Напої для покращення роботи мозку

Активний спосіб життя, середземноморська дієта, регулярна медитація і постійне навчання - гарні, але не єдині способи підтримувати здоров’я мозку до глибокої старості. На жаль, помітити послаблення когнітивних процесів або стати жертвою розсіяної уваги, можна майже у будь-якому віці. Недосипання, стрес, безперервні повідомлення з соцмереж навіть дуже натренований мозок можуть збити з пантелику.

Крім очевидних - висипатися, заспокоїтися, відпочити від телефону - є й інші методи покращення продуктивності та креативності. Наприклад, нагодувати мозок його улюбленими ласощами. Мова йде не про препарати-ноотропи, які штучно стимулюють роботу нейронів. Давайте згадаємо прості натуральні напої, які можуть допомогти підтримати оптимальний стан розуму, а заодно і всього організму.

Горнятко чаю

Зелений чай

У трактаті “Класичне мистецтво чаю” йде мова про те, що найпопулярніший напій у Китаї скуштували зовсім випадково. Одного разу у чашу імператора Шен Хуна впали квіти чайної рослини, які забарвили рідину та надали їй неперевершеного аромату. Імператор не втримався, спробував напій і одразу його вподобав. З тих пір чай спеціально почали заварювати та використовувати як заспокійливий та зміцнюючий засіб. Сама ж церемонія заварювання чаю прирівнювалася до медитації.

І справа тут не в ефекті плацебо. Сучасна наука за допомогою вже не одного дослідження довела велику користь від регулярного споживання зеленого чаю. Річ у тім, що вміст катехінів - антиоксидантів, які захищають клітини від окислювального стресу та володіють імуностимулюючою дією, у зеленому чаї є набагато більшим за будь-який інший напій.

Для роботи мозку катехіни також є корисними. Вони: зменшують утворення гормону стресу кортизолу, знижують тривожність та рівень депресії, підвищують об’єм робочої пам’яті та уваги, покрашують роботу інших когнітивних функцій, тим самим знижуючи ризики виникнення деменції у похилому віці.

Зелений чай

Фруктово-ягідний компот

Для країн Східної Європи та України цей напій вважається традиційним. Напій, відомий ще під назвою узвар, почали готувати приблизно з 13 століття, і його рецепт майже нічим не відрізнявся від сучасного.

Нейропсихологи переконані, що компот може швидко підзарядити мозок і дати йому сили для нових звершень. Ідеальними кандидатами для приготування напою спеціалісти вважають яблука, малину та чорну смородину. Яблука містять флавоноїд кверцетин і дигідроксибензойну кислоту, які стимулюють  формування нових нейронів, а значить, потенційно покращують пам’ять та інші когнітивні здібності. Малина, як і інші літні ягоди, містить багато фруктози - необхідного для мозку палива. А багатий вітамінно-мінеральний склад чорної смородини здатний захистити мозок від руйнування міжклітинних мембран.

Ягідний компот

Зелені соки та смузі

Якщо ви маєте город, не забудьте виділити достатньо площі під зелені овочі та трави: петрушку, селеру, шпинат, руколу. Багато уваги ці рослини не потребують, а ось користь мають суттєву. Адже з цих продуктів можна приготувати дуже корисний коктейль для мозку, та і для всього організму загалом.

Багатий вітамінний склад і освіжаючий смак - вже вагомий привід додати зелений смузі до свого меню. Втім, є ще одна причина - хлорофіл. Цей пігмент, як ми пам’ятаємо ще зі шкільних уроків біології, надає рослинам зеленого кольору. Він є корисним і для людини: насичує кров киснем та знижує рівень запалення.

Вчені з Інституту нейронаук штату Пенсильванія наголошують, що це корисно не тільки для загального здоров’я, а й для роботи мозку зокрема. Завдяки активному живленню клітин мозку киснем, людина швидше та легше справляється з когнітивними завданнями і краще концентрується на роботі. Тобто, свіжі соки та смузі із зелені можуть стати достойною альтернативою ранковій каві. Окрім того, організм людини краще засвоює поживні мікроелементи зі смузі, ніж з самої зелені. А якщо смак напою здається недостатньо яскравим і солодким, додайте у блендер жменю улюблених ягід.

Зелений смузі

Буряковий сік

Вчені з університету Уейк-Форест (Північна Кароліна) у 2016 році виявили, що споживання бурякового соку двічі на добу знижує ризики передчасного старіння клітин мозку і сприяє його більшій нейропластичності. В учасників дослідження похилого віку було помічено покращення функцій тих частин мозку, які відповідають за рухи ніг і рук, а також за пам’ять.

Річ у тім, що буряк сприяє виробленню оксиду азоту, який відповідає за еластичність кровоносних судин і доставку поживних речовин до клітин мозку. Позаяк, солодкий коренеплід сміливо можна використовувати для профілактики дегенеративних процесів, так само як дихальні практики і спорт.

Буряковий сік

Кокосова вода

Рідина, що міститься у кокосах - натуральний ізотонік. Кокосова вода багата на електроліти, як і спортивні напої, які рекомендують при активних заняттях фітнесом. Але, на відміну від останніх, кокосова вода не містить доданого цукру, штучних барвників та будь-яких інших смакових добавок. Потрібно швидко підзарядитися після напруженої наради? Кокосова вода допоможе збадьоритися та активізувати мозок.

У напої міститься велика кількість антиоксидантів, що захищають клітини крові від окислення та допомагають контролювати рівень цукру. Також є перспективні дослідження, які описують потенціал напою у зниженні артеріального тиску та кількості шкідливого холестерину. Втім, захоплюватися кокосовою водою не варто: медики рекомендують споживати напій у помірних кількостях, не більше 250 мл на день.

Кокосова вода



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.