Чому слід відмовитись від солодких газованих напоїв

Незалежно від того, чи це склянка кока-коли до вечері, чи лимонад у кінотеатрі, солодкі газовані напої є частиною повсякденного раціону багатьох людей. Втім, якщо замінити солодкі напої на чисту воду, чай та каву чи принаймні зменшити їх споживання, можна помітити більше, ніж кілька позитивних змін у здоров’ї. Давайте дізнаємося більше.

Банки з солодкими напоями

Схуднення

Навіть якщо зменшення ваги не є вашою метою, відмова від солодких газованих напоїв може привести до того, що ви дещо схуднете. Огляд досліджень, опублікований в American Journal of Clinical Nutrition, виявив зв’язок між споживанням солодкої води та ризиком надмірної ваги та ожиріння, вказуючи не те, що відмова від таких напоїв може допомогти схуднути. Як не дивно, та навіть відмова від дієтичних газованих напоїв може допомогти.

Штучні підсолоджувачі також пов’язують зі збільшенням ваги через переїдання, до якого вони приводять. Дослідження підтверджують, що прихильники штучних підсолоджувачів споживають більше калорій під час наступного прийому їжі.

Склянки кока-коли

Покращення здоров’я кишківника

Здоровий мікробіом кишківника має дуже широкий позитивний вплив, від рівня енергії та ваги до імунітету. Відмова від солодких газованих напоїв може бути одним з ефективних способів покращити здоров’я кишківника.

Сукралоза, яка використовується у дієтичних напоях, може зменшити кількість корисних бактерій — лакто- та біфідобактерій. А підсолоджена цукром вода може стимулювати ріст певних дріжджів і менш корисних умовно-патогенних бактерій у кишківнику.

Склянки з лимонадами

Зменшення здуття

Якщо ви часто маєте справу зі здуттям живота чи іншим дискомфортом травлення, виключення солодкої води з раціону може вирішити проблему.

Споживання великої кількості газованих напоїв може привести до надлишку газів у травному тракті та викликати частіше здуття і відрижку, але обмеження їх кількості часто допомагає позбутися цих проблем.

Кока-кола з МакДональдсу

Стабільний рівень цукру у крові

Стрибки і падіння рівня цукру у крові можуть привести до сонливості, нападів голоду та багатьох проблем зі здоров’ям. Зменшення чи припинення споживання солодкої води може допомогти і в цьому.

При споживанні підсолоджених напоїв, цукор дуже швидко всотується в кров і може викликати хронічне підвищення рівня глюкози у крові і, як наслідок, рівня інсуліну. У довготривалій перспективі це загрожує діабетом, неалкогольною жировою хворобою печінки, зайвою вагою та підвищеним рівнем холестерину і тригліцеридів.

Полиці з солодкими газованими напоями у магазині

Зміцнення кісток

Якщо ви регулярно п’єте солодкі газовані напої, відмова від них може мати переваги і для здоров’я кісток.

Згідно з дослідженням остеопорозу, споживання коли (але не інших солодких напоїв) пов’язане зі зниженням щільності кісткової тканини у жінок.

Також існує дослідження 2020 року, опубліковане в Nutrients, яке виявило тісний зв’язок між надмірним споживанням солодкої води та переломами.

Стакани з солодкими напоями

Зниження ризику діабету

Зменшення кількості підсолоджених напоїв може мати серйозні позитивні результати, особливо якщо на меті стоїть зниження ризику діабету.

При споживанні напоїв з високим вмістом цукру, рівень глюкози у крові підвищується дуже швидко, оскільки рідина швидко перетравлюється. Коли рівень цукру у крові підвищується, підшлункова залоза змушена вивільняти велику кількість інсуліну одночасно, щоб допомогти його знизити. З часом це втомлює підшлункову залозу та може привести до інсулінорезистентності, основної причини діабету 2 типу.

Банки з солодкими напоями

Зменшення ймовірності серцевих захворювань

Хвороби серця досі залишаються основною причиною смерті від супутніх захворювань. Відмова від щоденного споживання солодких газованих напоїв може зменшити ризик розвитку цих смертельних захворювань. 

Споживання солодкої води пов’язане з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань, що підтверджує мета-аналіз даних 2016 року, опублікований в International Journal of Clinical Practice, який виявив, що більше споживання підсолоджених напоїв підвищує ризик захворювань серця та серцевих нападів, а споживання дієтичних напоїв пов’язане з підвищеним ризиком інсульту.

Люди п'ють солодкі газовані напої



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.