Які харчові звички шкодять мозку

Складаючи план харчування, люди зазвичай ставлять перед собою конкретні цілі. Хтось хоче схуднути, хтось наростити м’язову масу, а хтось — набрати вагу. У той час, як більшість людей, які починають дотримуватися тієї чи іншої дієти, прагнуть досягти певних змін у зовнішньому вигляді, часто забуваючи про те, що режим харчування має вплив на функціонування більшості систем організму, мозку зокрема. Він заслуговує стільки ж, якщо не більше, уваги, як і серце, легені чи будь-який інший життєво-важливий орган. Всесвітня федерація неврології нагадує, що здоров’я мозку впливає на здатність людини спілкуватися, приймати правильні рішення та вести здоровий спосіб життя. Низка факторів сприяє здоров’ю цього органу, зокрема режим сну, фізичні навантаження та дієта.

Належна увага до того, що отримує наш організм разом з харчуванням, має велике значення для когнітивного здоров’я. Якщо регулярно їсти нездорову їжу, це може привести до нервового запалення, що тягне за собою погіршення пам’яті та інші проблеми з когнітивними функціями. Разом з тим, більшості небажаних симптомів можна уникнути, якщо подбати про збалансовану дієту та правильне споживання їжі. Давайте дізнаємося, які харчові звички негативно впливають на роботу мозку.

Овочевий боул

Надмірна кількість цукру

Якщо ви хочете, щоб мозок працював на 100%, обмежте споживання цукру.

Когнітивні функції сильно залежить від рівня цукру у крові, оскільки глюкоза зазвичай є основним паливом для мозку. Хоч завелика кількість цукру і не завдає шкоди мозку безпосередньо, вона викликає стрімке підвищення рівня інсуліну. Інсулін впливає на доступ різних амінокислот до мозку, зокрема блокує транспортування більшості з них, окрім триптофану. Триптофан перетворюється на серотонін і мелатонін — гормон сну. Ось чому багато солодкої їжі у раціоні може викликати так звану вуглеводну кому.

Пампухи

Відмова від вуглеводів

На підставі попередньої інформації, можна припустити, що виключення будь-якого цукру з раціону стане просто дивом для когнітивного здоров’я, втім, не слід робити поспішні висновки.

Глюкоза — не єдине паливо для мозку. Він може також спалювати кетони. Більшість прихильників кето-дієти переконують, що спалювання кетонів є більш оптимальним і покращує роботу мозку, втім, адаптація до такої системи не відбувається за день. Якщо ваш організм не звик або не дуже добре адаптується до кетозу, то повна відмова від вуглеводів може привести до коливань рівня цукру у крові і навіть епізодів гіпоглікемії. Це викликає відчуття затуманеності розуму, сплутаності і навіть короткочасної втрати свідомості.

Паста

Надмірне захоплення алкоголем

Алкоголь впливає на безліч функцій організму людини, особливо помітними є зміни в роботі мозку.

Споживання більше 1-2 напоїв на день може вплинути на когнітивні функції. Зловживання алкоголем з часом може вплинути на рівень нейромедіаторів, які є такими собі хімічними посланцями, що допомагають клітинам мозку спілкуватися.

Чи бувало колись таке, що пам’ять підводить після гучної вечірки? Якщо ви вирішили випити, то дотримуйтеся межі в один напій, що становить 150 мл вина, 350 мл пива чи 50 г міцного дистильованого напою.

Келих вина

Відмова від сніданку / обіду / вечері

Мозок, що активно працює, використовує 20% енергії тіла, і він найперший, хто страждає, якщо енергії з їжі недостатньо. Коли ви пропускаєте прийом їжі, організм переходить у компенсаторний режим, щоб спробувати створити глюкозу для мозку та збалансувати рівень цукру у крові до безпечного рівня. Це може обернутися нестачею сил, надмірним збудженням або нездатністю зосередитись. Для того, щоб мозок працював на максимальну потужність корисно снідати протягом 1 години після пробудження, а потім їсти збалансовану їжу кожні 3-4 години протягом дня.

Дівчинка не хоче їсти

Багатозадачність під час їжі

Якщо ви любите обідати за робочим столом, паралельно виконуючи якість завдання, або подивитися улюблений серіал під час вечері, то підвищуєте ризик переїдання.

Виконання сторонніх завдань під час їжі означає, що ви втрачаєте усвідомлення та відчуття їжі, яка лежить на тарілці. Це приводить до того, що можна вчасно не помітити сигнали мозку про насичення, а також не відчути задоволення від страв. Якщо постійно відволікатися під час їжі, то ймовірніше за все, ви не отримаєте того насичення, яке мало би бути. Це означає, що пізніше вам захочеться з’їсти щось ще чи перекусити, особливо шкідливими продуктами, що матиме негативні наслідки для рівня цукру у крові та роботи мозку.

Чоловік їсть одночасно працюючи на комп'ютері

Недостатнє споживання вітаміну B12

Вітамін B12 захищає нервові клітини та сприяє утворенню нейромедіаторів, які допомагають нервовим клітинам взаємодіяти між собою. Симптомами дефіциту вітаміну B12 є порушення пам’яті, сплутаність свідомості, депресія та деменція. Якщо його не лікувати, то з часом це може привести до незворотного ураження нервів. Люди, які уникають будь-якої тваринної їжі чи споживають її недостатньо, є схильними до нестачі вітаміну B12, особливо після 50 років.

Продукти, багаті на вітамін B12

Надмірна кількість насичених жирів

Раціон, що містить багато насичених жирів — чи не найлютіший ворог мозку. Ця група речовин сприяє зниженню когнітивних функцій, а також загостренню когнітивних порушень у тих, хто вже має певні розлади. Окрім того, насичені жири викликають кілька ускладнень у мозку, які перешкоджають внутрішньоклітинній сигналізації та експресії генів, що приводить до тривоги, депресії, погіршення гомеостазу, а також підвищення рівня запальних цитокінів. Усе це разом створює суттєвий дисбаланс у психічних та когнітивних функціях.

Фастфуд



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.