Як солодкі газовані напої впливають на мозок

Солодкі газовані напої мають не найкращу репутацію, коли мова йде про здоров’я. Відомо, що вони сприяють розвитку карієсу, зайвої ваги, діабету та ожиріння, та багатьох інших проблем.

Однак, більшість людей не задумується, що солодкі газовані напої також мають вагомий вплив на роботу мозку. Давайте дізнаємося більше.

Полиці з солодкими газованими напоями у супермаркеті

Солодкі напої збільшують ризик деменції

Якщо ви хочете зберегти здоров’я мозку якомога довше, вже зараз слід відмовитися або суворо обмежити кількість солодкої води.

Дослідження 2017 року, опубліковане в журналі Stroke, робить висновок, що споживання дієтичних солодких газованих напоїв пов’язане з підвищеним ризиком інсульту та деменції. Вчені виявили, що серед групи з 2888 дорослих учасників ті, хто регулярно пив солодку воду, мав у 3 рази вищий ризик розвитку хвороби Альцгеймера, на відміну від тих, хто не споживав такі напої.

Банка дієтичної кока-коли

Газовані напої збільшують ризик інсульту

Інсульт є причиною 1 з 6 смертей, пов’язаних з серцево-судинними захворюваннями. На жаль, погане харчування, зокрема, зловживання солодкою водою, може підвищити ризик цих хвороб.

Згідно з вже загаданим дослідженням зі Stroke, люди, які регулярно пили дієтичні газовані напої, мали втричі більший ризик інсульту, ніж ті, хто цього не робив. Також дослідження 2020 року, опубліковане в журналі Американської кардіологічної асоціації, споживання одного або кількох солодких напоїв на день може збільшити ризик інсульту аж на 21%.

Склянка коли з льодом

Солодка вода впливає на сон

Якщо ви крутитеся у ліжку і ніяк не можете міцно заснути, можливо, у цьому винна звичка пити кока-колу.

Через вміст кофеїну у багатьох солодких газованих напоях, тривалість та якість сну можуть постраждати.

Згідно із дослідженням, опублікованим в журналі Sleep Health, короткий сон пов’язаний з високим споживанням напоїв із цукром та кофеїном. Втім, автори дослідження не виявили зв’язку між меншою тривалістю сну і дієтичними газованими напоями.

Солодкі газовані напої

Солодкі газовані напої можуть викликати проблеми з пам’яттю

Багато людей відчувають погіршення пам’яті у поважному віці. Як не дивно, вплив на ці процеси може мати кількість солодкої води, випита ще замолоду.

Згідно із дослідженням 2021 року, надмірне споживання цукру у підлітковому віці пов’язане з проблемами пам’яті у подальшому житті. Споживання цукру у ранньому віці, схоже, вибірково погіршує навчання та пам’ять у гіпокампі.

Дівчинка п'є солодку воду

Солодкі газовані напої можуть викликати кофеїнову залежність

Якщо ви помічаєте за собою нестачу сил, дратівливість та проблеми із зосередженням, причиною може бути залежніть від кофеїну.

Не слід забувати, що він міститься не лише у каві та чаї, а й у багатьох газованих напоях. Постійне споживання великої кількості кофеїну може привести до хімічних змін у мозку, що змушує потребувати ще більше. Отже, нам хочеться ще більше кави, чаю чи кока-коли, щоб відчути стимулюючу дію.

Відро з солодкими газованими напоями



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.