Які харчові звички сприяють здоров'ю серця

Коли мова йде про ризики для здоров’я, що приводять до передчасної смерті, серцево-судинні захворювання є найпоширенішими як для чоловіків, так і для жінок. Але є гарна новина: можна багато чого самостійно зробити для їх профілактики (мова про спосіб життя та харчування), навіть якщо у вашій родині є випадки хвороб серця. Давайте дізнаємося більше.

Корисна їжа

Навіть кілька порцій темної листової зелені мають значення

Зелень — капусту, мангольд, шпинат — часто виділяють завдяки її ролі у зменшенні запалення, що є значною підтримкою для серця. І навіть кілька порцій на день чи тиждень можуть мати значення, як стверджує Американська кардіологічна асоціація.

У дослідженні було розглянуто дані понад 50 000 чоловіків і жінок. У результаті вчені виявили, що ті, хто їв їжу, багату на вітамін K, наприклад, листову зелень, мали значно менший ризик атеросклеротичних серцево-судинних захворювань, ніж ті, хто її не споживав. До продуктів з високим вмістом вітаміну K також належать броколі, яловичина, печінка, тверді сири та авокадо.

Цікавим аспектом дослідження є те, що особи, які їли набагато більше цих продуктів, не знижували ризик серцево-судинних захворювань ефективніше. Тобто, збільшення порції не давало жодних переваг. Більше значення має споживання помірних порцій їжі з вітаміном K на постійній основні.

Шпинат

Помірне зменшення калорій краще, ніж занадто різке

Хоча значне скорочення калорійності раціону і може привести до схуднення (як ми знаємо, не довготривалого), для здоров’я серця краще обрати більш м’яку стратегію.

Згідно із дослідженням, опублікованим в журналі Circulation, у людей, які зменшили споживання калорій на 200 ккал від норми та дотримувались цієї кількості протягом 20 тижнів, додавши фізичні навантаження до свого розпорядку дня, істотно змінилася жорсткість аорти.

Це ключовий показник серцево-судинної функції, який є дуже важливим для запобігання хворобам серця. Учасники дослідження, які зменшили калорійність добового раціону на 600 ккал, насправді не помітили жодних змін, що доводить, що більше — не означає краще.

Паста

Ніколи не рано почати

Більшість людей задумується про профілактику серцево-судинних захворювань у більш зрілому віці — логічно, оскільки ризик зростає з часом. Але правильне харчування та здоровий спосіб життя у молодому віці може окупитися на десятиліття вперед. Дослідження Американської кардіологічної асоціації, яке вивчало вплив харчових звичок на людей віком від 18 до 30 років, виявило, що дотримання рослинної дієти у цьому віковому діапазоні пов’язане з меншим ризиком серцево-судинних захворювань. Раціон повинен містити достатню кількість фруктів та овочів, горіхів, бобових та цільного зерна.

Збільшити користь дієти можна обмеживши споживання продуктів з високим вмістом солі, доданого цукру та транс-жирів, додають спеціалісти.

Приготування овочів

Здоровий сон також відіграє не останню роль

Якість сну та здоров’я серця були добре вивчені в минулому, але нові дослідження наголошують, що час, коли ви лягаєте спати і коли прокидаєтесь, також може відігравати певну роль, незалежно від того, наскільки добре ви спите між цим.

Вчені стверджують, що час сну впливає на ризик розвитку застійної серцевої недостатності. Ті, хто лягав спати після 23:00 і прокидався після 8:00, мали найвищий ризик. Це може бути пов’язано зі змінами у циркадному ритмі, який впливає на здоров’я серця.

Порушення цього ритму також можуть мати інші негативні наслідки, наприклад, зайву вагу або підвищений рівень стресу. Якщо ваш циркадний ритм збивається, рівень відповідних гормонів буде зростати, щоб спробувати досягти балансу та повернути все у норму. Результатом цього може бути надмірна компенсація, яка матиме хвильовий ефект у багатьох аспектах здоров’я.

Людина спить із собакою

Злагоджена робота кишківника допомагає серцю

Ще один потужний вплив на здоров’я серця має достатнє споживання клітковини. Цей зв’язок підтверджує дослідження, опубліковане в Journal of Nutrition, яке виявило, що збільшення споживання цільного зерна має значні переваги для артеріального тиску та рівня холестерину.

Подбайте, щоб щоденний раціон містив достатню кількість клітковини — це матиме важливе значення для здоров’я кишківника, а отже і здоров’я серця. Цільнозернові продукти також містять магній і калій, які сприяють злагодженій роботі нервової системи, нормалізації артеріального тиску та травлення.

Як бачимо, зміни у способі життя, які приносять користь серцю, часто стосуються не лише серця безпосередньо — здорове харчування, регулярна фізична активність, психологічна стабільність мають важливе значення для здоров’я загалом і для профілактики серцево-судинних захворювань зокрема.

Тарілка каші



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.