Корисні властивості буряка ч.2

Буряккоренеплід, який може бути кількох видів: темно-червоний, жовто-помаранчевий та білий цукровий. Насичено-червоний буряк є найбільш популярним і доступним, із ним можна приготувати багато страв. Корінь — не єдина частина овочу, яку можна їсти, зелень буряка також є придатною у їжу, її можна використовувати так же, як і кучеряву капусту.

Буряк може запропонувати багато переваг для здоров’я. Коренеплід містить калій, нітрати, клітковину та антиоксиданти. Багато спеціалістів вважають, що овоч є корисним для покращення кровообігу, зниження запалення та детоксикації організму.

Давайте дізнаємося більше.

Салат з різнокольоровим буряком

Зниження артеріального тиску

Буряк має унікальний вплив на артеріальний тиск, порівняно з іншими овочами. Завдяки вмісту калію та нітратів, коренеплід є досить ефективним для зниження тиску. Рослинна дієта, яка зазвичай містить багато калію, позитивно впливає на артеріальний тиск. А нітрати відомі тим, що розширюють кровоносні судини, що значить, що серцю потрібно працювати не так важко, щоб циркулювати кров по всьому організму.

Встановлено, що буряк знижує артеріальний тиск у тих, хто регулярно п’є буряковий сік. Його вплив зберігається до 3 місяців після припинення споживання. Буряковий сік є ефективнішим, оскільки дозволяє отримати більше активних речовин з однієї порції.

Печиво з буряка

Підтримка здоров’я кишківника

Буряк містить специфічні волокна, що живлять мікробіом кишківника. Ці волокна діють як пребіотики, які збільшують кількість і різноманіття корисних бактерій. Дослідження підтверджують, що пребіотики посилюють вплив пробіотиків — хороших бактерій — на здоров’я кишківника зокрема та організму загалом.

Коренеплід містить такі сполуки, які пектин і пектинові олігосахариди, які живлять хороші бактерії. Інші сполуки, знайдені в овочі — беталаїни та феноли — мають здатність посилювати коротколанцюгові жирні кислоти у кишківнику. Це допомагає зменшити запалення, зміцнити кишковий бар’єр, тощо.

 

Різнокольоровий буряк

Підтримка природної детоксикації

Буряк підтримує природну функцію детоксикації організму, а саме роботу печінки.Хоч багато компаній, які виробляють БАДи, хочуть змусити людей повірити у зворотне, насправді здорова печінка цілком здатна самостійно очищувати організм від токсинів. Це одна з її основних функцій.

Однак, це не означає, що дієта не має значення для детоксикації та підтримки здоров’я печінки. Наш організм зустрічається з тисячами хімічних речовин і молекул, які можуть бути шкідливими, якщо накопичуються в організмі. Відповідні продукти можуть допомогти або зашкодити цьому.

Беталаїни — поживні речовини, які містяться у буряку, і які сприяють покращенню ефективності процесу детоксикації. Беталаїни збільшують виробництво глутатіону, який є ферментом, що природним чином підтримує функцію печінки. Також, глутатіону приписують такі властивості, як боротьба зі старінням і профілактика жирової хвороби печінки.

Скибочки буряка з соусом

Зменшення запалення

Буряк містить багато антиоксидантів, які допомагають нейтралізувати потенційно шкідливі клітини. Також, доведено, що антиоксиданти захищають від ракових клітин.

Різнокольорові фрукти та овочі зазвичай містять багато антиоксидантів. Кожний колір характеризується окремим класом протизапальних сполук, кожен з яких виконує свої функції в організмі.

Бетаксантини — поживні речовини, що містяться у золотому чи помаранчевому буряку. Ці сполуки є частиною більшого класу антиоксидантів, відомих як беталаїни. Вони зменшують запалення та допомагають боротися з окисленими клітинами, які можуть бути потенційно шкідливими.

Буряковий хумус

Регулярне травлення

Зі склянки буряка можна отримати майже 4 г клітковини, що допоможе досягти рекомендованої добової норми у 25 г. Коренеплід містить розчинну клітковину, яка допомагає покращити регулярність травлення і запобігти його розладам.

Також, достатня кількість харчових волокон у раціоні сприяє профілактиці захворювань травного тракту та деяких видів раку. Клітковина діє як пребіотик, який живить здорові бактерії у кишківнику.

Запечений буряк

Покращення кровообігу

Деякі спорсмени п’ють буряковий сік після тренувань, Це можна пояснити тим, що він посилює кровообіг і допомагає притоку крові до м’язів, які потребують відновлення після інтенсивних тренувань.

Буряк є джерелом нітратів, які в організмі перетворюються на оксид азоту. Він впливає на розширення судин та посилення кровотоку, а також розширення бронхів, що полегшує дихання. Для спортсменів і активних людей посилений прилив крові до працюючих м’язів може забезпечити покращення продуктивності. Ключовим моментом є споживання достатньої кількості нітратів, щоб отримати ці переваги, позаяк концентровані форми коренеплоду, наприклад, буряковий сік чи шоти будуть найбільш ефективними.

Буряковий сік



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.