Найкращі овочі для підтримки здоров'я мозку

Існує багато видів діяльності, яка допомагає зміцнити здоров’я мозку, наприклад, вивчення нових навичок, читання, фізична активність і повноцінний сон. Однак, і раціон харчування має досить вагоме значення для збереження молодості мозку та профілактики когнітивних розладів. Зокрема, додавання овочів до щоденної дієти.

Давайте дізнаємося, які саме плоди є найбільш ефективними для підтримки і зміцнення мозку.

Чоловік їсть салат

Листова зелень

Зелені листові овочі, зокрема, кучерява капуста, шпинат, броколі та інші види зелені, багаті на вітамін K, фолієву кислоту, бета-каротин і лютеїн, які відіграють важливу роль у здоров’ї мозку. Ці плоди містять багато антиоксидантів, які допомагають боротися з пошкодженням клітин нашого організму. А чим менше шкоди зазнали наші клітини, тим здоровішим і сильнішим залишається тіло.

Одне дослідження, опубліковане в журналі Neurology, показує, що споживання 1 порції листової зелені на день може запобігти віковим когнітивним розладам.

Шпинат

Хрестоцвіті овочі

Броколі виділяється і тут — вона є одним з багатьох хрестоцвітих овочів, які приносять користь мозку. Згідно з даними Northwestern Medicine, хрестоцвіті овочі містять багато вітаміну K, який пов’язують із покращенням пам’яті. Ці плоди, до яких належать і брюссельська капуста, цвітна та китайська капуста, тощо, також є багатим джерелом фолієвої кислоти, важливої для збереження когнітивних функцій і сповільнення старіння мозку.

Запечена цвітна капуста

Помаранчеві овочі

Солодка картопля, морква, болгарський перець, гарбуз та інші плоди помаранчевого кольору є багатими джерелами бета-каротину. Ця речовина пов’язана з покращенням когнітивних функцій завдяки антиоксидантним властивостям. А ми вже знаємо, що антиоксиданти — борці з вільними радикалами, які завдають шкоди клітинам організму.

Згідно з дослідженням Biomolecules, бета-каротин навіть має потенційну користь для лікування неврологічних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера.

Морква

Буряк

Буряк є багатим джерелом нітратів і фолієвої кислоти, які підтримують здоров’я мозку. Нітрати стимулюють прилив крові до мозку, що покращує когнітивні функції. Також, є дані, що фолієва кислота (вітамін B9) допомагає знизити ризик кількох неврологічних і психічних розладів, серед них деменція, хвороба Альцгеймера та депресія.

Ви на правильному шляху, якщо їсте будь-які овочі та фрукти протягом дня. А щоб  підтримати роботу мозку, додайте до свого раціону плоди, перераховані вище.

Чіпси з буряка



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.