У чому небезпека відмови від м'яса

Суперечки про різні системи харчування не вщухають. Прийти до однозначного висновку у цьому питанні дуже важко, оскільки все індивідуально. Наприклад, завжди знаходяться як за, так і проти відмови від їжі тваринного походження. Давайте дізнаємося, чи може відмова від м’яса становити загрозу для здоров’я.

Стейк

Звісно, насамперед при згадці про відмову від м’яса на думку спадає вегетаріанство або так зване пескетаріанство.

Вегетаріанство передбачає відмову від споживання будь-якого м’яса, але дозволяє молочні продукти та яйця. А пескетаріанство передбачає відмову від споживання у їжу м’яса теплокровних тварин, але при цьому можна споживати рибу та морепродукти, і також яйця та молоко. Пескетаріанство є найбільш безпечним варіантом. Але важливо стежити за рівнем заліза: цей мінерал організм не здатний синтезувати самостійно, а може отримувати тільки ззовні. Найкращими джерелами заліза є яловича печінка, нирки та серце, а також саме м’ясо, воно містить 36% від добової норми мінералу у 100 г продукту. Причому це гемове залізо, яке засвоюється у 5 разів краще, ніж негемове.

Стейк лосося

Нормальний рівень заліза важливий для багатьох процесів, основним з яких є передача кисню до тканин і утворення ДНК. При його нестачі також страждає епітелій шкіри та слизових оболонок всього організму, в тому числі і травного тракту. Ймовірність шлункових інфекцій та ГРВІ при залізодефіциті є майже вдвічі більшою, крім того, зростає ризик розвитку дерматитів, екзем та інших шкірних патологій, порушення серцевого ритму та гіпертонії. Якщо рівень гемоглобіну знижений у вагітних жінок, існує ризик розвитку ряду патологій у плоду.

Окрім того, червоне м’ясо - один з найважливіших кислотоутворюючих продуктів, а правильна кислотність допомагає створити сприятливе середовище для вдалої боротьби з хворобами. Позаяк відмова від червоного м’яса загрожує і погіршенням імунітету.

Бургер

Також проблеми можуть виникнути з вітаміном B12, який організм отримує тільки з тваринних продуктів. Цей вітамін є необхідним для росту клітин та формування клітин крові, а дефіцит B12 загрожує неврологічними розладами, скороченням росту та зниженням мінеральної щільності кісткової тканини.

Прихильники вегетаріанства часто стверджують, що джерелом вітаміну B12 є деякі водорості або, наприклад, пивні дріжджі, але ні - це аналоги, які не замінюють справжні вітаміни, більше того ускладнюють засвоєння справжнього B12, конкуруючи з ним у травній системі.

Ще одна неочевидна проблема, яка виникає при відмові від м’яса, полягає в тому, що скласти правильний безм’ясний раціон важко навіть спеціалісту. Тим більше, не можна позбавляти м’яса дітей: швидше всього, така дієта приведе до неврологічних захворювань або анемії у дитини.

Запечена куряча грудинка

Завжди пам’ятайте, що розумно складений раціон з присутністю м’ясних продуктів (мається на увазі не ковбаса та сосиски, а натуральне м’ясо) у більшості випадків виграє. Звісно, м’ясо потрібно вибирати ретельно, не забуваючи про те, що є понад 20 000 різноманітних препаратів (серед яких стероїди, гормони росту, антибіотики та інші ветеринарні препарати), призначених для домашньої худоби. І якимись з них може бути нашпигований ваш стейк. Надавайте перевагу м’ясу органічного походження від перевірених постачальників.

Окрім того, важливим є і спосіб обробки м’яса: засмажений баранячий бік з апетитною скоринкою навряд додасть вам здоров’я. А ось дієтичне м’ясо, приготоване на парі або тушковане у духовці буде чудовим варіантом. І не забувайте, що залізу допомагає засвоюватися вітамін С, тому додавайте в якості гарніру овочі, що його містять: капусту, шпинат, перець, помідори, тощо.

М'ясні тефтелі



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.