Що потрібно знати про лагер

Багато хто вважає пиво більш простим напоєм, ніж вино, а лагером називають будь-яке світле нефільтроване пиво. Насправді сортів цього напою понад 100. Давайте дізнаємося, що ж таке лагер, які бувають його сорти і як краще пити це пиво.

Друзі п'ють пиво

Що таке лагер

Лагер - це не окремий сорт, і хоча пиво часто ділять на темне і світле, насправді є 2 види пива - ель і лагер. Відрізняються вони способом виробництва: ель виготовляють методом верхового бродіння, при більш високій температурі, а лагер, навпаки, робиться методом низового бродіння, при більш низькій температурі. Лагер також може бути темним або світлим, найпопулярніші сорти - пілснер, бок, шварцбір.

Ель і лагер

Лагер - просте пиво

Існує думка, що лагер - найпростіше пиво. Насправді це не так, по-перше, лагер має багато сортів, по-друге, зварити лагер досить важко, тому більшість крафтових пивоварень обходять лагер стороною.

Лагер чутливий до перепадів температур, а для утримання потрібного температурного режиму потрібне відповідне обладнання. Лагер потребує чіткості, якщо додати недостатньо або, навпаки, забагато дріжджів, це одразу вплине на смак. Помилки у варінні лагера недопустимі - смакові дефекти будуть очевидними.

Різні сорти пива

Як варять лагер

Спочатку готують сусло - для цього подрібнюють солод, при цьому не допускаючи того, щоб він перетворився у кашу. Потім масу замочують, а після фільтрують - у такому стані солод знаходиться певний час, поки на дні не осядуть тверді часточки.

Потім сусло варять. Його нагрівають, доводять до кипіння і додають хміль, цей процес займає 2-3 години. Після того, як рідина охолоне до потрібної температури, у суміш додають дріжджі. Для пива верхового бродіння перед додаванням дріжджів сусло охолоджують до 18-22 градусів, для пива низового бродіння - до 5-10 градусів.

Наступний етап - дозрівання, для цього використовуються великі посудини з нержавіючої сталі, а сам процес триває від декількох тижнів до 4 місяців. Після чого пиво фільтрують і розливають у стерильні пляшки.

Пивоварня

Як вибрати лагер

Лагер може бути різним, якщо ви попросите у барі світле пиво, це зовсім не значить, що вам наллють саме лагер, ель також буває світлим, а його сортів, як і сортів лагера, багато. Є основні сорти з яскравими характеристиками.

Світлий лагер

Пиво золотистого кольору, з сухим солодкавим смаком. Його ж називають американським або європейським лагером. Швидше всього, якщо людина просить світле пиво, вона має на увазі саме цей сорт.

Пілснер

Мабуть, один із найпоширеніших сортів лагера. М’яке пиво зі світлого солоду. з легкою солодкавістю, ледь помітною гірчинкою та хмелевим ароматом.

Крижане пиво

Готовий напій охолоджують практично до повного замерзання, потім утворені крижинки прибирають і пиво знову розморожують. Пиво виходить більш міцним, але м’яким і солодкавим на смак.

Крижане пиво

Темний лагер

Темно-коричневе або бурштинове пиво, з ароматом карамелі і хлібним післясмаком.

Бок

Пиво, для якого солод обсмажують, що надає йому золотистого, глибокого кольору. Головна відмінність цього сорту - міцність, не менше 7,5%.

Schwarzbier

Або чорне пиво. Сильно обсмажений солод дійсно надає пиву дуже темного кольору, при цьому чорне пиво не дуже міцне - близько 4,5%.

Schwarzbier

Як дегустувати лагер

По-перше, пиво не повинно бути занадто холодним або теплим, так воно втратить частину свого аромату. Краще налити пиво у келих і дати йому подихати пару хвилин. Потім потрібно накрити келих долонею і збовтати пиво коловими рухами, після чого опустити ніс у келих та відчути аромат. Спробуйте вловити знайомі запахи, наприклад, хліба, жита, банану.

На відміну від вина, лагер неможливо продегустувати, не проковтнувши пива. Саме післясмак, який залишається на корені язика, допоможе визначити точний смак пива і ваших вподобань.

Дегустація пива

Яку температуру повинно мати пиво

Лагер не повинен бути холодним або теплим, температура 5-8 градусів чудово підійде для різних сортів лагера, позаяк зберігати його можна просто в холодильнику.

Бармен подає келих пива

З чим пити пиво

Світлий лагер добре смакує сам по собі, він чудово освіжає та втамовує спрагу. До такого сорту добре підійдуть гострі страви, наприклад, мексиканське тако, також світлий лагер добре поєднується з морепродуктами. Темний лагер чудово підійде до м’ясних і жирних страв, а бок любить більш гарячу їжу, позаяк тайська, індійська або ж мексиканська кухні складуть пиву гарну компанію.

Пиво і тако

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.