Чим замінити жирне м'ясо

М’ясо - це насамперед джерело білка, який, як відомо, є будівельним матеріалом для нашого організму. Але іноді хочеться просто відпочити від нього чи змінити раціон на більш низькокалорійний. І тоді виникає питання, чим замінити жирне м’ясо? Давайте спробуємо знайти на нього відповідь.

Стейк

Харчування з деяким обмеженням калорій, наприклад, при бажанні зменшити вагу, часто супроводжується корекцією раціону із виключенням з нього жирного м’яса. Однак такі зміни можуть навпаки збільшити калорійність меню, а значить, ви отримаєте ефект, зворотній до бажаного. Втім, чи існує альтернатива м’ясу, яка не приведе замість схуднення до набору жирової маси тіла?

До традиційних жирних сортів м’яса належать: свинина, баранина, яловичина, качка. Споживати ці продукти, звісно, можна, але при схудненні їх краще обмежити або взагалі виключити, щоб контролювати калорійність раціону.

Різні види м'яса

Нежирне м’ясо

Хорошою альтернативою висококалорійному м’ясу може стати м’ясо з меншою кількістю жиру. Наприклад, кролик, грудинка індички або курки. Слід пам’ятати, що курячі крильця та стегна є більш калорійними і містять значно більше жиру, ніж біле м’ясо.

Запечена куряча грудинка

Риба

Окрім м’яса, альтернативою може бути і риба. До сортів риби з невисоким вмістом жиру належать тріска, морський окунь, хек, сібас, дорадо. Також можна включити до раціону сорти риби, багаті на омега-3 поліненасичені кислоти, але слід зупинити свій вибір не на сьомзі чи форелі, а на менш жирних нерці та кижучі.

Запечена риба

Білок яйця

Чудовою альтернативою жирному м’ясу у якості джерела протеїну може стати білок курячого яйця. Більше того, яєчний білок - легкозасвоюваний продукт, який чудово підходить і для перекусу після силового тренування.

Білковий омлет

Джерелом протеїнів можуть бути не лише продукти тваринного, а й рослинного походження. Однак, слід пам’ятати, що білок з рослинних продуктів засвоюється гірше, ніж білок з м’яса, риби і тим більше яєць.

Бобові

Одне з найважливіших джерел рослинного білка, який чомусь часто обділяють увагою у нашій країні. А між іншим, сочевиця, бобові, горох є дуже корисними, і не менш смачними. До того ж вони є дуже доступними за ціною.

Тост з тушкованою квасолею

Соя

Соєві боби - продукт №1 у раціоні вегетаріанців, але ніхто ж не забороняє їсти його і тим, хто любить м’ясо. Це повноцінний білок зі складом амінокислот, як у стейку. Він поживний, його склад багатий на мінерали, вітаміни і клітковину.

Соєві боби

Кисломолочний сир і нежирні сорти твердого сиру

5% домашній і низькокалорійний твердий сир - також чудова альтернатива жирному м’ясу. Ці продукти містять білок - казеїн, у складі якого є як замінні, так і незамінні амінокислоти - будівельний матеріал для організму.

Кисломолочний сир

Молочні продукти

Молочні продукти та кисломолочні продукти можуть похвалитися достатньою кількістю білка, однак вміст лактози - молочного цукру - у них значно більший, ніж у домашньому або твердому сирі, не забувайте. Втім, додатковою перевагою цієї групи продуктів є велика кількість кальцію у складі.

Йогурт

Теоретично, як альтернативу жирному м’ясу можна приймати протеїни зі спортивного харчування. Втім, це лише добавка до їжі, у жодному разі не її заміна. Суха сироватка, додана до ранкового коктейлю, може допомогти відновити м’язи після тренування, але не здатна повністю замінити високоякісний білок, що міститься у м’ясі. Позаяк, робити спортивне харчування основним джерелом протеїну не можна у жодному разі.

Надмірна кількість жирного м’яса, звісно, збільшує калорійність раціону і може привести до зайвої ваги, та виключати жирне м’ясо з раціону повністю не можна, оскільки жири є таким же необхідним компонентом харчування, як і білок. Найкращим рішенням буде різноманіття білкових продуктів у меню, яке включає як жирне, так і нежирне м’ясо, а також рибу та джерела рослинного білка.

Сире м'ясо



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.