Корисні властивості горіхів

Горіхи можна назвати однією з найбільш недооцінених категорій продуктів. Маленькі, але такі потужні, горіхи наповнені здоровими жирами, білком, клітковиною, а ще — кожен вид горіхів має власний харчовий профіль. Хочете більше вітаміну E — візьміть мигдаль. Хочете більше омега-3 жирних кислот — перекусіть волоськими горіхами. Хочете розслабитися та зменшити стрес — кеш’ю є чудовим джерелом магнію, який заспокоює нервову систему.

Горіхи є корисним та смачним додатком до салатів, супів, йогуртів та каш, а також чудовим перекусом. Існує безліч причин, щоб посмакувати горіхами, і ось деякі з них.

Горіхи зі спеціями

Покращення настрою

Протягом останніх років вчені почали пов’язувати настрій, зокрема депресію, з дієтою.

Знакове дослідження SMILES показало, що дотримання модифікованої середземноморської дієти може зменшити симптоми депресії. Одна порція горіхів на день була присутня у раціоні групи людей, що в підсумку показали покращення симптомів депресії.

Інше дослідження вивчало пплив харчування на депресію у молодих людей. Для цього учасники споживали 2-3 ст.л. горіхів і насіння кожного дня разом з іншими модифікаціями дієти. Як і в попередньому випадку, це дало покращення симптомів та епізодів депресії.

Є багато причин, чому горіхи можуть покращити настрій. Основними можна вважати наявність у цій категорії продуктів амінокислот, що є корисними для мозку, а також омега-3 жирів, що мають нейропротекторні властивості.

Горіхова паста

Більше ситості

Часто хочеться додати, наприклад, хрускоту до склянки йогурту, або текстури до миски овочевого супу, насиченого корисними вітамінами. У цьому випадку жменька горіхів стане у нагоді. Вони не лише покращать смак і відчуття від страви, а й дадуть більше ситості, оскільки містять клітковину, корисні жири та білок.

Насичення — це міра того, як довго ми залишаємося задоволеними після їжі, на це впливають гормональні зміни та коливання рівня цукру у крові після споживання страв. Основною запорукою ситості є клітковина, жири та білок. Попри невеликі розміри, горіхи мають велику поживну цінність, оскільки містять усі ці компоненти.

Банка з мигдалем

Зменшення запалення

Регулярне споживання горіхів пов'язане зі зниженням маркерів запалення. Ця категорія продуктів, особливо мигдаль, багаті на вітамін E, можна отримати близько 47% рекомендованої добової норми в 1 порції. Вітамін E діє як антиоксидант і захищає клітини від окислювального стресу, що, в свою чергу, сприяє зменшенню запалення.

Вівсяні мафіни з горіхами та ягодами

Захист серцево-судинної системи

Важливою частиною корисної для серця дієти є достатня кількість продуктів, багатих на моно- та поліненасичені жири. Горіхи містять обидва види, вони є особливо багатим джерелом омега-3 поліненасичених жирних кислот.

Одним зі способів знизити високий рівень тригліцеридів, який є фактором ризику серцевих захворювань, є достатня кількість омега-3 у раціоні. Окрім того, споживання корисних жирів пов'язане з вищим рівнем ліпопротеїдів високої щільності (так званий хороший холестерин) і нижчим — ліпопротеїдів низької щільності (поганий холестерин).

Карамелізовані горіхи

Стабілізація рівня цукру у крові

На рівень цукру у крові впливає кількість білків, жирів, клітковини і вуглеводів, які ми отримуємо з їжі. Якщо з’їсти одне солодке яблуко в якості перекусу, то, скоріш за все, через хвилин 30 можна знову відчути голод або навіть бажання чогось солодкого, втрату енергії та сонливість.

Але ж яблука корисні, хіба ні? Річ у тім, що яблуко саме по собі — це переважно вуглеводи, які швидко підвищать, а потім знизять рівень цукру у крові. А ось якщо поєднати його зі жменею горіхів чи горіховою пастою, то можна уникнути різких стрибків рівня цукру, оскільки ми додамо джерело інших макроелементів.

Без різких стрибків рівня цукру у крові, ми відчуватимемо більшу ситість і задоволення від їжі, а також відсутність стрибків енергії та потягу до шкідливих продуктів.

Рослинне молоко



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.