Як кава впливає на серце

Це може сподобатися усім прихильникам кави: останні дослідження показують, що для більшості людей регулярне споживання кави є корисним, зокрема для серця. Це одна з причин, чому у Дієтичних рекомендаціях США сказано, що 3-5 горняток натуральної кави по 230 мл на день можуть бути частиною здорової дієти.

Що ми найчастіше прагнемо у ранковому горнятку ароматного напою? Кофеїн. Кофеїн є найбільш поширеним природним стимулятором у світі. Він так подобається людям, оскільки долає гематоенцефалічний бар’єр і стимулює центральну нервову систему таким чином, що підвищує енергію, метаболізм і витривалість, бадьорість і навіть покращує настрій. Однак, занадто велика кількість кофеїну може привести до розладів травлення, викликати відчуття тривоги та нервозності, порушити сон і навіть викликати головний біль.

Попри те, що кава містить багато біологічно активних сполук, зокрема антиоксиданти, більшість дослідників вважають, що користь напою для здоров’я серця в основному пов’язана з кофеїном. Докази на підтримку цього переконання показують, що кава без кофеїну, яка також містить антиоксиданти, наявні у звичайному напої, не має таких же переваг для серцево-судинної системи.

Давайте сьогодні дізнаємося більше про те, як кава з кофеїном впливає на наше серце.

Кава у френч-пресі

Кофеїн знижує ризик серцевої недостатності

У великому метааналізі 3 масштабних випробувань, опублікованому в журналі Американської кардіологічної асоціації, вчені зробили висновок, що споживання кави обернено пов’язане з серцевою недостатністю. Тобто, ті, хто споживав більше кави (звісно, не починаючи зловживати напоєм), мали найменший ризик серцевої недостатності. Дані Framingham Heart Study показують зниження ризику серцевої недостатності на 5-12% на горнятко кави, порівняно з тими, хто не споживає напій.

Такого ефекту не було виявлено у людей, які повідомили про споживання кави без кофеїну, що змушує вчених припускати, що кофеїн частково відповідає за користь напою для здоров’я серця. Багато хто навпаки вважає каву та кофеїн поганими для серця, оскільки люди асоціюють їх з пришвидшенням серцебиття та збільшенням тиску, але виявлений зв’язок між споживанням кофеїну та зниженням ризику серцевої недостатності перегортає це припущення з ніг на голову.

Приготування капучіно

Антиоксиданти борються з вільними радикалами

Як натуральний рослинний напій, кава багата на антиоксиданти. У людей, які не надто дбають про свою дієту, вона може бути чи не основним джерелом цих корисних сполук. Деякі з основних антиоксидантів у каві включають поліфеноли. 

Численні дослідження показують, що поліфеноли допомагають зменшити системне запалення та нейтралізувати вільні радикали, сприяючи покращенню здоров’я серця та запобігаючи хворобам. Поліфеноли забезпечують захист, покращуючи роботу кровоносних судин, підвищуючи рівень так званого хорошого і знижуючи рівень поганого холестерину, збільшуючи доступ оксиду азоту до судин, зменшуючи запалення. Це все разом запобігає багатьом захворюванням, зокрема серцево-судинної системи.

Приготування кави у гейзерній кавоварці

Кава може підвищувати артеріальний тиск

Кава пришвидшує пульс і підвищує артеріальний тиск — тимчасово. Більше того, серед тих, хто звик до кофеїну, підвищення систолічного та діастолічного артеріального тиску є значно меншим, ніж у тих, хто не звик до кави. Вчені підтверджують, що якщо у вас нормальний артеріальний тиск і немає схильності до гіпертонії, тимчасове підвищення тиску від споживання напою не має причин для занепокоєння. Але якщо ви маєте проблеми з гіпертонією, то краще обговорити споживання кави та її безпечну кількість зі своїм лікарем.

Кава в турці

Кава знижує ризик судинних захворювань

Систематичний огляд 53 досліджень, які оцінюють тривале споживання кави та серцево-судинні захворювання, опублікований у журналі Circulation, показав, що ті, хто пив від 3 до 5 горняток кави на день зазнали зниження ризику серцево-судинних захворювань на 10%, порівняно з тими, хто не пив напій взагалі або пив 1-2 чи більше 6 горняток кави на день. Отже, користь для здоров’я серця і судин має саме помірне споживання напою.

Приготування кави у пуровері

Пити чи не пити

Як бачимо, розумне споживання кави з кофеїном є корисним для серця більшості здорових людей. Але уникайте перевантаження напою цукром, знежиреним молоком чи іншими добавками. Також, не забувайте, що реакція на каву є індивідуальною, тому важко визначити конкретну кількість напою, яка б підходила усім. Разом з тим, якщо ви є чутливими до кофеїну, то не слід пити побільше напою тільки заради його потенційної користі для серця — можна знайти інші продукти та шляхи. Вагітним та людям з гіпертонією слід проконсультуватися з лікарем, щоб отримати рекомендації щодо безпечного споживання кави.

Дієта, багата на цільнозернові продукти, з низьким вмістом цукру та насичених жирів, у поєднанні з регулярною фізичною активністю завжди буде кращим способом підтримати здоров’я серця і всього організму, ніж ще одне горнятко кави у кав’ярні біля дому. Позаяк, насолоджуйтесь кавою у помірних кількостях як частиною здорової дієти, яка містить рекомендовану кількість овочів, фруктів, цільного зерна, молочних продуктів з низьким вмістом жиру, а також обмежену кількість солі, насичених жирів та доданого цукру. Це найбільш ефективна стратегія для підтримки здоров’я серця та судин.

Кава з собою



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.