Як кава впливає на мозок

Незалежно від того, любите ви насолоджуватися приготуванням кави і її смакуванням безпосередньо, чи вам більше до вподоби зайти у кав’ярню біля дому та замовити еспресо — для багатьох людей кава є настільки ж невід’ємною частиною ранку, як чищення зубів.

Ця ранкова звичка може мати вплив не лише на рівень енергії, а й на роботу мозку. Давайте дізнаємося більше про те, як горнятко кави може вплинути на когнітивні здібності.

Горнятко капучино

Покращення настрою

Якщо ви хочете не лише підняти рівень енергії, а й покращити настрій — горнятко кави може бути найпростішим способом це зробити.

Кава може мати позитивний вплив на настрій завдяки вмісту кофеїну. Доведено, що кофеїн у помірних дозах — менше 200 мг — допомагає покращити настрій. Згідно з дослідженням JAMA Internal Medicine, у якому прийняли участь понад 50 000 жінок, було виявлено, що помірне споживання кави з кофеїном знижує ризик депресії.

Чоловік п'є каву з кавника

Покращення продуктивності

Покращити продуктивність на роботі простіше, якщо зробити каву частиною свого щоденного розкладу.

У дослідженні, опублікованому в журналі Psychopharmacology (Берлін), одній групі людей пропонували каву з 4 інтервалами протягом дня, причому до напою без кофеїну додавали 65 мг кофеїну, а інша пила каву з 200 мг кофеїну один раз на день. Вчені помітили, що хоч пильність і тривожність різко зросли в обох групах, так само зросла і продуктивність у виконанні простих і швидких завдань на вибір та уважність, також зросла продуктивність і у завданнях, що потребують тривалої реакції.

Приготування еспресо

Зменшення ризику розвитку деменції

Незалежно від того, чи є у вашій родині випадки деменції, чи ви просто піклуєтесь про те, щоб зберегти гостроту розуму в поважному віці, кава може мати позитивний вплив на мозок у довготривалій перспективі.

Кава покращує концентрацію, розумову витривалість і може сприяти профілактиці погіршення когнітивних здібностей. Доведено, що напій знижує ризик розвитку деменції, хвороб Паркінсона та Альцгеймера.

Мета аналіз з журналу Journal of Alzheimer’s Disease показав, що споживання 3-5 горняток кави на день у середньому віці знижує ризик розвитку хвороби Альцгеймера чи інших форм деменції на 65%.

Чоловік наливає каву у горнятко

Користь для пам’яті

Якщо ви помічаєте, що стаєте дещо забудькуватим, трохи кави з кофеїном може допомогти змінити ситуацію.

Кава містить багато антиоксидантів, які є корисними для роботи мозку. Вони можуть допомогти захистити та покращити живлення клітин мозку. Саме тому напій має позитивний вплив на пам’ять і сприяє профілактики вікових розладів, якщо споживати каву у помірних кількостях, регулярно і протягом тривалого часу.

У ході дослідження, опублікованого в Nature Neuroscience серед дорослих, які отримували або 200 мг кофеїну, або плацебо, ті, хто отримував кофеїн, продемострували більшу консолідацію пам’яті — процес, за допомогою котрого події перетворюються на довгострокові спогади, порівняно з тими, хто отримував плацебо.

Приготування капучино

Сонливість

Кофеїн у каві може дати тимчасовий заряд енергії, але він також може посилити втому у довготривалій перспективі.

Кава має вплив не лише на мозок, після споживання напою тіло позбувається таких гормонів, як адреналін та дофамін. Вони допомагають людині не спати. Натомість виробляється аденозин, який може викликати втому і навіть стати причиною головного болю.

Чоловік п'є каву у кав'ярні



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.