Чи слід відмовлятися від кави

Для багатьох людей випити горнятко кави — важлива частина ранкової рутини.

Часом це більше, ніж просто заряд енергії з кожним ковтком. Кава може мати помітний вплив на здоров’я і самопочуття, а відмова від напою може викликати певні зміни, як фізичні, так і емоційні.

Незалежно від того, чи готові ви відмовитися від щоденної звички пити каву, чи вам просто цікаво, як зміниться ваше життя без кофеїну, давайте дізнаємося більше про те, які зміни можуть відбутися в організмі, якщо обмежити каву у своєму раціоні.

Наливання фільтр кави у горнятко

Зменшення тривожності

Якщо ви маєте проблеми з тривожністю, зменшення кількості або відмова від кофеїну може мати позитивний вплив на психічне здоров’я.

Кофеїн у каві може мати надміру стимулюючий ефект для деяких людей, особливо якщо організм повільно метаболізує кофеїн. Це посилює занепокоєння, якщо регулярно споживати каву. Замінивши її іншими напоями, з часом можна помітити зменшення відчуття тривоги. Втім, не слід забувати, що кофеїн міститься не лише у каві, а й у чаї, какао та інших напоях і продуктах.

Приготування еспресо

Полегшення кислотного рефлюксу

Якщо ви належите до тих людей, які відчувають симптоми кислотного рефлюксу, відмова від ранкового горнятка кави може принести полегшення.

Відомо, що кава розслаблює нижній стравохідний сфінктер, який є м’язовою смугою між верхньою частиною шлунку та нижньою частиною стравоходу. Коли це відбувається, кислота може повертатися вгору у стравохід та викликати печію, позаяк відмова від кави здатна полегшити симптоми.

Люди п'юит каву

Зменшення симптомів алергії

Сезонна алергія може бути серйозною проблемою, а сонливість і млявість від антигістамінних препаратів не завжди є набагато приємнішими, ніж закладений ніс. Є певні продукти харчування, які мають здатність посилювати симптоми алергії, навіть якщо не викликають харчову алергію безпосередньо.

Кава може містити цвіль і грибки, залежно від того, де її вирощують і як обробляють, позаяк, якщо ви страждаєте від сильної алергії, відмова від напою може допомогти полегшити симптоми.

Холодна кава

Покращення сну

Кава заряджає енергією, тож не дивно, що вона може також заважати розслабитись в кінці дня. Якщо вам важко заснути, то зменшення кількості кофеїну чи повна відмова від нього після обіду або взагалі може допомогти.

Кава має здатність негативно впливати на сон, оскільки кофеїн блокує аденозин (хімічна речовин, що сприяє сну у мозку), і може порушити циркадний ритм через відсутність накопичення аденозину протягом дня.

Відмова від кофеїновмісних напоїв допомагає підтримувати здоровий природний циркадний ритм і сприяти швидшому засинанню та міцнішому сну.

Приготування капучіно

Краще засвоєння вітамінів і мінералів з їжі

Хочете отримати максимальну користь від їжі? Зменшення споживання кави може стати у нагоді.

Дослідження показали, що кофеїн має здатність блокувати засвоєння вітамінів групи B, кальцію, заліза, магнію, цинку, міді, марганцю, а також прискорювати виведення магнію, калію, натрію і фосфатів. Якщо вам важко забезпечити належну кількість цих нутрієнтів у раціоні, можливо, є сенс обмежити споживання кави, щоб принаймні покращити їх засвоєння.

Кава у джезві

Зниження артеріального тиску

Людям з високим тиском є сенс обмежити споживання або відмовитись від кави.

Кофеїн може викликати стрибок артеріального тиску і блокувати гормон, який сприяє розширенню артерій, позаяк обмеження кількості чи відмова від кави може допомогти знизити тиск.

Кава у кемексі

Зменшення частоти відвідування вбиральні

Якщо ви часто встаєте за природними потребами посеред ночі, або відчуваєте часту потребу у відвідуванні вбиральні протягом дня, можливо, слід обмежити споживання чи відмовитись від кави.

Кофеїн має сечогінну дію і може навіть викликати потенційні побічні ефекти з боку травного тракту, позаяк обмеження його кількості може зменшити частоту походів до вбиральні, а також полегшити проблеми зі шлунком.

Кава з молоком

Покращення пружності шкіри

Замість того, щоб викидати купу грошей на новітні процедури з догляду за шкірою, насамперед слід звернути увагу на харчування. Відмова від кави може сприяти покращенню стану шкіри.

Відомо, що кофеїн сповільнює швидкість вироблення колагену в організмі. Зменшення споживання кави є одним зі способів запобігти зменшенню колагену та покращити зовнішній вигляд шкіри.

Люди п'ють каву



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.