Чи слід відмовлятися від чаю

Якщо ви думаєте про те, щоб відмовитися від кофеїну, то доведеться виключити з раціону не лише каву, а й багато сортів чаю. Якщо ви звикли регулярно пити цей напій, можуть виникнути деякі побічні ефекти — і не всі вони приємні.

На думку дієтологів, сполуки чаю мають досить суттєвий вплив на організм, позаяк відмова від напою може запустити ряд змін. І хоч чай переважно містить менше кофеїну, ніж кава, його достатньо для відчутного ефекту. Також, чай є різновидом рідини, позаяк важливо натомість пити більше води.

Багато хто вважає, що чай є досить корисним для здоров’я, позаяк не рекомендує відмовлятися від напою. Чай має дуже багато користі для здоров’я і дуже мало недоліків, до того ж він є одним з найкорисніших варіантів напоїв (на відміну від солодкої газованої води та соку).

Є багато способів внести бажані зміни до раціону, не відмовляючись від тих чи інших продуктів повністю. Наприклад, якщо мета — відмовитися від кофеїну, то можна замінити чорний і зелений чай на трав’яний чи ройбуш. А якщо ви думаєте, що чай з молоком і смаколиками — основний ворог схуднення, то можна взяти себе в руки і почати пити напій без додатків.

Давайте дізнаємося більше про те, що можна очікувати, якщо відмовитися від споживання чаю.

Ройбуш

Нестача кофеїну

Попри те, що чай переважно містить менше кофеїну, ніж кава, все одно можна відчути побічні ефекти від нестачі кофеїну, якщо відмовитися одразу від всіх кофеїновмісних напоїв і продуктів. Кофеїн має здатність підвищувати розумову активність, спортивні результати та навіть покращувати настрій, позаяк, якщо ви звикли до його підтримки, можна відчути головний біль, втому і навіть запаморочення.

Симптоми від виключення кофеїну зазвичай виникають протягом перших днів, але вони не будуть однаковими для всіх, хто відмовляється від споживання чаю. Зазвичай, це залежить від того, скільки чаю ви звикли пити, а також від його виду. Чорний чай, як правило, містить найбільше кофеїну, потім йдуть улун, зелений і білий. Якщо ви звикли покладатися на чай як на джерело кофеїну, то, ймовірно, відчуєте більше негативних наслідків від виключення його з раціону.

Жінка наливає чай у горнятко

Менше антиоксидантів

При відмові від чаю, можна втратити одну з найважливіших переваг цього напою для здоров’я. Чай, зокрема зелений, відомий своїм вмістом антиоксидантів. Позаяк, відмова від нього зменшить кількість антиоксидантів у раціоні. Втім, це не є причиною для хвилювання, якщо ваша дієта містить багато фруктів та овочів.

Такі продукти, як чорниця, полуниця, малина, артишоки та листова капуста, багаті на антиоксиданти, тому важливо подбати про їх наявність у раціоні, особливо, якщо ви вирішили відмовитися від чаю.

Люди п'ють чай

Підвищений ризик хронічних захворювань

Якщо не подбати про достатню кількість джерел антиоксидантів у щоденному меню, відмова від чаю може збільшити ризик розвитку низки захворювань. Антиоксиданти, що містять у чаї, допомагають знизити ризик хронічних захворювань, таких як хвороби серця, інсульт і, можливо, навіть рак.

Згідно з даними Американського інституту дослідження раку, сполуки у чаї можуть захищати від онкологічних захворювань, через антиоксидантний захист та вплив на ріст клітин. Хоча необхідна більша кількість досліджень, щоб підтвердити цей зв’язок і визначити, який вид чаю і яка кількість мають найбільшу ефективність.

Наливання чаю у горнятко

Зневоднення

Споживання чаю — простий спосіб задовольнити щоденну потребу у воді, оскільки він має більш цікавий смак, ніж вода, і є кориснішим за більшість напоїв. При відмові від чаю, слід переконатися, що ви споживаєте необхідну кількість рідини з інших джерел. Чим більше чаю ви звикли пити, тим більше води потрібно буде додати, щоб підтримувати баланс рідини на належному рівні.

Заварювання чаю

Схуднення

Якщо ви звикли пити чай з молоком, цукром або цукерками, відмова від напою може допомогти схуднути, за умови, що ви не будете замінювати його іншими джерелами цукру.

Втім, це залежить від того, скільки цукру та молока ви додавали у чай, і скільки чаю пили щодня. Чим різкішою буде зміна, тим вагомішим буде результат.

Чорний чай

Потяг до цукру

Якщо ви звикли пити солодкий чай, то, йморівно, відмова від напою спонукатиме більший потяг до цукру. Можна відчути бажання з’їсти чи випити щось солодке, але намагайтеся не замінювати чай солодкими газованими напоями або соками.

Деякі трав’яні чаї мають здатність пригнічувати потяг до цукру, позаяк відмова від них може викликати сильніший потяг до цукру.

Вода з фруктами чи тепла вода з лимоном можуть бути гарними варіантами, щоб впоратися з бажанням з’їсти солодке.

Чай з молоком і цукром

Посилення стресу

Якщо виключити з раціону будь-який чай, то можна втратити ще одну важливу перевагу цього напою. Наприклад, зелений чай містить амінокислоту L-теанін, яка має заспокійливу дію, а у поєднанні з кофеїном покращує роботу мозку. Чай з лаванди та ромашки, наприклад, не містить кофеїну, але також розслаблює та заспокоює.

Наливання чаю у горнятко



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.