зниження здатності шлунка спорожнюватися.

Так само, як повітряна куля, наповнена водою, розтягнутий шлунок надсилає у мозок повідомлення, яке інтерпретується як повнота. Як і кожна частина тіла людини, травний тракт має нерви, які надсилають повідомлення у мозок і пов’язані з багатьма симптомами — голод, біль і, звичайно, газоутворення.

Жирна їжа з фастфуду

Пиво та інші дріжджові продукти

Якщо склянка холодного пива — ваш улюблений спосіб розслабитися після довгого дня, можливо, вам захочеться завести нові звички. Пиво виділяє вуглекислий газ, який накопичується у кишківнику, що і проявляється у вигляді метеоризму. Такий ефект має не лише пиво. Інші алкогольні напої, ферментовані та мариновані продукти можуть викликати здуття живота та надмірне газоутворення через ріст дріжджів. Простіше кажучи: занадто багато дріжджів у кишківнику — забагато газів.

Пиво

М’ясо

Білок залишається у шлунку протягом тривалого часу, що приводить до накопичення цукру і бактерій. Це може викликати здуття живота і газоутворення. Ефективний спосіб уникнути неприємних ефектів — ретельно пережовувати їжу та не захоплюватися великими порціями.

Шматок м'яса на вилці

Газовані напої

Іноді гази з напоїв потрапляють прямо у кишківник, надуваючи його, як повітряну кульку. Кислота та фруктоза, що часто містяться у таких напоях, часто тільки погіршують ситуацію. Якщо ви відчуваєте неприємні симптоми, перейдіть на натуральні напої без газу — холодний чай чи лимонад.

Банки Coca-Cola

Пшениця

Досить мало людей мають справжню алергію на глютен чи його непереносимість, але в тій чи іншій мірі можна бути чутливим до нього. Якщо ви помітили надмірне газоутворення та здуття після споживання продуктів з пшениці, спробуйте зменшити споживання глютену.

Хліб

Вівсяні висівки

Слід зробити овес регулярною частиною раціону, але це не обов’язково сподобається кишківнику. Дотримуйтеся рекомендованих розмірів порції, щоб все ще отримувати корисну клітковину та поживні речовини, але уникнути негативних побічних ефектів.

Вівсяна каша

Горіхи

Безперечно, горіхи є чудовою закускою, оскільки містять багато білка, корисних жирів і клітковини. Втім, на жаль, вони також належать до продуктів, які можуть викликати метеоризм, оскільки повільно засвоюються.

Майте на увазі, що одним із найбільших винуватців негативних побічних реакцій ваажається кеш’ю.

Горіхи

Боби

Квасоля та бобові є корисною та універсальною їжею: вона містить багато білка, клітковини, антиоксидантів і є доступною. Окрім того, її термін придатності є досить великим. Втім, побоювання, що бобові можуть викликати надмірне газоутворення не є безпідставними.

Бобові містять певні типи цукру, для розщеплення яких в організмі людини немає ферментів. Коли бобові потрапляють у товсту кишку, бактерії намагаються ферментувати ці цукри, виробляючи при цьому газ.

Щоб зменшити цю проблему, обов’язково добре пережовувати їжу, оскільки травлення починається ще у роті. Також, обирайте більш дрібні боби, наприклад, сочевицю, а також уникайте поєднання солодких та молочних продуктів разом з бобовими.

Варена квасоля

Фрукти на десерт

Фрукти здаються чудовим способом задовольнити потяг до солодкого без зайвих жирів, калорій та всього іншого. Втім, краще не їсти їх якості десерту після ситного обіду чи вечері.

Споживання фруктів на десерт буде означати, що вони ляжуть поверх будь-якої іншої їжі у шлунку — особливо білкової, яка повільно перетравлюється — і почнуть бродити, що стане причиною надмірного газоутворення та здуття живота.

Краще обирати такі фрукти, як лимон, лайм, грейпфрут, авокадо, гранат, кавун, оскільки вони містять мало цукру і багато мінералів, а також їсти їх у якості перекусу, а не десерту.

 Яблука



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.