Чи слід відмовлятися від молока

З дитинства багато хто з нас пам’ятає, що молоко - це корисно. А дехто навіть застав часи, коли молоко давали на шкідливих виробництвах, щоб поповнити баланс вітамінів. Сьогодні наші уявлення про те, що корисно, а що ні, дещо змінилися. Наприклад, ми знаємо, що не слід заставляти дитину їсти перше, друге і компот, якщо вона не хоче, що манка є далекою від правил ідеального сніданку, і що фрукти не завжди несуть користь.

А що потрібно знати, щоб прийняти рішення зменшити до мінімуму споживання або взагалі відмовитися від молока? Давайте дізнаємося більше.

Молочні продукти

Молоко і травлення

Близько 65% населення планети страждає на непереносимість лактози - особливість травлення, при якій організм не може легко засвоювати природний цукор з молочних продуктів. Це відбувається тому, що організм більшості людей з віком перестає виробляти фермент, необхідний для травлення молока. До того ж, згідно з дослідженням 2014 року, опублікованим у British Journal of Cancer, у людей з непереносимістю лактози є нижчим ризик захворіти на рак легень, грудей та яєчників.

Тим не менш, багато людей п’ють молоко, навіть якщо потім відчувають дискомфорт. Ще більш вираженою проблема може бути у тих, хто страждає на синдром подразненого кишківника. Позаяк, якщо ви відчуваєте важкість або будь-які інші неприємні симптоми після молочного коктейлю, час задуматись про безлактозну дієту.

Склянка молока

Молоко і проблеми зі шкірою

Замість того, щоб купувати дорогу косметику, спробуйте зменшити кількість або відмовитися взагалі від молока та сирів. Багато дерматологів рекомендують безлактозну дієту в якості першого етапу боротьби з такими захворюваннями шкіри, як акне та екзема. Коров’яче молоко і молочні продукти містять казеїн та сироватний протеїн, які підвищують рівень певного гормону (інсуліноподібного фактору росту-1, або IGF-1). Він пов’язаний з підвищеним виробленням шкірного сала, що й провокує розвиток вугрів. Згідно з даними медичних досліджень, пацієнти дерматологів часто зазначали, що акне зникають, а колір обличчя покращується, при дотриманні безлактозної дієти.

Пляшки молока у холодильнику

Молоко та фігура

Журнал The Journal of Clinical Nutrition, у якому були проаналізовані 30 досліджень, розповів, що немає переконливих наукових доказів того, що споживання молочних продуктів сприяє схудненню чи допомагає тримати вагу під контролем. Фактично дослідження архівів дитячої та підліткової медицини, у якому прийняли участь понад 12 000 дітей, показало, що чим більше молока вони споживали, тим більше набирали вагу. Недавні дослідження показують, що веганство - один з ефективних способів схуднення, і перехід на безлактозну дієту може стати початком шляху до вегетаріанства та веганства, і, як результат, до схуднення. Окрім того, результат переробки лактобактеріями - вуглекислий газ, метан, водень і вода. Утворені з просвіті товстого кишківника гази розтягують його стінки, провокуючи здуття живота та біль у ньому, а вода зумовлює розвиток діареї. Позаяк, відмовившись від лактози, ви також отримаєте плаский живіт.

Рослинне молоко

Молоко та кістки

Сьогодні від багатьох спеціалістів можна почути, мовляв, дотримуйтеся безлактозної дієти, щоб зміцнити кістки. Та хіба молоко не найкращий спосіб отримати кальцій, які зміцнює кістки? Ні. По-перше, пастеризоване молоко майже не містить вітамінів. А, по-друге, згідно з дослідженням, опублікованим у British Medical Journal за 2014 рік, чим більше люди споживали молока, тим вищою у них була ймовірність перелому шийки бедра.

Ми звикли пов’язувати молочні продукти та кальцій, але існує багато рослинних джерел цього важливого для будівництва кісток мінералу. Листова зелень, бобові, горіхи, фрукти (зокрема апельсини та інжир), злаки та горіхове молоко містять багато кальцію рослинного походження. Наприклад, тарілка цільнозернових пластівців дасть вашому організму добовий запас кальцію, але тільки поки ви не додасте до них коров’яче молоко.

Пластівці з ягодами та молоком

Молоко чи йогурт

Якщо вам складно відмовитися від молочних продуктів, замініть їх на йогурт. Наприклад, у якості основи для сніданку з гранолою чи для смузі. Натуральний йогурт справді має корисні властивості, а більша частина лактози у продукті руйнується бактеріями, які його ферментують. Згідно з дослідженням, опублікованим в журналі Arch Osteoporosis, ті, хто їсть йогурт, мають більшу щільність кісток, ніж ті, хто споживає інші молочні продукти. А British Journal of Nutrition пише, що пробіотики в йогурті, яких немає у свіжому молоці, якраз сприяють схудненню.

Йогурт



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.